Vestibüler migren; her zaman olmasa da baş ağrısına neden olabilen bir hastalıktır. Dengeyi, kulakları ve görmeyi etkileyen bir dizi zayıflatıcı şikayetlere neden olabilir. Asıl sebebi henüz tam olarak çözülememiş de olsa günlük yaşamdaki beslenme, stres birçok unsur tetikleyici rol oynamaktadır.
Tetikleyici unsurlardan uzaklaşıldığı takdirde kişinin semptomları hafifleyebilir yeterli olmadığında koruyucu ilaç veya akut atak ilaç tedavisine başvurulduğunda baş edilebilen bir rahatsızlıktır. Vestibüler migren hakkında tüm merak ettiklerinize bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Vestibülar Migrenin Belirtileri Nelerdir?
Asıl belirti, gelip giden baş dönmesidir. Vestibüler, işitme ve dengenizi kontrol eden iç kulağı ifade eder. Vestibüler migreniniz varsa, şunları hissedebilirsiniz:
- Birkaç dakikadan fazla süren baş dönmesi
- Mide bulantısı ve kusma
- Denge sorunları
- Aşırı hareket hassasiyeti: başınızı, gözlerinizi veya vücudunuzu hareket ettirdiğinizde mide bulantısı veya baş dönmesi hissetmek
- Yönünü şaşırma hali veya kafası karışmış hissetmek
- Sallanan bir teknede olma hissi gibi dengesizlik hissetmek
- Sese duyarlılık hali
Migreniniz olmadan başınız dönebilir ve denge sorunları yaşayabilirsiniz. Diğer zamanlarda, vertigo semptomları baş ağrısından önce, sırasında veya sonrasında ortaya çıkar. Bazen vertigo semptomları başlamadan önce yıllarca migreniniz olabilir.
Vestibüler Migrenin Sebepleri Nedir?
Diğer migren çeşitlerinde olduğu gibi, kadınlarda erkeklerden daha çok görülür. Vertigo semptomları genellikle 40 yaş civarlarında. Yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarda da görülebilir.
Bazı migren hastalarında baş ağrısından önce aura dönemi vardır. Baş ağrısının bu tipi için Auralı Migren kavramı kullanılırken. Birçok kişide ise Aurasız Migren şeklinde görülür.
Beynimizdeki sinir hücreleri arasındaki teklemelerden kaynaklandığı söylenebilir ancak migrende olduğu gibi asıl sebeplerinden henüz emin olunamamıştır. Tetikleyicilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Gıda Tetikleyicileri
Araştırmalar, diyeti değiştirmenin migren ataklarının oluşumunu ve yoğunluğunu azaltabileceğini gösterir.
- Yaşlanmış peynirler
- Pastırma, sosis, jambon, salam, salamura balık, bolonya, tavuk ciğeri ve sosisli sandviç gibi füme, tütsülenmiş veya işlenmiş etler
- Et yumuşatıcı, soya sosu, sirke (beyaz sirke hariç) veya maya özü ile hazırlanan yiyecekler ve fermente edilmiş, salamura edilmiş veya marine edilmiş yiyecekler
- Soğan, zeytin, turşu
- Alkol (özellikle kırmızı şarap, liman, şeri, Scotch, cin ve burbon)
- Ekşi krema, yoğurt, ayran
- Sıcak taze ekmek, kahveli kek, çörek
- Aşırı aspartam (yapay tatlandırıcı)
- Çikolata, kakao, keçiboynuzu
- Fıstık, fıstık ezmesi
- İncir, avokado, kuru üzüm, kırmızı erik, çarkıfelek meyvesi, papaya, muz ve narenciye gibi belirli meyveler
- Aşırı kafeinli içecekler. (çay, kahve, kola)
- Fazlaca monosodyum glutamat (MSG) içeren yiyecekler. İşlenmiş gıdaların içeriğinde MSG bulunduğunu belirtmelidir fakat sadece “lezzet arttırıcı 621” olarak yazılabilir.
Diğer Tetikleyiciler
- Hormonal dalgalanmalar
- Barometrik basınç değişimleri
- Uyku bozukluğu
- Stres
- İlaçlar
Vestibüler Migren Tanısı Nasıl Konulur?
Kesin olarak örnek verilecek kan veya görüntüleme testi yok. Ancak uluslararası kuruluşlar yakın zamanda doktorunuzun rahatsızlığı teşhis etmesine yardımcı olacak ilk kriterleri belirledi.
Aşağıdaki durumlarda vestibüler migren yaşıyor olabilirsiniz:
- Migreniniz var veya geçmişte migreniniz vardı.
- Döndüğünüzü veya hareket ettiğinizi hissettiren en az 5 vertigo atağı yaşıyorsunuz. Bu, araç tutması veya bayılma hissi ile aynı şey değildir. Bu duygular 5 dakika ile 3 gün civarında devam eder. Belirtileriniz orta veya şiddetli gözükür. Bu, sizi günlük işlerden alıkoyması anlamına gelir ve hatta o kadar kötü olabilir ki istediğiniz hiçbir şey yapamaz hale gelirsiniz.
Atakların en az yarısı aşağıdaki migren semptomlarından biriyle olur:
- Şu özelliklerden ikisine sahip bir baş ağrısı: tek taraflı, nabız atan, orta ila şiddetli veya aktivite ile kötüleşen bir baş ağrısı
- Işığa veya sese duyarlı olma hali.
- Görüşünüzde parlayan veya yanıp sönen ışıklar görmek (migren aurası da denir.)
Vestibüler Migren Tanı Kriterleri
Uluslararası kılavuzlara göre vestibüler migren tanısının konabilmesi için karşılanması gereken kriterlerdir.
- 1) Hastanın 3. ve 4. tanı kriterlerine uyan en az 5 atak geçirmesi
- 2) Yeni veya eski, auralı ya da aurasız migren öyküsü
- 3) Orta ya da şiddetli derecedeki vestibüler semptomların 5 dakika ile 72 saat arasında sürmesi (Günlük yaşam aktivitesini etkileyecek derecede olan semptomlar orta şiddetli olarak değerlendirilir.)
- 4) Atakların en az %50’sinde migrene dair aşağıdaki üç özellikten en az bir tanesinin eşlik etmesi:
- Baş ağrısının aşağıdaki 4 özellikten en az 2 tanesini karşılaması :
- Tek yanlı yerleşim
- Zonklayıcı karakter
- Orta ya da şiddetli ağrı
- Rutin fiziksel aktivite ile kötüleşme.
- Fonofobi ve fotofobi
- Görsel aura
- Baş ağrısının aşağıdaki 4 özellikten en az 2 tanesini karşılaması :
En önemlisi bu durumu açıklayan başka bir Uluslararası Baş Ağrısı Hastalıkları Sınıflaması tanısı ya da vestibüler hastalık olmaması.
Vestibüler Migren Tedavisi Var mı?
Vestibüler migren için henüz kanıtlanabilmiş bir tedavi yöntemi yoktur, öncelikli hedef migren ataklarının sıklığı azaltmaktır. Öncelikle yukarıda belirttiğimiz tetikleyicilerden uzak durulmalıdır.
İlaç olarak beta reseptör ve kalsiyum kanal blokerları, idrar söktürücüler, antidepresan ilaçlar, antiepileptik ilaçlar kullanılmaktadır. Migren menstrüel dönemlerle ilişkilendirildiğinde, menstrüasyon dönemlerinde tuz alımını kısıtlamak yardımcı olabilir.
Akut atak tedavisi; atak anında belirtilerin şiddetini azaltmak adına alınan ilaçlar ile yapılırken koruyucu tedavi, atak yaşanmasına bağlı olmaksızın ataklardan korumak için her gün düzenli alınan ilaçları içerir.
Vestibüler Rehabilitasyon Nedir?
Vestibüler rehabilitasyon, dengenizi koruyabilmenize yardımcı olacak ve baş dönme şikayetinizi azaltacak egzersizler öğretmeyi amaçlar. Vücut dengesini kurmayı geliştirmek ve baş dönmesi ile ilgili şikayetleri azaltmak için çalışan egzersize dayalı bir yöntemdir. Dengeyi koruyabilme için gözlerinizi odaklamayı öğrenmeniz gerekebilir ya da baş dönmesi olmadan kafanızı döndürmeyi veya hareket ettirmenin yollarını öğrenebilirsiniz. Denge tedavisi için bir odyolog işitmenizi ölçerek ve kulağınızın parçalarının ne kadar çalıştığına bakacaktır.
Okumaya Kussmaul Solunumu yazısıyla devam edebilirsiniz.
Vestibüler Migren İlacı Var Mıdır?
Atakları azaltmak adına yaşam tarzı değişimleri ve uyaranlardan kaçınma önerilirken bunlar yeterli olmadığında her gün düzenli alınan koruyucu ilaçlar ya da atak anında hafifletmek için alınan ilaçlar bulunmaktadır.
Vestibüler Migren Nedir?
Vestibüler migren, kişinin kendisi ya da çevresi dönüyormuş hissi yaşadığı spontan vertigonun ve kafa pozisyonunun değişmesiyle oluşan pozisyonel vertigonun nedenlerinden birisidir.
Vestibüler Migrene Hangi Doktor Bakar?
Migren ağrıları için hastahanelerin nöroloji polikliniklerine başvurulmalıdır.
Kaynak: WebMD
Cevap Yazın