Sivex Losyon, antibakteriyel etkinliğe sahip olan bir ilaçtır. İlaç sivilce ve seboreik dermatit tedavisinde kullanılır. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez cilde sürülerek uygulanır. Sürülen bölgede cilt kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir. Bunu engellemek için cildinizi belli aralıklarla nemlendirmeniz gerekebilir. Güncel fiyatını tabloda bulabilirsiniz.
Sivex Losyon Nedir?
Sivex Losyon, içeriğinde sodyum sülfasetamid adlı antibiyotiği içeren ve akne (sivilce) tedavisinde kullanılan antibakteriyel bir losyondur. Sivex’in içeriğinde bulunan sülfasetamid, sülfonamidler adlı antibiyotik grubunun bir üyesidir. Bakterileri yok edici etkisini, bakterilerin ve tüm canlıların yaşamı için ihtiyaç duyduğu folik asit adlı vitaminin sentezlenmesini bozarak gerçekleştirir.
Sivex Losyon Nasıl Kullanılır?
Sivex Losyonu kullanmadan önce sürülecek bölge temiz ve kuru olmalıdır. İlaç sivilce üzerine nazikçe sürülerek uygulanır. Tüm ilaçlarda olduğu gibi bu ilacın da etkisinin düşmeye başladığı bir zaman vardır. 12 saat sonra ilacın etkisinin büyük bir çoğunluğu azalmış olur ve diğer doz uygulanmalıdır.
İlaç bir losyon olsa da antibiyotik olduğu için büyük bir ciddiyetle kullanılmalıdır. Doz atlanmamalı ve doktorunuzun önerdiği süre boyunca kullanılmalıdır. Eğer ki ilaç düzgün bir şekilde kullanılmazsa bakteri ilaca karşı direnç geliştirecek ve sülfasetamid maalesef ki bakteriyi yok edemeyecektir. Bunun sonucunda da içeriğinde sülfasetamid bulunan ve ister ağız yolu isterseniz de topikal yani cilde sürülerek kullanılan ilaçlar sivilcelerinizi tedavi etmekte etkisiz kalacaklardır.
Hangi durumlarda Sivex Losyon Kullanılmamalıdır?
İçerisinde bulunan sülfasetamid bazı kişilere yarardan çok zarar verebilir. Bu kişiler:
- Gebeler ve Emziren Anneler: Sülfonamidler adlı antibiyotik grubunun gebede kullanılması sonucu, Kernikterus adı verilen ve yenidoğanda aşırı artan bilirubin seviyesinin beyne zarar vermesi sonucu gözüken ağır bir hastalık tablosuna neden olduğu bilinmektedir.
- Karaciğer Yetmezliği :İçerisinde bulunan sülfasetamid karaciğerde yıkılır ve idrarla vücuttan atılır. Bu sebeple karaciğer veya böbrek yetmezliği olanlarda ilaç vücuttan atılamayacağı için yan etkiler daha ağır olur.
- Böbrek Yetmezliği Olanlar
- Sülfonamidler adlı antibiyotik grubundan herhangi bir ilaca karşı hassasiyeti olanlar
İlaç cilde sürülerek kullanılsa da cilt tarafından emildikten sonra tüm vücudumuza yayılarak yan etkilerini gösterebilir. Bu sebeple:
- Doz aşımından kaçınılmalıdır.
- Tahriş olmuş alanlara ve yara üzerine sürülmemelidir.
- Geniş bölgelere sürülmemelidir.
Sivex Losyon Ne İşe Yarar?
Sivex Losyon bakterilen çoğalmasını engelleyerek etkisini gösteren bakteriostatik* bir ajandır. Çok geniş bir kullanım alanı yoktur. Sivilce ve seboreik dermatit tedavisinde kullanılır.
Acne Vulgaris
Sivex Losyon, acne vulgaris adı verilen sivilce tedavisinde kullanılan bir losyondur. Derimiz kendisini korumak için kıl kökleri ve yağ bezleri aracılığıyla yağ üretir. Ve bu yağ cilde açılan kanallarla ciltten dışarı çıkar. Bazen bu kanallar tıkanır. Bunun sonucunda cildimizde bizimle birlikte yaşayan ve normal şartlarda bize zararı olmayan bir bakteri olan Propionibacterium acnes bu kıl köklerinde çoğalmaya başlar. Bunun sonucunda sivilce oluşur.
Sivex’in içeriğinde bulunan sülfasetamid, folik asitin üretilmesinde kullanılacak olan para-amino benzoik asit adlı başka bir vitaminin hücreler tarafından kullanılmasını engelleyerek folik asit sentezini engeller. Böylece büyüyüp gelişemeyen bakteri üreyemez ve gitgide sayıları azalarak yok olurlar.
Seboreik Dermatit
Sivex Losyon, seboreik dermatit adı verilen dermatolojik bir hastalığın tedavisinde de kullanılabilir. Seboreik dermatit özellikle saç, sakal, kaş, koltuk altı ve genital bölge gibi kıllı deriyi etkileyerek kıl diplerinde inatçı kepeklere neden olabilir. Ayrıca deride pullu lekelere ve ciltte kızarıklığa yol açabilir.
Sivex Losyon Yan Etkileri Nelerdir?
Sivex Losyon, cilde sürülerek kullanılan topikal bir ilaç olduğu için yan etkileri olmayacağı düşünülmemelidir. Zira kullanım şekli nasıl olursa olsun vücuda alınan her maddenin yan etkileri olacaktır. Bunun için bu losyonu kullanırken de yan etkileri konusunda dikkatli olunmalıdır.
Aşağıdaki yan etkilerden herhangi birini görürseniz ilacı kullanmayı bırakmalısınız.
- Döküntü
- Nefes almada zorluk
- Yüz, dil ve boğazda şişme
Diğer yan etkiler:
- Kızarıklık, kaşıntı, kuruluk
- Bulantı, kusma, karın ağrısı
- Sarılık
- Ateş, boğaz ağrısı, ağız yaraları
- Eklemlerde ağrı, şişlik, sertlik
- Ciltte tahriş ve yanma hissi
Sivex Losyon Fiyat ve Muadilleri
Sivex losyon güncel fiyatı ve SGK tarafından ödenip ödenmediği bilgisine yazının başındaki tablodan ulaşabilirsiniz. Ülkemizde Sulfafur adlı bir muadili bulunmaktadır.
Kullananlara Tavsiyeler
Sivex %10 Losyon, cildinizin hassaslığına bağlı olarak derinizi kurutup tahrişe neden olabilir. Bunun önüne geçmek için cildinizi belli aralıklarla nemlendirmeniz gerekecektir. Ayrıca losyon, cildiniz üzerinde kurumadan önce kıyafetlerinize temas ederse kıyafetlerinizin kalıcı olarak sararmasına neden olabilir.
İlacı kullandıktan sonra güneşe çıkmak güneşin cildiniz üzerindeki zararlı etkilerini arttırabileceğinden ötürü dışarı çıkmadan önce güneş kremi sürmeniz cilt sağlığınız için tavsiye edilmektedir.
Augmentin hangi durumlarda kullanılmalıdır? Hangi durumlarda antibiyotik gerekmez?
Cilt Üzerinde Ne Kadar Kalmalıdır?
İlaç yüzünüzde en az 1-2 saat kalmalıdır. Gece sürdükten sonra isteğe bağlı olarak tüm gece yüzünüzde kalabilir.
Cildimi Tahriş Ederse Ne Yapmalıyım?
Eğer ilaç cildinizi kurutursa ilacı uyguladıktan 4-5 saat sonra nemlendirici kullanmak cilt kuruluklarının önüne geçebilir.
Kaynak: Prospektüs
Doktor Bey size danışmak istediğim bir konu var yardımcı olursanız çok sevinirim.16 yaşındaki kızım bir yıldır yüzündeki comedonlar sebebi ile sivex losyon kullanmakta bir haftalık süreçte şiddetli eklem ağrıları ile başvurduğumuz hastahane de alt ve ast değerleri 128 138 bugün 700 400 Manisa şehir hastanesi çocuk gastroenteroloji bölümüne sevk edildik batın ultrasonunda herşey normal hemogramda normal ancak kan değerlieri feritin ve karaciğer ile ilgili oldukça yüksek sivex bu etkiye sebeb olurmu lütfen cevap verebilir misiniz saygılarımla….