Coraspin 100 mg kan sulandırıcı bir ilaçtır. Göğüs ağrısında, kalp krizlerinin önlenmesinde ve inmelerde kullanılır. İlacın ülkemizde 300 miligram ve 100 miligramlık ağızdan alınan tablet formlarında satılmaktadır. Coraspin nedir, ne işe yarar ve yan etkileri nelerdir sorularının cevaplarını sizler için derledik.
Coraspin 100 mg nedir?
Coraspin 100 mg asetilsalisilik asit etken maddesini içeren bir ilaçtır. Asetilsalisilik asit, kanda bulunan trombosit adlı hücrelerin birbirlerine yapışmasını engelleyerek pıhtı oluşmasını önler. Bu sebeple halk arasında kan sulandırıcı olarak bilinir. Ülkemizde Coraspin 300 mg tablet formu da bulunmaktadır.
Alım Şekli | Ağızdan |
Grubu | NSAİ |
Etkisi | Kan pıhtı oluşumunu engeller |
Günlük alınacak maksimum doz | 325 mg |
En Yaygın Yan Etkisi | Karın ağrısı |
Fiyat | 31.40 TL |
Coraspin Nasıl Kullanılır?
Coraspin tabletler ağızdan bir bardak su ile kullanılır. Tercihen yemeklerden sonra tok karna alınır. Tabletler bölünmeden ve çiğnenmeden yutulmalıdır. Coraspin uzun süreli kullanım için tasarlanmış olup kullanım süresine doktorunuz karar verecektir.
Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça:
- Yeni kalp krizinin önlenmesinde ve hareketle ilişkisi olmayan göğüs ağrısında: Günde 1-3 tablet
- Birden fazla risk faktörü taşıyan hastalarda kalp damarlarında tıkanmanın önlenmesinde: Günde 1-2 tablet
- Kalp ve damar ameliyatlarında ameliyat sonrası damar tıkanmaları ve pıhtıların önlenmesinde: Günde 1 tablet
- Geçici felçlerin ve inmenin önlenmesinde: Günde 1-3 tablet kullanılır.
Coraspin 100 mg Etkisi Ne Zaman Başlar?
Coraspin’in kan sulandırıcı etkisi 1 saatte başlar ve 7 güne kadar devam eder.
Coraspin 100 mg Kimlerin Kullanımı İçin Uygun Değildir?
Aşağıdaki durumlarda Coraspin’i kullanmamalısınız:
- Asetilsalisilik aside karşı alerjiniz varsa
- Geçmişte ağrı kesici ilaç kullanımına bağlı astım geçirdiyseniz
- Mide ya da bağırsaklarınızda ülser (yara) varsa
- Normalden uzun süre kanamaya neden olan kanama veya pıhtılaşma bozukluğunuz varsa
- Şiddetli böbrek ve/veya karaciğer yetmezliğiniz varsa
- Şiddetli kalp yetmezliğiniz varsa
- Haftada 15 mg veya daha yüksek dozda metotreksat (kanser ve romatizma tedavisinde kullanılan bir ilaç) kullanıyorsanız
Coraspin Çocuklarda Kullanılır mı ?
18 yaşından küçüklerde Coraspin kullanılmaz. Özellikle çocuklarda, ateşli veya ateşsiz seyreden enfeksiyon durumlarında su çiçeği ve grip hastalıkları dışlanana kadar Coraspin kullanılmamalıdır. Aksi takdirde beyni ve karaciğeri etkileyen, ölümcül olabilen Reye Sendromu gelişebilir.
Coraspin 100 mg Gebelerde ve Emziren Annelerde Kullanılır Mı ?
Hamilelik döneminin ilk 6 ayında doktor kontrolünde Coraspin kullanılabilir. Hamilelik döneminin son 3 ayında ise Coraspin kullanılmamalıdır. Emzirme döneminde Coraspin kullanımı da doktor kontrolünde olmalıdır. Coraspin anne sütüne az miktarda geçer. Düşük doz Coraspin kullanıyorsanız emzirmeyi kesmeniz genelde gerekmeyecektir; fakat yüksek dozda Coraspin kullanıyorsanız emzirmeyi kesmeniz gerekebilir. Bunun kararını doktorunuz verecektir.
Coraspin 100 mg Diğer İlaçlarla Birlikte Kullanılır Mı?
Birlikte kullanıldıkları durumlarda Coraspin’in veya diğer ilaçların etkisi değişebilir. Bu nedenle aşağıdaki ilaçlardan kullandığınız varsa doktorunuza mutlaka söylemelisiniz:
- Kanser ve romatizma tedavisinde kullanılan metotreksat
- Ağrı kesiciler ve iltihap gidericiler (İbuprofen gibi)
- Kan sulandırıcı, pıhtı eritici, kandaki trombosit sayısını azaltıcı ilaçlar
- Depresyon tedavisinde kullanılan SSRI grubu ilaçlar
- Kalp hastalıklarında kullanılan digoksin
- Kan şekerini düşüren ilaçlar, örneğin; insülin, sülfonilüre
- İdrar söktürücü ilaçlar
- Kortizon türü ilaçlar
- Tansiyon düşürücü ilaçlar
- Sara hastalığında (epilepsi) kullanılan valproik asit
- Ürik asit düzeyini düşüren ilaçlar
- Lösemi (kemik iliği kanseri) ve lenfoma (lenf bezi kanseri) tedavisinde kullanılan ilaçlar
- Multivitaminler (ADEK, folat)
- Kemik erimesinde kullanılan tiludronat
Coraspin Maksimum Dozu Ne Kadardır?
En yaygın kullanım alanı olan kalp krizinde günlük maksimum Coraspin dozu 325 miligramdır. Ancak farklı hastalıklarda maksimum Coraspin dozu da hastalığa göre değişiklik gösterir. Örneğin ağrı kesici olarak kullanıldığı durumlarda günlük maksimum Coraspin dozu 4 gramdır.
- 2 gün süreyle, günde kilogram başına 100 miligramdan fazla (örneğin 60 kilo bir insanda günde 6 gram) Coraspin kullanımı ise zehirlenmeye neden olabilir.
- Coraspin zehirlenmesinin belirtileri arasında baş ağrısı, kulak çınlaması, aşırı ve hızlı soluk alıp verme, terleme, bulantı ve kusma, tansiyon düşme veya yükselmesi ve mide kanaması vardır.
Coraspin 100 mg Ne İçin Kullanılır?
Coraspin damar içinde kan pıhtısı oluşumunu engellemek için kullanılır. Bu etkisini trombosit(kan pulcuğu) adlı hücrelerin birbirlerine yapışmasını engelleyerek gösterir.
Coraspin kan akımının bozulduğu hastalıklarda kullanılır. Bu bozukluğun damar tıkanıklığına sebebiyet vermesini engeller. Hekiminiz tıkanıklık oluşmamışken önlem amaçlı kullanımınızı tavsiye edebilir. Başlıca kullanıldığı durumlar şunlardır:
1 – Göğüs Ağrısı
Kalp damarlarında daralma veya tıkanmalar göğüs ağrısına neden olabilir. Bu tip göğüs ağrısı sanki göğüsün üstüne bir ağırlık konmuş gibi baskı tarzındadır. Hareketle veya pozisyonla değişmez, merdiven tırmanma veya koşma gibi fiziksel efor gerektiren etkinlikler sırasında artar. Bu durumda Coraspin günde 75 mg ile 325 mg arası dozda kullanılır.
2 – Kalp Krizi
Kalbi besleyen damarların tam veya tama yakın tıkanması sonucunda kalp krizi gelişir. Kalp krizinin en tipik belirtisi, göğüste baskı veya sıkışma şeklinde çok şiddetli göğüs ağrısıdır. Bu ağrı sol kola veya çeneye doğru yayılabilir. Ağrıya terleme, bulantı-kusma ve nefes darlığı da eşlik edebilir.
Coraspin kalp krizi geçiren hastalarda tekrarlamasını önlemek amacıyla kullanılır. Tedavisinde her gün 160 ile 325 miligram önerilmektedir. Kalp krizi geçirenlerde uzun süre kullanımı gerekecektir.
3 – Geçici Felçler ve İnme
Beyin damarlarının tıkanması sonucu inme meydana gelir. Hangi damar tıkandıysa o damarın beslediği beyin bölgesine göre inme belirtileri gelişecektir. İnme geçici veya kalıcı felçle sonuçlanabilmektedir. Tedavisinde ise Coraspin önemli bir yer tutmaktadır. İnmede tercih edilen doz günde 325 miligramdır. Tedavi süresi ise belirsiz olup hastanın durumuna göre doktor tarafından düzenlenir.
Coraspin Yan Etkileri Nelerdir?
Coraspin önemli yan etkilerinden biri mide kanamasıdır. Dışkıda koyu siyah renk ve/veya kan kusma mide kanaması belirtileridir ve bu durumda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Bu yan etkisi nadir görülmektedir. Bunun dışında görülen yaygın yan etkileri aşağıdaki gibidir:
- Mide yanması
- Mide bulantısı – kusma
- Karın ağrısı
- İshal
Bu yan etkiler dışında ise Coraspin alerjiniz varsa Coraspin kullanımına bağlı olarak alerjik tepki veya anafilaksi (ani şiddetli alerji) meydana gelebilir. Alerji beliritleri arasında kaşıntı ve kurdeşen gibi cilt bulguları varken anafilaksi belirtileri arasında nefes darlığı, tansiyon düşmesi gibi daha ciddi beliritler vardır. Bu gibi durumlarda Coraspin kullanımına son verip en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.
Miyorel Nedir ? yazımız dikkatinizi çekebilir.
Coraspin 100 mg Fiyat ve Muadilleri
- Coraspin 100 mg 30 tablet fiyatı: 31.40 TL
- Coraspin 100 mg 90 tablet fiyatı: 73.75 TL
- Coraspin 300 mg 30 tablet fiyatı: 43.29 TL
Coraspin SGK tarafından ödenmektedir.
Coraspin muadilleri Aspirin, Ataspin, Dispril, Ecopirin, Opon ve Pharmaspirin’dir. Ülkemizde satılan NSAİİ grubunda yer alan ilaçlardan bazıları şunlardır;
Coraspin Kullananlara Genel Tavsiyeler
- Coraspin kullanmayı unutsanız normal şekilde kullanmaya devam edin; dengelemek için çift doz almayın.
- Coraspin ağrı kesici ve iltihap giderici olarak da kullanılabilir. Bu durumda doza doktorunuz karar verecektir.
- Coraspin erken adete neden olmaz . Buna karşın adet sırasında normalden fazla kanamaya neden olabilir.
- Coraspin kullanırken alkol almak mide kanamasına neden olabilir. Bu ilaçla beraber alkol tüketmekten kaçınmalısınız.
- Sertleşme sorununda Coraspin kullanılmaz.
- Coraspin boşalmayı geciktirmez. Erken boşalma tedavisinde Coraspin kullanılmaz.
Kaynak : Drugs.com
Cevap Yazın