Purinol; sodyum bikarbonat ve sakkaroz gibi içeriklere sahip, bakteri varlığında kullanılabilen efervesan granüllerdir. Bol sıvı alımıyla daha verimli olan ilaç, her bir ölçekte metenamin barındırır.
İlacın içerisindeki etken maddeler ve kullanım şekli gibi bilgiler, hastalar için önem taşır. İstenen verim ancak bu şekilde kullanım sonucunda alınır. Purinol nedir başlığında ilaç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Aynı zamanda Purinol yan etkileri gibi bilgilere de ulaşabilirsiniz.
Purinol Nedir?
Alım Şekli | Ağızdan |
Formları | Suda Eritilebilir Granül |
Etkisi | Üriner sistem enfeksiyonlarında tedavi edici etki gösterir. |
Günlük Alınacak Doz | Günde 4 defa 1 – 2 ölçek |
Fiyat | 140 gram: 105.85 TL 70 gram: 63.80 TL |
İlaç; üriner sistem için sunulan ve suda eriyen bir formdadır. 70 gram ile 140 gram olarak iki farklı dozda ve cam şişelerde bulunmaktadır. Kaşık ile sunulan ilaç, oldukça geniş etkili bir üriner antibakteriyel etki gösterir.
250 mg+615 mg/5g şeklinde yazılan ilaç detayı, her bir ölçekte mevcut olan etken maddelerin dozajını gösterir. Gram negatif ve pozitif olarak bilinen organizmaları da kapsayan antibakteriyel özelliğe sahip bir ilaçtır. Hekimin tavsiye edeceği şekilde ve dozda kullanılması, mevcut problemin giderilmesi için gereklidir.
Purinol Ne İşe Yarar?
Purinol ne işe yarar sorusuna kısaca üriner sistemin mevcut enfeksiyonlarında tedavi ve koruyucu olması için kullanılır cevabını verebiliriz. İdrar yolu enfeksiyonları, bakteri varlığı gibi durumlarda hekim, hastaya uygun dozu ayarlayarak reçete edecektir.
Daha detaylı bilgi vermek gerekirse, ilaç aşağıdaki durumlarda kullanılır;
- Akut enfeksiyon varlığında antibiyotiklerle başarılı olan başlangıç tedavisini takip eden dönemde devam tedavisi amacıyla kullanılabilir.
- Tekrarlayan sistit varlığının önlenmesi adına uzun süreli tedavilerde kullanılabilir.
- Kalıcı kateter kullanan hastalarda meydana gelebilecek idrar yolu enfeksiyonlarının ilerlemesini engellemede ve kateterin tıkanması gibi vakaların azaltılmasında etkilidir.
- İdrar yolları için cihaz kullanımı ve müdahaleler sırasında oluşabilecek olası enfeksiyonların önlenmesinde kullanılabilir.
- Belirti göstermeyen, idrarda bakteri varlığında (bakteriüri) Purinol efervesan granül kullanılmaktadır.
Purinol Kullanmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hap formunda olmayan ilaçlara daha az önem verilir. Bu, sık yapılan bir hatadır. Suda eriyen bir ilaç da hap ya da ampul formundaki ilaçlar kadar etkilidir. Bu da aynı dikkati her ilaca göstermek gerektiği anlamına gelir.
İlgili ilacı kullanmadan önce nelere dikkat edilmelidir? Aşağıda sıralanan durumlar için ilacın dikkatli kullanılması gerekir;
- İlacın içerisindeki etken maddelerden bir ya da birkaçına karşı alerji durumunuz varsa ilaç kullanılmamalıdır.
- Aynı anda kullanıldığında böbreklere zarar veren sulfonamid isimli antibiyotik kullanımında bu ilaca başlanmamalıdır.
- Çok susuz kalındıysa hekime bilgi verilmeli ve ilacın kullanımı ertelenmelidir.
- Böbreklerle alakalı ciddi problemler varsa ilaç kullanılmamalıdır.
- Karaciğer problemleri ve gut hastalığında da ilacın kullanımı önerilmemektedir.
Bunların dışında solunum problemleri ile yukarıda belirtilen böbrek hastalıklarında dikkat edilmelidir. Hekim, ilacı reçete ederken bu hastalıkları bilmelidir. Bu bilgiler ışığında doktorunuz dozajı ayarlayabilir ya da kullanımından vazgeçebilir.
Purinol Nasıl Kullanılır?
İlaç yemek öncesi ya da sonrası uyumadan önce alınabilir. Hekim, belirli durumlarda tedavi süresince bazı meyve suları içmeyi ve daha fazla protein alımını önerebilir. Bunun dışında ilacın kullanımı bitene kadar narenciye ve narenciye suları, süt ve süt ürünlerinden kaçınılması gerekir. Söz konusu ürünler, ilacın etkinliği azaltabilir ya da yok edebilir.
- Farklı şekilde reçete edilmediyse ilacın dozu yetişkinler için günde 4 kez 1-2 ölçektir.
- Sadece suda eritilerek içilmelidir.
- Kuru halde granülleri çiğnemek ya da başka bir gıdaya karıştırmak bazı problemlere yol açabilir.
Öneri: Polivit Şurup
Purinol Yan Etkileri Nelerdir?
İlacın yan etkileri, özellikle alerjik reaksiyonlarda hayati tehlikeye sebep olabilir. Bu nedenle cilt döküntüleri, kaşıntılı kabarcıklar meydana gelirse tıbbi müdahale gerekir. Bunun dışında ilacın çok nadir görülen yan etkileri şu şekildedir;
- Mide irritasyonu
- Kusma
- Mide bulantısı
- Karın ağrısı
- İdrar sırasında yanma, ağrı
Bunların dışında hazımsızlık ve sindirim bozukluğu gibi yan etkiler ise yaygın görülenler arasında yer alır.
İlgili içerik: Desal Nedir?
Purinol Fiyatı ve Muadilleri
Purinol fiyatı ve diğer bilgiler, aşağıdaki gibidir;
- Etken Madde: Metenamin
- Reçete Durumu: Beyaz Reçete
- Barkod: 8699559210040, 8699559210033
- Gebelik Kategorisi: C
- Güncel Satış Fiyatı: 140 gram – 105.85 TL | 70 gram – 63.80 TL
Purinol Muadilleri Nelerdir?
İlgili ilacın bulunabilirliği yüksektir. Ancak bazı durumlarda gittiğiniz eczanede bulamayabilirsiniz. Bu durumda aşağıdaki muadillere yönelmeniz önerilebilir;
- HIPPURIN
- MANUPRIN
Cevap Yazın