Cipralex 10 mg SSRİ adı verilen antideprasan bir ilaçtır. Anksiyete bozukluğu, Majör Depresyon, Panik Atak ve Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) tedavilerinde kullanılır. Ülkemizde 10 mg ve 20 mg tabletler şeklinde satılmaktadır. İlacın düzgün kullanılmadığı takdirde pek çok yan etkileri gözlemlenmektedir. Yazımızda Cipralex hakkında bilmeniz gerekenler, hangi hastalıklarda kullanılır detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Cipralex 10 mg Nedir ?
Cipralex 10 mg beyaz renkli oval çentikli yapıda bir tarafında E diğer tarafında N baskılı haptır. Etken maddesi essitalopram olan ilaç Serotonin üzerinden etki göstermektedir. Ülkemizde 10 mg ve 20 mg tabletler şeklinde satılmaktadır. Depresyon, Panik atak ve Obsesif Kompülsif Bozukluk gibi psikiyatrik hastalıklarda kullanılır.
Essitalopram etkisini Serotonin üzerinden gösterir. Serotonin beynimizde salgılanan insan ruh düzeyi ile çok yakından ilişkili olan bir madde olarak kabul edilmektedir. Özellikle depresyon, panik atak gibi psikiyatrik durumlarda beyinde miktarı artmış olarak gösterilmiştir. Cipralex hücrelerin Serotonin geri alıp tekrar kullanılmasını engeller. Bu şekilde hücrenin kullanabileceği Serotonin miktarı azalarak etkileri hafiflemiş olur.
Alım Şekli | Ağızdan |
Grubu | Antidepresan(SSRIi) |
Etkisi | Duygu durumunu düzenler |
Günlük alınacak maksimum doz | 20 mg |
En Yaygın Yan Etkisi | Bulantıdır |
Fiyat | 104.96 TL |
Cipralex Nasıl Kullanılır ?
Cipralex ağızdan bir bardak su ile içilerek alınır. Doz ayarlaması yapılması için hapın ortasında bulunan çentikli yapı kullanılır. Aç veya tok karnına alınabilecek ilacın etkisini göstermesi için 2 hafta gibi bir süre gerekebilir. Genellikle günde bir defa kullanılmaktadır. Ayrıca günde en fazla 20 mg alınması önerilir.
Hafif ve orta düzeyde böbrek yetmezliği olan kişilerde doz ayarlaması yapılmaz ancak böbrek işlevi ciddi azalmış hastalarda doz ayarlaması yapılmalıdır. Karaciğer yetmezliği olan kişilerde 5 mg ile başlanmalı 2 hafta takip edilmeli karaciğerin durumunu gösterecek testler yapılmalı değerleri normal ise 10 mg olarak kullanılabilmektedir.
65 yaş üstü kişilerde 5 mg doz ile başlanması gerekmektedir.
İlacın sinir sistemine etkisinden dolayı tedaviye başlarken ve bırakırken yavaş yavaş doz azalta azalta yapılması gerekmektedir. Bu süreçte yaklaşık 2 hafta kadardır. 2 haftalık süreçte dozu azaltarak bırakma esnasında istenmeyen etkiler gözlenirse en kısa zamanda doktorunuza durumu açıklamanız gerekmektedir.
Cipralex 10 mg Kullanımı Uygun Olmayan Kişiler
Cipralex 10 mg beynimizin en önemli kimyasal maddelerinden biri olan serotonin üzerinden etkisini gösterdiği için riskli bir ilaçtır. Bu yüzden herkes tarafından güvenle kullanılamaz. Aşağıda maddeler halinde kullanımı uygun olmayan kişiler yer almaktadır.
- 18 yaş altı kişiler
- Cipralexe veya etken maddesine alerjisi olanlar
- MAO-inhibitörlerini kullananlar
- QT uzaması olan kişiler
- Pimozid kullanan kişiler
- Yakın zamanda nöbet geçiren kişiler veya stabil olmayan epilepsi hastaları
- Bipolar kişilerde mani döneminde olan kişiler
- Emziren kişiler
Cipralex Hangi Hastalıklarda Kullanılır ?
Cipralex 10 mg pek çok psikiyatrik hastalıklarda kullanılır. Beyin hücrelerinin serotonin geri alımını engelleyerek duygu durum düzenleyicisi olarak etki etmektedir. Bunun sonucunda aşağıda yer alan hastalıklarda kullanılır.
1- Major Depresyon
Majör depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların başında yer almaktadır. Genellikle günde bir kere kullanılır. Tedaviye başlama dozu genelde 5 mg olmaktadır. Etkisini göstermesi için 2-4 hafta beklenmelidir. Tedavi olduktan sonra doz ilacı bırakmak için belirtiler düzeldikten sonra 6 ay daha normal dozda kullanılması gerekmektedir.
2- Panik Bozukluk
Panik bozukluk tedavisinde kullanılır. Genellikle günde bir defa kullanılmaktadır. Tedaviye ilk başlama dozu olarak 5 mg kullanılır. Bir veya iki hafta başlama dozundan sonra 10 mg tedavi dozuna geçilir. İlacın en fazla etkisi 3. ayda görülür. Hastalığın durumuna göre doz ve alış takvimi değişiklik göstermektedir.
3- Sosyal Anksiyete Bozukluğu ve Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Sosyal anksiyete bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu durumlarında kullanılır. Bu kişilerde genellikle tedaviye 10 mg doz ile başlanmaktadır. En az 6 ay boyunca düzenli şekilde kullanıldıktan sonra değerlendirilir. Hastanın ilaca verdiği yanıta göre 5 mg olarak değiştirilebilir. Genellikle kontrol altına alındıktan sonra doz miktarı düşürülmektedir. Kontrol altına alınmayan durumlarda doz yükseltilebilir.
4- Obsesif Kompülsif Bozukluk
Obsesif Kompülsif Bozukluk olan kişilerde kullanılır. Genellikle bu kişilerde tedaviye başlangıç dozu olarak 10 mg kullanılır. Düzenli kullanım sonrasında belirtiler kaybolduktan sonra psikiyatri doktoru tarafından ilacın dozu azaltılmaktadır.
Cipralex Yan Etkileri Nelerdir ?
Cipralex pek çok yan etkisi bulunmaktadır. En fazla görülen yan etki ise iştah artışıdır. İlacı kullanmaya başladığında istenmeyen etkiler görülebilir. Kullanmaya devam ettikçe bu etkilerin şiddeti azalma gösterecektir. Yaşam kalitenizi bozan bir durum olduğunda vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Cipralex yan etkileri maddeler halinde şu şekildedir:
- Burunda tıkanıklık
- İştahta değişim
- İshal, kabızlık
- Terleme artışı
- Cinsel işlev bozukluğu
Ventolin Şurup yazımız ilginizi çekebilir.
Cipralex 10 mg Fiyat Ne Kadar?
Cipralex 10 mg Fiyat 104.96 TL olarak satılmaktadır.
Türkiye’de satılan muadilleri : Anzyl, Avertin, Citoles, Eslorex, Eslong
Cipralex 10 mg Kullananların Bilmesi Gerekenler
- Cipralex 10 mg kullanmaya başlarken ve ilacı keserken yavaş yavaş kesilmesi gerekmektedir. Ani şekilde bırakılmamalıdır. Ani bırakan kişilerde intihar düşünceleri görülmüştür.
- İştah açtığı için uzun süreli kullanımda kilo alımına sebep olabilir.
- Cinsel fonksiyonları etkilemektedir. Bu etki hem erkeklerde hemde kadınlarda görülmektedir.
- Cipralex uyku yapabilir. Özellikle ilacı kullanmaya başlandığı günlerde daha fazla hissedilir.
Kaynak: Medicines.org
Cevap Yazın