Kapril ACE inhibitör grubu tansiyon düşürücü bir ilaçtır. Vücuttaki damarları daraltıcı bazı maddelerin oluşumunu engelleyerek etkisini gösterir. Kalp ve böbrek rahatsızlıkları olanlarda kullanılır. Kapril 25 mg ne için kullanılır ve yan etkileri nelerdir gibi soruların cevaplarını ayrıntılı bir şekilde yazımızda bulabilirsiniz.
Kapril 25 mg Nedir?
Kapril 25 mg kaptopril etken maddesini içeren bir ilaçtır. Kaptopril, ACE inhibitörü (baskılayıcı) grubundan bir ilaçtır. Anjiyotensin-II adlı bir damar daraltıcı etkili maddenin üretilmesini engeller. Bu sayede kan damarlarını genişletir.
Alım Şekli | Ağızdan |
Grubu | ACE inhibitörü |
Etkisi | Tansiyon düşürücü |
Yan Etkisi | Baş Ağrısıdır |
Maksimum Doz | 450 mg |
Fiyat | 64.34 TL |
Kapril 25 mg Nasıl Kullanılır?
Kapril 25 mg tabletler ağızdan bir bardak su ile alınarak kullanılır. Yemeklerden önce, sonra veya yemeklerle birlikte alınabilir. Tabletler her gün aynı saatte alınmalıdır.
Doz, hastalığa bağlı olarak doktorunuz tarafından belirlenir. Günde 6.25 miligramdan 150 miligrama kadar değişen dozlarda kullanılabilmektedir. Kapril etkisi alındıktan sonra 60 ila 90 dakika içinde başlar.
Kapril 25 mg Kimlere Verilmez?
Kapril 25 mg etkileri yüzünden bazı kişilere verilmemesi gerekmektedir. Bu kişiler şunlardır;
- Gebe kişiler
- Etken madde kaptoprile ve diğer ACE inhibitörü grubu ilaçlara karşı alerjisi olan kişilerde
- Ellerde, dudaklarda, yüzde ve dilde şişme ile kendini gösteren; nedeni bilinmeyen bir hastalık olan “herediter anjiyoödem” hasta kişilere
- Şeker hastalığı veya böbrek yetmezliği olup aliskiren isimli ilacı kullananlara Kapril verilmez.
Gebelikte ve Emzirme Döneminde Kapril Kullanılır Mı?
Kapril gebelikte kullanılmaz çünkü anne karnındaki bebeğe zarar verir. Hamile iseniz veya olabileceğinizi düşünüyorsanız bunu doktorunuza mutlaka söylemelisiniz.
Kapril maksimum dozu günlük 450 miligramdır.
Emzirme döneminde Kapril doktor tavsiyesiyle kullanılabilir. Kapril kullanırken yeni doğan bebeklerin (ilk birkaç hafta) ve özellikle de erken doğmuş bebeklerin (gebeliğin 37. haftası tamamlanmadan önce) emzirilmesi önerilmemektedir. Bebeğiniz daha büyük bir yaşta ise, doktorunuz Kapril kullanmanın yararları ve riskleri konusunda sizi bilgilendirilecekir.
Kapril Çocuklarda Kullanılır Mı?
Kapril çocuklarda genelde kullanılmaz. Kullanılacaksa yakın tıbbi gözetim altında başlanmalıdır. Doz, çocuğun kilosuna göre belirlenir.
Kapril Diğer İlaçlarla Kullanılabilir Mi?
Kapril birçok ilaçla birlikte kullanıldığında çeşitli etkiler gösterebilir. İlaçların etkisi artabilir, azalabilir ve ya beklenmeyen başka bir etki gösterebilirler. Aşağıda etkileşime girdiği bazı ilaçlar listelenmiştir.
- NSAİ ilaçlar kaprilin etkisini azaltabilir.
- Dİüretikler, Beta blokerler ve diğer tansiyon yüksekliği ilaçları ile birlikte tansiyon düşürücü etkisi artacaktır.
- Potasyum içeren spironolakton gibi ilaçlar ile birlikte kullanıldığında ise kandaki potasyum düzeyi artacaktır.
Kapril Ne İçin Kullanılır?
Kapril kan basıncını düşürmek için kullanılır. Damarları büzen bir madde olan “Anjiyotensin-II”nin üretimini engelleyerek bu etkisini gösterir. Kapril, kan basıncını düşürme dışı amaçlarla da kullanılabilir. Kullanıldığı başlıca durumlar şunlardır:
1 – Yüksek Tansiyon
Normalde büyük kan basıncımız 120, küçük kan basıncımız da 80 milimetre civadan küçük olmalıdır. Kan basıncınızın bu değerlerden yüksek olduğunu fark ederseniz doktorunuza başvurmalısınız. Yüksek tansiyon tedavisinde erken evrelerde beslenme ve egzersiz tavsiyeleri verilir. Genelde140/90’i geçen değerlerde ise ilaç tedavisine başlanır.
Hafif ve orta şiddetli yüksek tansiyonda Kapril sık kullanılan bir ilaçtır. Damarları genişleterek kan basıncını düşürür. Başlangıç dozu 25-50 miligram olup doktorunuz tarafından kademeli olarak 100-150 miligrama yükseltilebilir.
2 – Kalp Yetmezliği
Kalp yetmezliği, kalbin vücuda yeteri kadar kan pompalayamaması sorunudur. Doğrudan kalp kaynaklı veya başka organlardan kaynaklı ortaya çıkabilir. Kapril, çevre damarları genişleterek kanın kalpten daha rahat pompalanmasını sağlar. Bu sayede kalbin iş yükünü azaltır. Kalp yetmezliğinde başlangıç dozu genellikle 12,5-37.5 miligramdır. Doktorunuz bu dozu günde 150 miligrama kadar yükseltebilir.
3 – Kalp Krizi Sonrası
Kalp krizi sonrasında kalp kası hasar görmeye devam eder. Aynı zamanda gördüğü hasara göre tekrar şekillenmeye çalışır. Kalp krizi sonrası kaptopril gibi ADE inhibitörü grubu ilaçların kullanımı, kalbin daha fazla hasar görmesini engellemektedir, ölümleri ve hastanede yatışları azaltmaktadır. Kalp krizi geçiren hastalarda bu ilaçların ilk 24 saat gibi erken bir dönemde başlanması önerilmektedir. Kalp krizi sonrası Kapril başlangıç dozu 6,25 miligram olup doktorunuz tarafından 150 miligrama kademeli olarak yükseltilecektir.
4 – Şeker Hastalığına Bağlı Gelişen Böbrek Hastalığı
Şeker hastalığında kandaki şeker miktarı normalden yüksektir. Sağlıklı bir insanın idrarında şeker olmaz fakat şeker hastalarında böbreklerdeki damarlardan idrara geçer. Bu geçiş esnasında böbrek damarları zarar görür. Bu durumun uzun yıllar devam etmesi ise böbrekte ciddi hasar yaratarak protein kaçağına neden olur. Hem şekerin hem protein kaçağı, böbrekteki hasarı daha da ilerletir ve en nihayetinde böbreğin işlevini yitirmesine neden olur.
Kapril, böbrekteki protein kaçağını azaltarak şeker hastalarında böbrek hasarının ilerleyişini yavaşlatır. Önerilen doz günde 75-100 miligramdır.
Kapril Yan Etkileri Nelerdir?
Kapril en yaygın görülen yan etkisi baş ağrısıdır. Çok fazla rastlanmasa da ortaya çıkan diğer yan etkiler şunlardır:
- Uykusuzluk-halsizlik
- Tat alma duyusunda değişiklik
- Kuru öksürük
- Sersemlik hissi
- Ciltte kaşıntı ve döküntüdür.
Bunlar haricinde Kapril’e karşı alerjiniz varsa aşağıdaki belirtileri gösterebilirsiniz:
- Ellerde, yüzde, dudaklarda ve dilde şişkinlik
- Nefes alıp vermede zorlanma
- Ciltte aniden ortaya çıkan kızarıklık ve döküntü
- Şiddetli baş dönmesi
- Baygınlık hissi
- Çok hızlı/düzensiz kalp atışı
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Sizde bunlardan biri gelişirse en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.
Kapril 25 mg Ne Kadar ve Muadilleri
- Kapril 25 mg 48 tablet: 64.34 TL
- Kaptoril 25 mg 50 tablet: 73.75 TL
- Kaptoril 50 mg 50 tablet: 73.75 TL
Kapril SGK tarafından ödenir. Kapril muadili olarak Kaptoril sayılabilir.
Kapril Kullananlara Genel Tavsiyeler
- Kan basıncınızda ani bir düşüş meydana getirebileceğinden, herhangi bir ameliyat veya anestezi öncesinde doktorunuza veya diş hekiminize Kapril kullandığınızı söylemelisiniz.
- Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
- Doktorunuza danışmadan dozu değiştirmeyiniz veya tabletleri almayı bırakmayınız.
- Kapril, çoğunlukla kullanmaya yeni başladığınızda veya doktorunuz dozu değiştirdiğinde araç kullanma kabiliyetinizi etkileyebilir. Tabletleri alırken sersemlik hissederseniz veya başınız dönerse araç veya makine kullanmamalısınız.
Demans Nedir? yazısı dikkatinizi çekeceğini düşünüyoruz.
Kapril Dil Altı Hapı Mı ?
Kapril dil atı hapı değildir. Suyla birlikte yutarak kullanılmak için tasarlanmıştır. Buna karşın ani tansiyon yükselmelerinde Kapril dil altı olarak kullanılabilir. Fakat buna doktorunuz karar verecektir.
Dil Altı Hapları Ne Zaman Nasıl Kullanılır ?
Dil altı emilimi hızlı olduğu için tercih edilen ilaç kullanım yoludur. Etkisi 3-5 dakika içerisinde başlar. Göğüs ağrısı, baş ağrısı ve nefes darlığı yakınmalarına ek büyük tansiyonunuz 180 i aştığı zaman fil altı kullanılabilir.
Kaynak: Prospektüs
Teşekkürler Hocam, 2 gün önce B.şehir hastanesinde EKG öncesi tansiyonum ölçüldü 19/10.1 gördüm bi tuhaf olmuştum ölçen görevli durumu mu fark etmesine rağmen müdahele etmedi ekg sini çekti verdi elime kağıdı EKG Dr’unun yanına gittim kağıdı verdim (abnormal) muayene etti jel sürdü ekranda kalbime baktı işlem bittiğinde gelmeden önce neden anjiyo olmadın dedi durumumu malulluk testi için gittiğimde öğrendiğimi ifade ettim ne tansiyondan bahsetti nede bi başka şeyden sadece anji olmadığım için puan vermeyeceğini söyledi elimdeki heyet kağıdında göz ölçümündeki nodüllere göre sendrom hipertansiyon yazıyor dahiliye dr’na bende yüksek tansiyon var dememe rağme tetkik ettirilmemiş onca kan verdim yaşım 67 kırk yıldır ilk defa tetkike geldim durum bu .. Söylemek istediğim kuzenim ablama ait 25 mg Kapril tablet vardı ilk defa ondan kullandım dil altına koyarak vallahi kafamı zonklaması kulaklarımdaki uğultu her şey 15-20 dk içinde yok oldu Hocam … acil durumlarda kullansam bi zararı olur mu..daha fazla sizi meşgul etmeyim beni dinlediğiniz için müteşekkirim iyi çalışmalar dilerim saygılarımla Hüseyin Karadağ