Merhaba!

Hesabınıza Giriş Yapın

Hesap Oluşturmak için Tıklayın
×
Hesap Oluştur

Aşağıdan hesap oluşturabilirsin.

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yap
×
Merhaba! Parolanızı sıfırlamak için eposta adresinizi veya kullanıcı adınızı girin.
Giriş yapmak Tıklayın

Aurasız Migren ile Kahve Tüketimi Arasında İlişki Var Mı?

Aurasız Migren ile Kahve Tüketimi Arasında İlişki Var Mı?
Aurasız Migren ile Kahve Tüketimi Arasında İlişki Var Mı?

Aurasız migren, migrenin en yaygın görülen biçimidir. Auralı migrenden farkı, ağrı öncesinde bir aura dönemi yaşanmayan zonklayıcı nitelikte şiddetli bir baş ağrısıdır. Migren ağrısı genellikle tek taraflı görülür ve saatler sürer. Ağrıya sıklıkla bulantı, ışığa ve sese karşı aşırı duyarlılık eşlik eder.

Ağrı atağı sırasındaki ilaçlar ve ağrı oluşmadan önce kullanılan ilaçlar farklı olabilmektedir. Kimlerde migren görülme sıklığı fazladır ve migrene sebep olan sakıncalı durumlar nelerdir? Bu sorularla birlikte aurasız migrenle alakalı pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabileceksiniz.

Migren Nedir ?

Migren ataklar halinde görülen zonklama tarzında bir baş ağrısıdır. Bu ataklar yaygın olarak 4 ila 72 saat kadar sürmektedir. Atakların sıklığı kişiden kişiye değişmektedir. Migren ağrısı genellikle başın tek tarafında hissedilir. Ancak zaman zaman başın her iki tarafını da etkileyebilmektedir. Ağrı genellikle şakaklar, göz çevresi ya da enseden başlar.

Aurasız Migren- Baş Ağrısı
Aurasız Migren Belirtisi Baş Ağrısıdır

Ağrıya sıklıkla ışık ve sese karşı aşırı duyarlılık eşlik eder. Ağrıyla birlikte bulantı ve kusma da görülebilmektedir. Migren atakları, fiziksel aktivite ile şiddetlenebilir ve birçok kişinin günlük aktivitelerini yapmasını engeller.

Aurasız Migren Belirtileri Nelerdir?

Migren hastalarında baş ağrısı belli aralıklarla kendini belli eder. Baş ağrısı atağından önce ve sonra bazı belirtiler bulunabilir.

Ağrı öncesi belirtiler baş ağrısından 1-2 gün öncesinde başlayabilir. Bu döneme prodrom dönemi denmektedir. Ağrı sonrasında yaklaşık 1 gün süreyle başka belirtiler de olabilmektedir. Bu döneme ise postdrom denir.

Ağrı Öncesi BelirtilerAğrı Dönemi BelirtileriAğrı Sonrası Belirtiler
KabızlıkZonklama-Basınç Tarzında AğrıHalsizlik
Sık İdrara ÇıkmaGenellikle Tek Taraflı Baş AğrısıKonsantre Olmakta Zorluk
Terleme-Aşırı SusamaBulantı-KusmaSersemlik
Ensede SertlikIşığa HassasiyetMutluluk- Çosku Hali
Ruh Hali DeğişiklikleriSese HassasiyetAynı Bölgede Benzer Ağrı
Sık EsnemeKokulara Karşı Hassasiyet
İştah Değişiklikleri
Aurasız Migren Belirtileri

Aurasız Migrene Ne İyi Gelir?

Migren ataklarının sıklığını azaltmak ya da eğer ağrı başladıysa ağrıyı hafifletmek için yapabileceğimiz bazı şeyler vardır.

Yapılabilecek hayat tarzı değişiklikleri:

  • Sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak
  • Beslenme düzenine dikkat etmek
  • Bol sıvı tüketmek
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Alkol ve sigara tüketimini azaltmak
  • Baş ağrısı günlüğü tutmak (Bu size ağrınızı tetikleyen ya da artıran faktörleri fark etmeniz konusunda avantaj sağlar. Ayrıca doktorunuza ağrı sıklığınız konusunda daha net bilgiler vermenize yardımcı olur.)

Ağrıyı hafifletmek için yapılabilecekler:

  • Hekiminizin önerdiği ilaçları kullanmak
  • Işık ve sesten uzak bir ortamda bulunmak
  • Fiziksel aktiviteden uzak durmak mümkünse istirahat etmek
  • Ağır kokuların bulunduğu yerlerden uzak durmak
  • Ağrıyan bölgeye masaj yapmak

Ne Zaman Bir Hekime Görünmeliyiz?

Migren hastaları genelde ataklar sırasında ağrı kesiciler kullanarak evde ağrılarından kurtulurlar ve hekime başvurma gereği duymazlar. Bu nedenle toplumdaki birçok migren hastası tanı ve tedavi almazlar.

Eğer sık sık migren belirtileri gösteren ağrılar yaşıyorsanız ağrılarınızın detaylı kaydını tutarak bir hekime danışmalısınız. Daha öncesinden bir ağrı geçmişiniz varsa ancak son zamanlarda bu ağrılarda şiddet, tip, sıklık gibi değişiklikler fark ediyorsanız yine bu durumu bir hekime danışmalısınız.

Ne Zaman Acil Müdahale Gerekir ?

Her baş ağrısı migrenden kaynaklanmamaktadır. Bazı baş ağrılarında ölüm riski bulunduğu için acil müdahale gerekmektedir. Ayrıca bazı “alarm belirtiler” görülmesi durumunda acilen doktorunuza görünmelisiniz. Bu semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Şimşek benzeri ani baş ağrısı
  • Baş ağrısı ile birlikte boyun tutulması, ateş, çift görme, nöbetler, halsizlik, uyuşma gibi inme belirtilerinin görülmesi
  • 50 yaşından sonra yeni bir baş ağrısının başlaması
  • Kafa travması(fiziksel çarpma gibi kazalar) sonrası baş ağrısı
Aurasız Migren
Aurasız Migrende Çift Görme Beklenmez

Aurasız Migren Neden Olur ?

Migrenin sebebi tam olarak bilinmiyor olsa da genetik ve çevresel faktörlerin rol aldığı bilinmektedir. Migren oluşumuna hormonlardaki değişiklikler de sebep olabilir. Bu nedenlerde kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir.

Migren depresyon, kaygı bozukluğu gibi bazı psikolojik durumlarla da ilişkilidir. Ayrıca pek çok biyolojik durum ve tetikleyici faktör de migren oluşumuna etki eder.

Migrenin oluşum mekanizması tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır ve bu konuda farklı teoriler bulunmaktadır. Bu teorilerin en yaygın olanları sinir hücrelerinin ve beyindeki kan damarlarının baş rolde olduğunu söylemektedir.

Aurasız Migreni Tetikleyen Durumlar Nelerdir ?

Migreni tetikleyen pek çok durum vardır. Her faktör her hastada ağrıyı tetiklemez ancak genel olarak tetikleyici faktörler aşağıdaki gibi listelenebilir.

StresHormonal DeğişikliklerAlkol
Fazla Kahve TüketimiParlak IşıkUyku Düzeni Değişiklikleri
AçlıkAğır, Keskin KokularSigara Dumanı
Hava DeğişimiBazı Besinler(çikolata, peynir)Bazı meyveler
Aurasız Migren Tetikleyicileri

Kişinin kendi ağrı ataklarını tetikleyen faktörleri fark edip bunlardan mümkün olduğunca uzak durması atak sıklığını azaltmada yardımcı olabilir.

Migren Kimlerde Sık Görülür ?

Kişide migren oluşması ihtimalini artıran bazı risk faktörleri vardır. Bunlar:

  • Ailede migren öyküsü olması(Genetik Yatkınlık)
  • Kadın cinsiyet
  • Genç yaş (Migren atakları genellikle 20-30 yaş aralığında başlar. Ancak herhangi bir yaş döneminde de ortaya çıkabilir)

Aurasız Migren Tedavisi Nasıldır ?

Migren tedavisi ataklar sırasında belirtilere yönelik tedavi ve ataklar arasında atak sıklığını azaltmak amacıyla koruyucu tedavi olarak ikiye ayrılır.

Migren Hastalarında Kriz tedavisi

Eğer kişide ağrı sıklığı seyrekse ve hayatını çok fazla etkilemiyorsa sadece ataklar sırasında kriz tedavisi vermek yeterli olur. Kriz tedavisinde ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekmez yalnızca ataklar sırasında belirtileri geçirmek için kullanmak yeterlidir. Bu tedavi için kullanılan bazı ilaçlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Ağrı kesiciler: aspirin, ibuprofen, parasetamol gibi etken maddeler içeren ağrı kesiciler yaygın tedavide kullanılır.
  • Triptanlar
  • Ergotamin ve türevleri
  • Opioid türevleri
  • Bulantı durumlarında antiemetikler

Migren Hastalarında Koruyucu Tedavi

Migren atakları haftada 1-2 kez ortaya çıktığında ya da daha nadir ama kişinin hayatını engelleyecek kadar uzun süreli olduğunda bu atakları azaltmak için koruyucu tedavi uygulamak gerekir. Koruyucu tedavide kullanılan ilaçların hekimin önerdiği şekilde düzenli olarak aksatmadan kullanılması gerekmektedir. Bu tedavide kullanılan bazı ilaçlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Beta blokerler
  • Kalsiyum kanal blokerleri
  • Antidepresanlar
  • Antiepileptikler

Paroksismal Nokturnal Dispne hastalığı olanlar gece uykularından nefes darlığı ile uyanırlar. Hastalığa tıklayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Aurasız Ne Demek ?

Aura baş ağrısını haber veren öncül yakınmaları ifade eder. Aurasız migrenlerde bu dönem görülmez.

Migren Hastaları Kahve İçebilir mi ?

Kahvenin içerisinde bulunan kafeinin, baş ağrısının şiddetini artırdığı düşünülmektedir. Bu sebeple migren hastalarının kafein içeren ürünlerden uzak durması tavsiye edilir.

Migren Tanısı Nasıl Konur ?

Migren baş ağrısı sebeplerinden yalnızca biridir. Nöroloji hekimleri size sorular sorarak ve gerektiğinde testler yaparak migren tanısı koyabilirler. Yapılan testler genellikle migren harici diğer hastalıkları elemek içindir.

Migraine – Symptoms and causes – Mayo Clinic

Dr. Necdet
Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladım. Pratisyen hekim olarak Aliağa Devlet Hastanesinde çalışıyorum.