Lansoprol 30 mg, proton pompa inhibitörü olarak adlandırılan ve halk arasında mide koruyucu diye bilinen bir ilaçtır. Etken maddesi lansoprazol olan ilacın temel görevi mideden salgılanan asidi azaltmaktır. Ülser ve reflü tedavisinde kullanılır. Uzun süreli kullanımı osteoporoz ve B12 vitamini eksikliğine neden olabilir. İlaç ne için kullanılır detaylı anlatımını sizler için kaleme aldık.
Lansoprol Nedir?
Lansoprol, lansoprazol adlı etken maddeyi içeren proton pompası i̇nhibitörleri (PPİ) grubunda bulunan bir ilaçtır. Proton pompası inhibitörleri midenin asit salgısını azaltarak temel olarak reflü ve ülser tedavisinde kullanılmaktadır.
Proton pompası inhibitörleri midede asit salgılanmasından sorumlu olan ve parietal hücre olarak adlandırılan hücrelere bağlanırlar. Bunun sonucunda bu hücreler bir daha çalışamazlar ve böylece asit üretimi engellenmiş olur.
Lansoprol 30 mg Nasıl Kullanılır?
Lansoprol 30 mg bir bardak su ile yutulmalıdır. Ve ilaç ezilmemeli ve çiğnenmemelidir. Yutma güçlüğü olan hastalarda kapsül açılarak da kullanılabilir. Buna göre kapsül açılmalı ve içeriği su,elma veya domates suyu ile karıştırılarak tüketilebilir. Veya yoğurt/elma püresi gibi yumuşak bir gıda üzerine de serpiştirilebilir. Bu karışımlar hazırlandıktan sonra karışım hemen tüketilmelidir.
İlacı günde bir defa kullanıyorsanız sabah kahvaltıdan önce kullanmalısınız. Fakat doktorunuz günde iki defa kullanmanızı istiyorsa ilk dozu sabah kahvaltıdan önce ikinci dozu ise akşam aç karna almalısınız.
İlacın alındıktan sonra etki süresi 24 saattir ve ilacın tam etkinliğe ulaşabilmesi için 3-4 gün kullanılması gerekmektedir.
Hangi ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır?
- Atazanavir-HIV tedavisinde kullanılır.
- Teofilin-Astım ve KOAH gibi bazı solunum hastalıklarında kullanılır.
- Ketokonazol, itrakonazol-Bazı mantar enfeksiyonlarında kullanılır.
- Rifampisin-Bir çeşit antibiyotiktir ve bazı bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılır.
- Digoksin- Kalp yetmezliği tedavisinde kullanılır.
- Takrolimus- Organ nakli sonrası bağışıklık sistemini baskılayarak vücudun organı reddetmesini önler.
- Fluvoksamin- Depresyon ve bazı psikiyatrik rahatsızlıklarda kullanılır.
- St John’s wort (Hypericum perforatum-binbirdelik otu)- Hafif şiddetteki depresyonun tedavisinde kullanılır.
- Antasitler- Hazımsızlık ve mide yanması için kullanılır.
- Sükralfat- Ülser tedavisinde kullanılır.
İlacı dikkatli kullanmanız gereken durumlar nelerdir ?
- Ciddi karaciğer hastalığınız varsa doz ayarlanması gerekir.
- Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız ilaç bebeğinize zarar verebileceğinden ötürü ilacı kullanırken doğum kontrol yöntemlerinden birini kullanmalısınız. İlacı kullanırken hamile kalırsanız en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız.
- Emziriyorsanız veya emzirmeyi planlıyorsanız bu durumu doktorunuzla konuşmalısınız. Çünkü ilaç anne sütüne geçebileceğinden ötürü bebeğiniz bu durumdan etkilenebilir.
- İlacı kullanırken baş dönmesi, yorgunluk, hastalık hali, baş ağrısı veya görmeyle alakalı problemler yaşayabilirsiniz. Bu durumda dikkat gerektiren işlerden uzak durmalısınız.
Lansoprol 30 mg Ne İşe Yarar?
Lansoprol 30 mg etkilerini mide parietal hücreleri üzerine göstererek asit salgısını azaltır. Bu sayede ülserden kaynaklı karın ağrısı ve reflüden doğan mide ekşimesi gibi problemleri iyileştirici etkisi vardır. İlacın hangi amaçlarla kullanıldığı aşağıda yer almaktadır.
- Mide ve duodenum yani oniki parmak bağırsağında oluşan ülserin engellenmesi ve tedavisinde
- Reflü özofajit yani yemek borusu iltihabının tedavisinde
- Mide ve oniki parmak bağırsağına yerleşip burada ülser yapan Helicobacter pylori enfeksiyonundan kaynaklanan ülser tedavisinde
- NSAİİ grubunda yer alan aspirin, ibuprofen ketoprofen ve piroksikam gibi ilaçların fazla kullanılması sonucu oluşan ülser tedavisinde
- Gastroözofageal reflü hastalığının tedavisinde
- Midede aşırı asit salgılanmasına neden olan Zollinger-Ellison Sendromu gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Lansoprol bu hastalıkların tedavisinde yaşa ve hastalığınızın durumuna bağlı olarak 2-4 hafta gibi sürelerde, 15 veya 30 miligramlık kapsüllerinden günde 1 veya 2 kere olacak şekilde kullanılmaktadır.
Lansoprol 30 mg Yan Etkileri Nelerdir?
Lansoprol 30 mg kullanan hastalarda her ilaçta olduğu gibi istenmeyen yan etkiler gözükebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda en sık karşılaşılan yan etkileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Bulantı, kusma
- İshal
- Karın ağrısı
- Kabızlık
- Gaz
- Karaciğer enzim (AST,ALT) seviyelerinde artış
- Kurdeşen
- Kaşıntı
- Kızarıklık
Bu listedeki herhangi bir yan etkiyi görmeniz durumunda doktorunuza başvurmalısınız.
Lansoprol 30 mg Fiyat ve Muadilleri
Güncel olarak SGK tarafından ödeme listesinde olup olmadığı yukarıda tabloda yer almaktadır.
- 15mg 28 kapsüllük tableti 92.91 ₺
- 30mg 14 kapsüllük tableti 72.43 ₺
- 30mg 28 kapsüllük tableti 98.00 ₺ olarak satılmaktadır.
Ülkemizde satılan ilacın bazı muadilleri ise şu şekildedir:
- Aprazol
- Degastrol
- Helicol
Lansoprol 30 mg Kullananlara Genel Tavsiyeler
Bir yıldan uzun süre proton pompası inhibitörü kullanmak osteoporoz riskinizi arttırır. Ayrıca kortikosteroid kullanımı da osteoporoz riskini arttıracağından ötürü bu iki ilaçtan birini kullanırken diğeri de reçetenize eklenirse bu durumu doktorunuzla paylaşmalısınız.
Lansoprol 30 mg bağırsaklarınızda normal sayılarda bulunan bakteri dengesini bozabilir. Ve dolayısıyla enfeksiyon riskiniz artar. Lansoprol içerisinde mannitol bulundurduğundan dolayı hafif derecede laksatif yani bağırsak yumuşatıcı etkisi olabilir.
Hipersar yazımız dikkatinizi çekebilir.
Lansoprol Günde Kaç Tane Kullanılır?
Lansoprol doktorunuzun reçeteye edeceği şekilde günde 1 veya 2 adet olacak şekilde kullanılabilir.
Lansoprol Mide Ağrısına İyi Gelir mi?
Mide ağrınız ülser veya reflü kaynaklıysa Lansoprol ağrınıza iyi gelecektir. Fakat ağrı başka bir hastalıktan kaynaklanıyorsa ilaç yarardan çok zarar verebilir.
Sürekli Mide Koruyucu İçmek Zararlı mı?
Doktorunuzun önerisi dışında proton pompası inhibitörü adı verilen mide koruyucu ilaçları kullanmak osteoporoz ve B12 emilimi bozukluğuna yol açabilir.
Kaynak: Prospektüs
Cevap Yazın