Diş eti kanaması; fırçalama anında, kendiliğinden, yemek yerken diş etimizin kanamasıdır. Bu kanamaların sebebi diş etinin sağlıksız olmasıdır. Diş etinde biriken bakterilerin oluşturduğu plaklar diş etinin şişmesine, kızarmasına ve kanamasına sebep olur. Ağız hijyenine dikkat etmek diş eti sağlığına büyük ölçüde katkı sağlar ve böylece kanamalar önlenebilir. Bu yazımızda diş eti kanamasının sebeplerine, tedavisine ve önlemlerine değinilmiştir.
Diş Eti Kanaması Nedir?
Diş eti kanaması bir travmaya, etkene bağlı veya kendiliğinden, diş etimizden kan gelmesidir. Tek diş kaynaklı da olabilir, generalize de olabilir. Dişlerinizi fırçalarken tükürdüğünüzde kan gelmesi, durduk yere ağızınıza diş eti kaynaklı kan tadı gelmesi ve diş-diş eti sınırlarında hafif kanamalar ile kendini belli eder.
Diş eti kanamaları birçok farklı faktör sebepli olabilirken genellikle sağlıksız bir ağız hijyeni sebepli olur. Kontrol altında olmayan bir kan hastalığınızın olması durumunda da kendini gösteren diş eti kanamaları hafif ağrılara ve rahatsızlığa sebep olabilir. Diş eti kanaması aynı zamanda bir periodontal (diş eti) rahatsızlığının var olduğu anlamına gelir.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Diş eti kanamasının başlıca sebeplerinden biri diş etinde birikmiş bakterilerin oluşturduğu plaklardır. Plaklar, bakterilere tepki olarak vücudun bu bölgeye yoğun kan akışı olmasına sebep olurken bu şekilde aynı zamanda diş etinin şişmesine de sebep olur.
Kürdan kullanımı, çekirdek çitlerken diş etine kaçan sert parçalar, dişinizde yemek yerken dişetinize artık kaçmasına sebep olan çürükler veya dolgunun düşmesi gibi diğer faktörler de diş eti kanamalarına sebep olabilir.
Buradan ‘Diş Eti Şişmesi’ ile alakalı yazımızı okuyabilirsiniz.
- Yanlış diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, sert kıllı diş fırçaları ve sert fırçalama da diş etinde tahrişe ve iritasyona sebep olabilir. İrite olmuş diş eti şişer, kızarır ve kanamaya daha yatkın olur. Diş eti üzerinde yapılan sert hareketler travmaya bağlı kanamalara sebep olur.
- Akut myeloid lösemi gibi bazı kan hastalıkları da diş etlerinde kanamalara sebep olur. Bu hastalık aynı zamanda diş etinde şişmelere ve enfeksiyona sebep olduğundan gerekli tedaviler sağlanmazsa ciddi kemik kaybına sebep olabilecek periodontal hastalıklara yol açar.
- Hamilelikteki hormonal değişiklikler vücudumuzun bakterilere karşı gösterdiği tepkiyi de değiştirir. Böylece bakterilerin sebep olduğu plak birikimine karşı verilen tepki de diş etinde şişmelere ve kanamalara sebep olur.
- Diş eti şiştikçe plak birikimi artar ve derinlere iner. Bu da kanamada artışa sebep olur.
- Kan sulandırıcı ilaçlar, özellikle ödemli ve enfekte diş etinde ciddi kanama artışı yapar. Bu sebeple özellikle hekim tarafından klinik temizlik yapıldığında bu kanama daha da artış gösterebilir.
- C vitamini eksikliğinin diş etinde kanamalara sebep olabildiği söylenebilir. Fakat C vitami alınınca bu kanamaların rahatladığı da belrtilmiştir.
- Vitamin K’nin pıhtılaştırma özelliği vardır. Eksikliği kan sulandırıcılarla aynı etkiyi gösterir.
Diş Eti Kanaması Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Diş eti kanaması, ‘Gingivitis’ ve ‘Periodontitis’ hastalıklarının belirtisidir. Diş etinde kanamalar genelde şişmeler ve kızarıklarla eşlik ederler. Basit bir diş eti kanaması gibi görünen bir durum daha ileri ve yıkıcı bir diş eti hastalığının belirtisi olabilir.
Gingivitis hastalığı plak birikimi sonucu diş etinde şişmeler, kanama, hassasiyet ve kızarıklıklarla kendini gösterir. 1 aylık bir süreçte düzenli hekim temizlemesi ve evde uyguladığınız ağız hijyen kuralları sayesinde geçebilir. Fakat tedavi edilmediği durumlarda dişlerimizi tutan kemikte yıkıcı zararlara sebep olan ‘Periodontitis’ hastalığına sebep olur.
Periodontitis hastalığı ceplerdeki plakların çok derinlere inip, kemiğin çekilmesine sebep olmasıdır. Dişi destekleyen bu kemik dokusu eridikçe dişler hareket etmeye başlar. Tedavi edilmediği sürece bu erimeler diş kaybına sebep olur.
Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti kanamaları düzenli hekim temizlemesiyle ve evde hekiminizin önerdiği temizleme yöntemleriyle tedavi edilir. Hekiminiz klinikte kavitron ve el aletleri ile diş etinizde bulunan plakların uzaklaştırılmasını sağlar.
Buradan ‘Diş Taşı Temizliği’ ile ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.
Kavitron aleti, titreşim ve su ile çalışan bir alettir. Dişin dokusuna zarar vermez, dişi kesmez. Titreşim, su ile plakları ve taşları temizler. Böylece kanamayı arttıran faktörler uzaklaştırılmış olur.
En önemli tedavi yöntemi önleyici uygulamalardır.
Diş eti kanamalarının önüne geçmek için evde uyguladığınız temizlik kuralları da çok önemlidir. Ağız hijyen kuralları günlük rutinimizde vaktimizi almayacak ve basit işlemlerdir:
- Dişlerimizi fırçalarken orta sert kılları olan bir fırça kullanmak
- Diş fırçalama sırasınd yatay değil, diş etinden dişe doğru her bölgeyi özenli fırçalamak
- Diş ipi ve hekiminizin önerdiği boyutta arayüz fırçası kullanmak
- Fakat bu işlemler yapılırken yumuşak olunmalıdır. Sert fırçamala, yanlış diş ipi ve arayüz fırçası kullanımı diş etinde travmalara ve dolayısıyla diş eti kanamasına sebep olur.
Diş Eti Kanamasına İyi Gelen Pratik Çözümler
Diş etinize kaçan bir yemek parçası, kürdan kullanımı sonrası ağrı ve kanama durumlarında parça çıkarılabiliyorsa çıkarılmalı. Fakat çıkarılırken diş etine daha fazla travma oluşturmaktan mutlaka kaçınılmalı. Tuzlu su ile çalkalamak hem ağrıya hem kanamaya iyi gelecektir.
Fakat kanama dışsal bir travmaya değil de bakteri kaynaklı bir diş eti rahatsızlığı sebepli ise mutlaka bir hekime temizlik için başvurulmalı. O süre boyunca doğru fırçalama ve diş ipi kullanımı sızılara ve kanamalara iyi gelecektir.
Diş eti kanaması çürüğün oluşturduğu oyuk sonucu diş etine kaçan maddelerden kaynaklıysa bir an önce hekime başvurarak dişin, diş eti sağlığı göz ününde bulundurularak restore edilmesi gerekir. Bu süre boyunca bölgeyi temiz tutmak ve tuzlu su ile gargara yapmak iyi gelecektir.
Sezaryen doğum yazımız ilginizi çekebilir.
Diş Eti Kanaması İçin Ne İyi Gelir?
Diş eti kanamalarına doğru fırçalama, arayüz fırçası ve diş ipi kullanımı iyi gelir. Bununla beraber tuzlu su ile gargara yapmak rahatsızlığınızı büyük ölçüde azaltır.
Diş Eti Kanaması Hangi Vitaminlerin Eksikliğinden Kaynaklanır?
Diş eti kanamaları diş etimizde bulunan bağ dokularının sağlığı için gerekli C vitamini ve kan hastalıklarının önlenmesi için gerekli K vitamini eksikliğinden kaynaklanır.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Diş eti kanamaları sağlıksız diş etinden kaynaklanır. Sert fırçalama, kürdan kullanımı ve kötü ağız hijyeninin sebep olduğu bir hastalıktır.
Kaynak: webmd
Cevap Yazın