Merhaba!

Hesabınıza Giriş Yapın

Hesap Oluşturmak için Tıklayın
×
Hesap Oluştur

Aşağıdan hesap oluşturabilirsin.

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yap
×
Merhaba! Parolanızı sıfırlamak için eposta adresinizi veya kullanıcı adınızı girin.
Giriş yapmak Tıklayın

Normal Doğum Nedir? Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Normal Doğum Nedir? Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?
Normal Doğum Nedir? Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Normal doğum birçok çiftin çok kafa yorduğu bir konudur. Doğal doğum ise insan vücuduna en uygun doğum tipindedir. İlk doğumda doğum işlemi 12-18 saate kadar sürebilir. Doğum sonrasında birkaç saatte anne normal haline dönebilir ve bebeğini hemen emzirebilirler. Genel olarak normal doğum gebelere en çok önerilen doğum tipidir.

Klasik doğumun birçok faydası olsa da bazı kişilere tıbbi nedenlerden dolayı önerilmemektedir. Bununla birlikte doğum sancıları sebebiyle altında tıbbı neden olmaksızın sezaryeni tercih edenlerin sayısı artmaktadır. Peki bu iki doğum yöntemi arasındaki farklar nelerdir? Doğumun başlayacağı zamanın nasıl anlaşılabileceğini ve doğumu başlatma yöntemlerinin geçerliliğini sizler için yazdık.

Normal Doğum Nedir?

Normal doğum rahimdeki 37.-42. Haftalarda anne karnındaki bebeğin ve plasenta* doğum kanalından geçmesi olayıdır. Normal doğumun diğer doğum tiplerinden farkı bu doğumda olaylara hayatı riske atmadıkça müdahale edilmemesi ve annenin bebeği ve plasenta kendisinin doğurmasıdır.

Normal doğum 38-40. Haftalarda gerçekleşir. Doğumun 37. Haftada olmasına erken doğum, 42. haftadan sonra gerçekleşmesine geç doğum denir.

Normal Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Doğum aşağıdaki belirtilerin görülmeye başlamasıyla başlar veya yaklaşır:

  • Rahimde artmış baskı hissi
  • Enerjik hissetmek
  • Kanlı kıvamlı sıvının rahimden dışarı çıkması (nişan atmak)
Normal Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?
Doğum eylemi başlayınca NST de dalgalanmalar sıklaşlır.

Bu belirtiler doğumun öncül habercileridir ve kasılmaların sıklaşması doğumun çok yaklaştığını gösterir. Doğum zamanına yaklaştıkça gebelerde rastgele sancılar görülmeye başlar. Bu sancılar 20 haftalıktan itibaren görülebilir. Acı vermezler ancak rahatsızlık vermeleri beklenir. Bu sancılara Braxton-Hicks kasılmaları ismi verilmektedir. Doğumla ilgili değillerdir.

Normal Doğum Aşamaları Nelerdir?

Normal doğum temelde 4 aşamadan oluşur bu aşamaların hepsi farklı uzunluktadır. Birinci evre en uzun sürendir ve başından sonuna 14-18 saate dek sürebilir. 2. Evre 1-1.5 saat sürerken 3.evre eşin atılmasını içerir ve 30 dakika kadar sürer.

Birinci Evre

Doğumun ilk evresi düzenli ve sık sancıların başlamasıyla ortaya çıkar. Doğum ilerledikçe bu sancılar daha sık, güçlü ve düzenli olmaya başlarlar. Bu sancılar rahim ağzının genişlemesine ve yumuşamasına yol açmakla bebeğin rahim ağzından geçmesini kolaylaştırır. Bu evre doğumun 3 evresinden en uzun olanıdır ve 2 dönemden oluşmaktadır: erken ve aktif doğum dönemi:

Erken Doğum Dönemi

Erken doğdum döneminde rahmin ağzı genişler ve uzar, bu dönemde hafif ve düzensiz kasılmalar hissedilmesi normaldir. Rahim ağzı açıldıkça rahminizden berrak pembe veya kırmızı kanlı bir sıvı akışı olabilir. Bu rahim ağzınızı kapatan mukus (sümüksü yoğun bir sıvı) tıkacıdır

Ne Kadar Sürer?: Erken doğum dönemini tahmin etmek zordur, her doğum için farklı sürelerde başlayıp bitebilir.

Ne Yapabilirsiniz: Birçok kadın için erken doğum dönemi aşırı rahatsızlık verici değildir ancak sancılar bazı gebelerde daha rahatsız edici olabilir. Erken doğum döneminde rahatlamak için

  • Yürüyüşe çıkın
  • Duş alın
  • Rahatlatıcı müzikler dinleyin
  • Uzun ve derin nefesler alın
  • Duruş pozisyonunuzu değiştirin

Eğer rahat bir gebeliğiniz olmuşsa erken doğum evrenizin başlarda büyük bölümünü evde geçirebilirsiniz. Sancılarınız ağırlaştıkça hastaneye gitmeniz gerekmektedir.

Aktif Doğum Dönemi

Aktif doğum dönemi rahim ağzı 6 santimden 10 santime genişler. Kasılmalarınız güçlenir araları kısalır ve kasılmalar uzar. Bacaklarınıza kramplar girebilir ve mideniz bulanabilir. Suyunuz bu dönemde gelir. Bu durum doğumun bir merkezde yapılmaya başlaması gerektiğini belirtir.

Normal Doğum Öncesi Dönem
Özellikle ilk doğumda çok ağrılı olabilir.

Zaman ilerledikçe rahatsızlık hissiniz artabilir. Bu zamanlarda ağrı kesici veya anestezi verilebilir. Unutmayın, ağrı durumunuzu yalnızca siz değerlendirebilirsiniz. Bu dönem yaklaşık 4-8 saat sürmektedir. Ortalama olarak rahim ağzınız saatte 1 santim genişler.

Ne Yapabilirsiniz: Çevrenizdeki sağlık çalışanlarının desteği ve yardımını isteyin rahatsız olduğunuzda şu yolları deneyebilirsiniz:

  • Pozisyonunuzu değiştirin
  • Lastik bir topta (pilates topu gibi) hareketler yapın
  • Ilık bir duş alın
  • Yürüyün ve nefes almak için konstantre olun ve
  • Sancılar arasında yumuşakça masaj yaptırın

Aktif doğum döneminin son zamanları olan dönüşüm bölümü özellikle yoğun ve acılı olabilir. Sancılar birbirine çok yaklaşır ve uzar. Alt sırt bölgelerinizde ağrı duyabilirsiniz. Eğer bebeği itme dürtünüz varsa ama henüz rahminiz tam olarak genişlememişse bebeği itmeniz size zarar verebilir. Bu dönemde sabırlı olmanız ve sancı isteğinizi bastırmanız sizin yararınıza olacaktır.

İkinci Evre

Bu evrede bebek rahim kanalından çıkar. Gebe bebeği bu evrede ıkınma yardımıyla doğurur. Yaklaşık olarak birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir ve gebenin ıkınma gücüyle, süre yakından ilişkilidir. Eğer ilk doğumunuzda veya geç doğum yaşıyorsanız doğum daha uzun sürebilir. Bu evre için gebenin yapacağı en önemli şey güçlü bir şekilde ıkınmasıdır. Ara arar daha güçsüz ıkınmak gebenin rahatlamasına yardımcı olabilir.

Normal Doğum Evreleri
Bebeğin doğumu sonrasında içeride kalan plasenta da rahimi terkeder.

Bebek normal bir doğumda kafası önde doğar ve hızlı bir şekilde diğer vücut parçaları takip eder. Bebek doğduğunda kontrolleri yapılır ve gerekiyorsa havayolu temizlenir. Sizde ve bebeğinizde her şey yolundaysa kısa bir süre sonra göbek bağı kesilir.  

Üçüncü Evre

Bebeğiniz doğduktan sonra yoğun bir rahatlama hissedeceksiniz ancak doğum hala devam etmekte olacak. Bu evrede bebeğin eşini doğuracaksınız. Bu evre yaklaşık olarak 30 dakika sürecek. Bu evrede önceki dönemler gibi sancılar olmaz ve plasenta* göreceli olarak daha rahat doğar, hatta bu evrede bebeğinizi emzirebilirsiniz. Sancılarınızın ağrısı azalacak ancak sık bir şekilde devam edecek. Eş doğduktan sonra rahminiz hızlıca eski haline dönmek için kasılmaya devam edecek. Bu zamanda karnınıza masaj yapılması rahme yardımcı olabilir

Normal Doğumdan Sonra Bebek

Üçüncü evrenin sonunda muayene ile ek bir tedaviye veya dikişe ihtiyacınız olup olmadığına karar verilir.

Doğumu Başlatmanın Bir Yolu Var Mı?

Normal bir gebelik için beklenen doğum aralığı 37-42.haftalardır. Bu haftalarda doğumun başlamaması çok kişiyi paniğe sürüklemektedir ve çiftler doğumu başlatmak için çeşitli yöntemler aramaktadır ancak unutulmamalıdır ki çiftler kendi başına bir yol aramadan önce gebelik süresince görüştükleri bir sağlık uzmanından aldıkları öneriler olmadan bu yollara başvurmamalıdır. Aşağıda doğumu başlattığı görülen birkaç yol yer almaktadır:

1. Egzersiz Yapmak

Doğumu başlatmaya yarayacak egzersiz kalp atım hızınızı arttırmaya yarayacak herhangi bir tipte yapılabilir. Bu yöntem doğumu başlatmada başarılı olmasa bile doğum öncesinde gebelik stresinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.

2. Cinsel İlişki

Doğumu başlatmak amacıyla yapılan cinsel ilişki birkaç şekilde doğumu başlatmayı sağlayabilir. İlk olarak cinsel aktivitelerin oksitosin* hormonu salgılattığı bilinmektedir ve oksitosin doğum sırasında rahmin kasılmasının sağlayan çok önemli bir hormondur. ikincil olarak meni içerisindeki prostaglandin* hormonu rahim ağzını gererek bu bölgeyi doğuma hazır hale getirir.

3. Meme Başı Uyarımı

Meme başlarını uyarmak rahminizin kasılmasını sağlayarak doğumu başlatabilmektedir. bu uyarımlar oksitosinin kanda artmasını sağlar ve az önce bahsettiğimiz gibi oksitosin rahmin kasılmasını sağlayan hormondur. Bu uyarımı kendiniz yapabileceğiniz gibi süt pompası ile de yapabilirsiniz.

4. Akupunktur

Akupunktur bu amaçla yüzyıllardır kullanılan bir yöntemdir ancak hala nasıl doğumu uyardığı çözülememiştir. Çin Tıbbında çi (chi) enerjisini dengeleyerek bu sonucun alındığına inanılmaktadır. Akupunktur yaptırmaya karar vermişseniz lütfen bir uzman ile bu konuyu görüşün ve akupunkturu yaptıracağınız kişinin lisanslı bir akupunktur uzmanı olduğuna emin olun.

5. Aküpressür Masajı

Aküpressür masajının da doğuma katkısı olduğuna inanılmaktadır. Akupunktur ile aynı şekilde etki ettiğine inanılan bu yöntemi de uygulamadan önce uzmanınızın onayını alın ve lisanslı bir uzman tarafından bu masajı yaptırdığınıza emin olun.

6. Hint Yağı

30-60 mL gibi küçük miktarlarda tüketilen hint yağı prostaglandin salınımını arttırarak rahim ağzını gerer ve doğumu başlatabilir. bu yağın tüketimi bir ebe veya doktor gözetiminde yapılmalıdır. gebeler bu yağdan çok miktarlarda tüketmemeye dikkat etmelidir.

7. Hurma Yemek

Hurma yemenin hamileliğin son aylarında rahim ağzının gerginliğini arttırdığı ve genişlemesine katkı sağlamakla birlikte doğum sırasında dışarıdan verilen oksitosin hormonu (Pitosin) kullanımını azalttığı gösterilmiştir.

Normal Doğum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kadınlar artık normal doğum yapmak istememektedirler. Bunun sebebi sezaryen doğumun daha ağrısız olmasıdır. Buna karşın bebeğinizi normal klasik yöntemle dünyaya getirmenizin hem size hem de bebeğinize bazı faydaları vardır.

Normal doğum her ne kadar doğal doğum yöntemi olsa da bazı gebeler bu şekilde doğum yapamazlar. Bu gebe kaynaklı nedenler olabileceği gibi bebekle ilgili bir durumdan da kaynaklanabilir.

Kimler Normal Doğum Yapamaz

Bazı tıbbi sebepler normal doğuma engel olabilmektedir. Bu durumlar hamilelik sürecindeki muayeneler sırasında hekimler tarafından tespit edilir. Aile ile birlikte sezaryen kararı alınır. Bu nedenler şu şekildedir:

  • Bebeğin düz gelmemesi,
  • Anne karnında bebeğin yan duruşu,
  • Bebek eşinin bebekten önde bulunması
  • Bebek eşinin doğumdan önce rahimden kopması
  • Göbek kordonunun bebeğin boynuna dolanması
  • Birden çok bebeğe gebe olunması
  • İkiz gebeliklerde bir bebeğin ters şekilde durması
  • Annenin leğen kemiğinin bebeğin en dar yerinden de dar olması,
  • Annede kalp, akciğer ve böbrek gibi organlarda yetmezlik bulunması
  • Annenin cinsel yolla bulaşabilen ve aktif durumda olan hastalığı bulunması

Sezaryen Doğum ile Normal Doğumun farklarını anlayabilmek için Sezaryen Doğum yazımızı okuyabilirsiniz.

Normal Doğumun Faydaları  Nedir?

  1. Normal doğum yapan gebe bebeğini beklemeden emzirebilir.
  2. Bebek doğarken akciğerlerindeki sıvıyı dışarı atabilir.
  3. Doğumdan sonra hızlı bir şekilde eve gidebilir
  4. Gebelik kilolarını daha hızlı kaybedebilir
  5. Bebeğe ilaç verme korkusu  yoktur

Epizyotomi Nedir?

Epizyotomi normal doğum sırasında vajinada oluşabilecek yırtıkları önlemek ve bazen de bu son aşamada doğumu hızlandırmak için cilt, cilt altı dokusu, bölgenin destek dokularını ve vagina girişindeki adalelerin özel bir makasla kesilmesine verilen isimdir . Bu kesi doğumu yaptıracak kişi tarafından lokal anesteziyi takiben özel bir makas ile yapılır. kesilen bölüm deri, deri altı doku, destek dokuları ve vajina çevresindeki adaleleri içerir.

Normal Doğum Epizyotomi

Epizyotomi doğum sırasındaki olası yırtıkları önler. oluşabilecek bu yırtıklar anal kanala kadar uzanabilir ve ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Epizyotomi ile kesilmiş dokunun dikilmesi yırtılmış dokuların dikilmesine göre çok daha kolaydır ve hastaya çok daha az zarar vermektedir. Ayrıca epizyotomi iyileşmenin en kolay olduğu yerden yapılmaktadır.

Normal Doğum İle Doğmuş Bir Bebek Kaç Gram ve Kaç Cm Olmalı?

37-42. haftada doğmuş bir bebeğin ağırlığının 2500-4000 gram arasında olması beklenir. Bunun üzerindeki ağırlıklarda doğan bebeklere yüksek doğum ağırlıklı, altındaki bebeklere ise düşük doğum ağırlıklı bebek denir. Yenidoğan bebeklerin doğum boyunun ise erkeklerde 50-52 cm, kızlarda 48-50 cm arasında olması beklenir.

Bebek Normal Doğumda Nasıl Çıkar?

Bebeğin çıkışı yani prezentasyon*u sağlıklı bir doğum için olmazsa olmazdır. Normal bir çıkış için bebeğin kafası ilk gelmeli ve yüzü arkaya bakmalıdır. Makat çıkış adı verilen çıkış tipinde kafa en son gelir ve bu çok fazla risk meydana getirebilmektedir. bunun dışında yan gelme ve yüzün ön tarafa bakar şekilde gelmesi gibi prezentasyon sorunları da sıkça görülebilir. Bu şekilde doğum sorunları oluşması halinde ebe veya Kadın doğum uzmanı ve ekibi uygun şekilde müdahale edecektir.

Sizi en sık kısırlık sebeplerinden biri olan Yumurtalarda Kist olması hakkındaki yazımızı okumaya davet ediyoruz.

Normal Doğum Dikişleri Ne Zaman Düşer?

Doğumda dikilen dokulardaki dikişler eğer iyi bakılmışsa yaklaşık olarak 10 günde tam anlamıyla iyileşmektedir.

Normal Doğum Kaç Saat Sürer ?

Doğum eylemi ilk kasılmadan itibaren ortalama 14-15 saat sürer ancak sonraki doğumlarda bu süre çok kısalmaktadır.

Doğum Haftası Nasıl Hesaplanır?

Gebelikte ve doğumda gebelik haftasının bilinmesi çok önemlidir. Gebelik haftası gebenin son adet tarihi ile şu anki tarihin farkının 7 ‘ye bölünmesiyle bulunur

Normal Doğum Zor Mu?

Normal doğumda zorluk tamamen bebeğin ve annenin uyumuna bağlıdır. Eğer hastaneye zamanında gelindiyse ve rahimde ve bebekte bir anormallik yoksa normal doğum gayet hızlı ve kolay gerçekleşebilmektedir.

Planlı Normal Doğum Nedir?

Doğum planı gebelikte doğum vakti gelince yapılacak şeylerin yazıldığı bir listedir. Hastaneye giderken alınacak ve yapılacak şeylerin yazılmasıyla oluşturulan bir listedir

Bebeğimin Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?

plasentanın bebekte kalan parçası olan  göbek bağı yaklaşık 1-2 hafta içinde kuruyarak düşer.Bu 1-2 hafta boyunca göbek bağına düzenli olarak pansuman yapılması ve bağın kendiliğinden düşmesi beklenmelidir. Göbek bağının kurumasını sağlamak için bağ düşmeden bebeğin yıkanması önerilmez.

Doğum Sancısı Nasıl Hissettirir?

Doğum sancısı rahimde ve karnın ortasında olur. normalde hissedilen ağrılardan çok farklı veya yoğundur. genel olarak sırtın arkasında ağrı ile başlar. seyrek ve kısa ağrılarla başlar, zaman ilerledikçe daha sık ve şiddetlii ağrılara dönüşür.

Kaynaklar:

mayoclinic.org

Dr. Hasancan Esen
merhaba ben Hasancan Esen, Ege Üniversitesi Tıp fakültesinde 5. sınıfta okumaktayım. Okul ve Kolay sağlık'taki zamanım dışında amatör olarak fotoğraf çekiyorum ve Pediatri üzerine araştırmlar yapıyorum