Merhaba!

Hesabınıza Giriş Yapın

Hesap Oluşturmak için Tıklayın
×
Hesap Oluştur

Aşağıdan hesap oluşturabilirsin.

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yap
×
Merhaba! Parolanızı sıfırlamak için eposta adresinizi veya kullanıcı adınızı girin.
Giriş yapmak Tıklayın

İmplant Diş Nedir? İmplant Diş Nasıl Yapılır?

İmplant Diş

İmplant diş nasıl yapılır, diş implantı kaç günde iyileşir gibi sorular diş implantı yaptıracak hastaların kafasını kurcalayan soruların başında gelir. 

Peki implant nedir ve nasıl yapılır, bu yazımızda tüm detaylarıyla cevaplıyoruz. 

Diş İmplantı Nedir? 

implant diş

Diş implantı, eksik dişlerin tedavisinde kullanılan, çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyum vidalardır. İmplant, diş kökü görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla kullanılır. Yemek yemeyi, konuşmayı, gülmeyi etkilemez, hastaya uygulandıktan itibaren doğal dişten farksız hale gelir. 

Diş implantı cerrahisi, diş köklerini metal vida benzeri direklerle değiştirerek  hasarlı veya eksik dişlerin yerlerini doldurur. Diş implantı tedavisinde komşu dişlerin kesilmesi gerekmediği için dişlere zarar verilmez. Bu sebeple diğer tedavi yöntemlerine göre çok daha yaygın kullanılan bir tedavi şeklidir. 

İmplant Diş Nasıl Yapılır, Aşamaları Nelerdir?

İmplant Diş

Diş implantı aşamaları tedaviye gitmeden önce hastalar için merak konusudur. İmplant tedavisine ilgili bölgenin lokal anestezi ile uyuşturulması ile başlanır. 5 ila 10 dakikada uyuşan bölge tedavi sırasında hastaların acı hissetmemesini sağlar. 

Anestezinin ardından implantın yerleştirileceği kemiğe ulaşmak için matkap ile işleme başlanır. 

Daha sonrasında özel aletlerle implantın gireceği çene kemiğinde yuva açılır. Çene kemiğinin tamamen uyuşturulması sayesinde bu işlem de hasta tarafından hissedilmeden tamamlanır.

Son işlem, implantın çene kemiğindeki yuvasına sıkıştırılmasıdır. Uygun çap ve uzunluktaki implant bir dakika içerisinde vida gibi döndürülerek ağza yerleştirilir.

Anestezi dahil yukarıda anlatılan tüm işlemler ortalama 30 ila 40 dakika sürer. Korkulanın aksine tüm bu işlemler anestezi sayesinde hissedilmeden, kanama olmadan tamamlanır. 

Diş İmplantında Başarı Kriterleri Nelerdir?

İmplant Diş
İmplant Diş

İmplant diş nedir diye merak edip araştıranlar, diş implantında başarı kriterleri nelerdir sorusunu da araştırıyor. 

Diş İmplantında Başarı Kriterleri:

  • İmplant stabilizasyonu
  • İmplant şekli ve markası
  • Doktorun cerrahi becerisi oldukça etkilidir
  • Tüm diş operasyonlarında olduğu gibi hastanın ağız bakımı ve genel hastalıkları tedavi sürecinin daha başarılı olmasında önemli bir faktördür.
  • Hastanın sigara gibi kötü alışkanlıkları olması tüm operasyonlarda olduğu gibi tedavi sürecini kötü etkileyebilir. 
  • Hastada diş implantı uygulaması öncesi diş eti hastalığı varlığı da tedavi sürecini olumsuz etkileyebilen unsurlardandır. 

Diş İmplantı Neden Yapılır?

İmplant Diş
İmplant Diş

Diş implantı, genellikle eksik dişlerin yerini doldurmak veya desteklemek amacıyla kullanılır. Dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma ya da başka bir nedenle kaybetmiş kişilerde eksik dişlerin yerine diş implantı tedavisi uygulanır.  

  • Tek diş eksikliğinde diş implantı: İmplantın yerleştirileceği bölgedeki kemik yeterliyse, implantın üzerine diş kaplaması yapılarak eksik dişin yerine konulması için implant kullanılır.
  • Tam veya kısmi dişsizlikte diş implantı: Birden fazla dişin eksik olması durumunda, implantlar kullanılarak sabit veya hareketli protezler yapılabilir. Sabit protezler, implantlara vidalanarak sabitlenir ve hareketli protezlere göre daha konforlu ve kullanışlıdır. 
  • Çene ve yüz defektlerinde implant: Çene ve yüz bölgesindeki defektlerin tedavisinde, implantlar kullanılarak estetik görünüm sağlanabilir.
  • Erimiş çene kemiği probleminde diş implantı: Diş eksikliği zamanla çene kemiğinde erime meydana getirebilir. Çene kemiği erimiş ise, implant tedavisi öncesinde kemik grefti yapılması gerekebilir. Ayrıca çekilen dişin bulunduğu kemik zamanla fonksiyon görmediği için eriyebilir, çekim sonrası yapılacak implantla kemik erimesi azaltılarak durdurulur. Bu yüzden kemiğin korunması hastanın implant sayesinde elde ettiği önemli bir avantajdır.
  • Hareketli protez tercih etmeyen hastalar için diş implantı: İmplant, hareketli protezlere göre daha konforlu ve rahat bir kullanım sunduğu için hastalar tarafından daha çok tercih edilir. 

Diş İmplantı Kimler için Uygun Değildir?

İmplant Diş
İmplant Diş

Diş implantları 18 yaşını doldurmuş kişiler için aşağıdaki durumlar haricinde uygulanmaya uygundur;

  • Kontrolsüz diyabeti olan hastalar için uygun değildir.
  • Kemik kanseri geçirmiş hastalarda kullanılan bifosfonat ilaçlarından sonra uygulanması uygun değildir.
  • Doktoruna danışmadan kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda uygulanması uygun değildir.
  • Sistemik immünsüpresyon kullanan kişilere doktorlarına danışmadan uygulanmamalıdır.

İmplant Uygulaması Sonrası Süreç Nasıldır?

Diş implantı uygulandıktan sonra implant artık ağızda sorunsuz bir şekilde yer almaya başlar. Vücut, tedavi sonrası implantı yabancı bir cisim olarak algılamadığı için anormal bir durum oluşturmaz. 

Bu nedenle hastalar implanta kendi dişlerine davrandıkları gibi günlük rutin diş temizliği uygulamasına devam edebilir. Kısacası implant, tedavi sonrası vücudun bir parçası haline gelir. 

Diş tedavileri hakkında daha fazla bilgi almak için,

Şu Yazımıza da Göz Atabilirsiniz: “Kanal Tedavisi Nedir ? Hangi Durumlarda Yapılır?”

Diş İmplantı Fiyatları

İmplant fiyatları kullanılan diş implantı markalarına, tedavi karmaşıklığına ve kullanılacak biyomateryallere göre değişiklik gösterir. Buna göre diş implantı fiyatları şöyledir:

  • Yerli implant diş fiyatları genellikle 9.000 – 18.000 TL arasında değişmektedir. 
  • Yabancı implant diş fiyatları ise 10.000 – 20.000TL arasında değişmektedir. 
  • Zirkonyum kaplama fiyatları ise yaklaşık olarak 4.900 TL civarındadır. 

Diş İmplantı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular: 

Diş implantının ömrü ne kadardır?

İmplant diş ömrü kendi dişlerimizle aynıdır, yani ekstra bir problem çıkmadığı sürece hayat boyu kullanılabilir. 

İmplant diş çok can acıtır mı?

İmplant diş tedavi aşamasında bahsedildiği üzere anestezi sayesinde hiç hissedilmeden tedavinin tamamlamasına yardımcı olur. Kısaca tedavi sırasında da kullanım sırasında da acıya veya kanamaya sebep olmaz. Yalnızca iyileşme sürecinde ilk birkaç gün hafif ağrı veya rahatsızlık hissedilebilir. 

İmplant diş çürür mü?

İmplantın çürümesi mümkün değildir, ancak ilgili bölgede çeşitli komplikasyonlar yaşanabilir ya da diş eti hastalıkları meydana gelebilir.

Bir implanta kaç diş takılır?

İmplant sayıları hastaların çene yapıları ve yapılacak olan protezlerin çeşidine göre değişiklik gösterir. Hiç dişi olmayan bir hastaya 6 ile 13 arasında implant uygulanır. Genel olarak üst çene için 4 ila 8 arası implanta ihtiyaç duyulur. Alt çene için ise 2 ile 6 arası implant takılmaktadır.

İmplant tedavisi ne kadar sürer?

İmplant tedavi aşamalarında da değinildiği üzere tek bir dişin implant tedavi süreci ortalama 30 dakikada tamamlanır. 

Diş implantı kaç günde iyileşir?

İmplant etrafı yara kenarları 7-10 gün içerisinde birbiriyle tamamen kaynaşarak iyileşir, bu sürenin sonunda dikişler de alınır. Dental implantın kemikle kaynaşarak iyileşme süresi, kırık vakaları gibidir.

Genel olarak 4-5 hafta gibi bir süre içerisinde iyileşme başlar ve yaklaşık 8-12 hafta arasında değişiklik göstererek iyileşme tamamlanır. İyileşme tamamlandıktan sonra üzerine diş takılabilir hale gelir. Hastanın durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilir.