Amfizem havanın normalde olmaması gereken yerlerde görülmesi durumudur. Amfizemin bir çok tipi bulunmaktadır ve Cilt Altı Amfizemi bu tipler arasında çok nadir gözükmektedir. Cilt Altı Amfizem genellikle risksiz bir durumdur ancak alta yatan hastalığın tedavi edilememesi veya ağır travma varlığında oluşma ihtimali artar, bu durumda hastanın acil olarak tedavi edilmesi gerekmektedir.
Hastaların büyük bölümünde cilt altında hapsolan hava kısa bir süre içerisinde çözünmektedir.
Hastaların büyük bölümünde cilt altında hapsolan hava kısa bir süre içerisinde çözünür ancak, hapsolan havanın konumuna göre cerrahi uygulanacak tek tedavi olabilir. Cilt Altı Amfizemi diğer amfizemlerin tersine en sık akciğerlerde ve çevresinde görülmez. Cilt altı Amfizeminin en sık bulunduğu bölgeler boyun ve göğüstür ama vücutta her yerde görülebilmektedir.
Cilt Altı Amfizemi Nedir?
Ciltin altındaki tabakalarda hava oluşması veya varolan havanın oraya yerleşmesine cilt altı amfizemi denilir. Hapsolan bu hava Cildin belirli bölgelerinde bulunur. Deri (cilt) temel olarak epidermis (üstderi) adı verilen dış tabaka ve dermis (altderi) adındaki alt tabakadan oluşmaktadır. Dermis tabakasının altında derialtı dokusu bulunur ve bu doku temel olarak bağ ve yağ dokudan oluşur. Cilt Altı Amfizemi en sık işte bu Subkkütanöz tabakada görülmektedir.
Deri altında havanın oluşmasının nedenleri arasında travmalar, enfeksiyonlar ve çeşitli tıbbi müdahaleler bulunmaktadır. Bu durum oldukça nadir görülmektedir. Hastaların çoğunda hava boyun ve göğüste görülmektedir ancak cildin her yerinde görülebilir.
Cilt Altı Amfizemi Neden Olur?
Bu durum temelde havanın cilt altına kaçabileceği her neden olabilir. Sıklıkla travma ve tüp trakeostomi ve mediastinotomi gibi tıbbi müdahalelerden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Gaz gangreni gibi alt uzuvlarda hava toplanmasına neden olan enfeksiyonlar ardından da görülebilir. Nadir olduğu kadar ölümcül olabildiği için hızlıca teşhiş ve tedavi edilmelidir. Bu durumun diğer nedenleri şu şekilde tabloda belirtilmiştir:
Sıklıkla kaburga kırığıyla ortaya çıkan sönmüş akciğer | Özellikle bir tüpün vücuda girmesi yoluyla yapılan girişimler |
Yüz kemiklerinde kırık | Öksürük krizleri |
Havayollarında yırtılma | Akciğer ameliyatları ve tüp trakeostomi |
Yemek borusunda veya sindirim kanalında yırtık oluşması | Delip geçen travmalar (silah ve bıçak yaralanmaları) |
Travma | Aşırı güçlü kusma |
Patlama yaralanmaları | Dalma sırasında oluşan yaralanmalar . |
Kokain bağımlılığı | Yemek borusu veya havayolunda kimyasal yanıklar |
Cilt Altı Amfizemi Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın belirtileri altta yatan nedene bağlı olarak değişmektedir. Bununla birlikte cilt altı amfizemi olan kişilerin büyük bir çoğunluğunda deriye dokunulduğunda hava boşluğu hareket eder ya da ciltte kağıt buruşturmuşçasına bir ses çıkar.
Bu hava boşluklarına bakıldığında küçük kistlere benzer. Dokunulduğunda acı vermezler ancak üzerine basıldığında patlayabilir. Hava boşluğunun çevresindeki dokular genelde şişmiştir. Hava eğer boyuna yerleşikse boyunda dolgunluk hissi ve ses kısıklığı görülür. Bunun dışındaki belirtiler sıklıkla şu şekildedir:
- Boyunda şişlik ve ağrı
- Göğüs ağrısı
- Yutma güçlüğü
- Hırıltılı solunum
- Nefes darlığı
- Ciltte kabarıklık
- Boğaz ağrısı
- Konuşma zorluğu
Cilt Altı Amfizeminin Tedavisi Nedir?
Cilt Altı Amfizemi tedavisinde alttaki nedenin ortadan kaldırılmasıdır. Bu en çok yarar sağlayan ve en sık kullanılan tedavidir. Amfizemin nedeninin tedavi edilmesi sıkışmış havanın hızlı bir şekilde ortadan kaldırılmasını sağlar. Çok şikayeti bulunmayan amfizem hastalarında genellikle bir tedavi uygulanmaz, tıbbi izlem yeterlidir ve bu hastalarda 10 gün içerisinde cilt altında bulunan havanın tam olarak çözünmesi beklenmektedir. Bu kişilerde havanın bir ek hastalığa veya enfeksiyona da neden olması beklenmektedir.
Eğer Cilt Altı Amfizemi hastasında yoğun şikayetler mevcutsa yoğun solunum oksijen tedavisi vücuttaki azotun temizlenmesini sağladığı için tercih edilen bir tedavi olarak kullanılır. Bu tedavilere ek olarak NSAİİ (steroid olamayan antienflamatuar ilaçlar) veya steroid içeren ilaçlar ile doku i̇nflamasyonunun (şişmesinin) önlenmesi sağlanır.
Cilt Altı Amfizemi İçin Neler Risklidir?
Bu hastalık diğer amfizem tiplerinin aksine sigara içmek ile ilgili değildir. Risk grupları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Bazı Tıbbi Girişimler (Endoskopi, Bronkoskopi vb.)
- Yüz kemiğinde kırıklar
- Hava yolu ve yemek borusundan tüp geçecek olanlar
- Uyuşturucu bağımlıları
Cilt Altı Amfizemi Başka Hastalıklara Neden Olabilir Mi?
Cilt altında hava bulunması kısa süreler için çok büyük bir risk oluşturmasa da bir süre sonra hava çevredeki dokuları vücudun farklı bölümlerine itebilir veya havanın bulunduğu bölgelerde başka hastalıklar oluşabilir. Amfizemin neden olabileceği durumlar şu şekildedir:
- Deri nekrozu (doku ölümü)
- Havayolu sıkışması ve kapanması
- Solunum yetmezliği veya eksikliği
- Kalp elektriksel sisteminde (pacemaker)
- Kalp yetmezliği
Hipoksik İskemik Ensefalopati ile alakalı son yazımızı okuyabilirsiniz.
Cilt Altı Amfizemi Ciddi bir Durum Mu?
Bu durum çoğunlukla tedavi gerektiren bir durum olmasa da altta yatan nedene bağlı olarak hastanın durumu ciddileşebilir.
Amfizemin Diğer Tipleri Nelerdir?
Amfizem oluşum nedeni ve görüldüğü tiplere göre ayrılmaktadır. Bu tiplerin çoğu akciğeri etkilemektedir. Bu tipler Büllöz, Paraseptal ve panlobüler tiptir
Cilt Altı Amfizem Kendiliğinden Geçer mi?
Bazı durumlarda kendiliğinden geçer. Bu kişiden kişiye, altta yatan sebebe ve boyuta bağlı olarak değişmektedir.
Kaynaklar
Cevap Yazın