Parmaklar günlük hayatımızda çok fazla kullanırız. Yeri gelir bir şeyi hissetmek yeri gelir ağır bir cismi kaldırmak için kullanılır. Bu kadar fazla işleve yarayan parmaklarımız günlük aktivite içerisinde çok sayıda yaralanmalara maruz kalmaktadır. Parmak ezilmesi nasıl anlaşılır, tedavisi nedir ve ayak parmağı ezilmesi hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri sizler için derledik.
Parmak Ezilmesi Nedir?
Parmak ezilmesi bir travma sonucunda parmağın hasar almasına denir. El parmaklarında çivi gibi sivri bir cismin batması sonucunda oluşabileceği gibi çekiç vurma gibi ezilme sonucunda görülmektedir. Ayak parmak ezilmesi ise genellikle sert bir yere vurma ve ayak parmağına bir şey düşmesi sonucunda görülmektedir.
Parmak Ezilmesi Nasıl Anlaşılır?

Parmakları yaralan kişilerin ilk aklına gelen durum kırık olup olmadığı ve durumun ne kadar ciddi olduğudur. Bu yüzden parmak ezilmesi nasıl anlaşılır sorusunun cevabı oldukça önem kazanmaktadır. Parmak ezilmesi sonucunda aşağıda yer alan bulgular görülebilir:
- Şiddetli parmak ağrısı (Özellikle zonklayan ağrı)
- Parmakta kızarıklık ve şişme
- Parmak ucunu kullanmada zorluk
- Parmak ucunda his kaybı
- Ciltte morarma ve renk değişimi
- Parmakta şişlik
Bu durumlar en fazla görülen belirtilerdir. Parmak ezilmesi aslında et ezilmesi sonucu oluşmaktadır. Ancak parmağın yapısı gereği küçük alanda ufak ufak çok sayıda duyu alan hücreler, kan damarları ve hareket etmesini sağlayan tendonlar yer alır. Yaralanma sonucunda vücut yaralı alanı iyileştirmeye çalışırken şişmektedir. Şişme sonucunda alanın küçük olması sonucunda oradaki yapılara baskı uygulayarak hareket etmede zorluk ve his kaybı görülebilmektedir.
Ayak parmağında da benzer şeyler mevcuttur. Ayak parmağının duyusu ve hissetmesi el kadar güçlü olmadığı için ayak parmağı ezilmesinde his kaybı çok daha nadir gözükmektedir. His kaybı ve hareket ettirmede zorluk haricinde et ezilmesi belirtileri ile bire bir aynıdır.

Parmak ezilmesi nasıl anlaşılır denildiğinde tanıyı koymak için ilk yapılan şey kırık olmadığı göstermektir. Bu yüzden belirtileri yukarıda geçen et ezilmesi belirtileri ile uyumlu olması gerekmektedir. Kırık olmadığını kesinleştirmek için yukarıda örneği gösterilen el grafisi çekilmesi gerekmektedir.
Parmak Ezilmesi Tedavisi
Parmak ezilme tedavisinde ilk amaç şişliği indirmek olmaktadır. Genellikle hastaneye gitmeden tedavi olunmaktadır. Parmak ezilmesine evde tedavi ve ayak parmak ezilmesine ne iyi gelir gibi soruların cevabı şu şekildedir:
- Dinlenme
- Buz veya soğuk uygulaması
- Kalpten yüksek yerde tutmak
Dinlenme
Dinlenme özellikle ayak parmağında ezilmesi olan kişilerde ve yaptığı işte ellerini aktif olarak kullanan kişiler için çok önemlidir. Dinlenme ilk olarak daha fazla yaralanma olmamasına ve iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlamaktadır.
Soğuk Uygulaması
Soğuk uygulaması parmak ezilmesinde günde en az 5 kez yapılması gerekmektedir. Hasarlı olan yere buzu direk uygulanmaması gerekmektedir. Cildin üzerine bir bez koyulup soğuk 20 dakika uygulandıktan sonra 10 dakika ara verilip 3 defa soğuk uygulanması gerekmektedir.
Kalpten Yüksek Seviyede Tutma
Kalpten yüksek seviyede tutma şişliğin inmesi için önemlidir. Kalpten yüksekte olması o bölgeye kan akışının azalmasına sebep olduğu için şişlik azalmaktadır. Özellikle akşamları ayak parmağı ezilmesinde kalpten yüksek seviyede tutma şişliğin azalmasında önemlidir.
Kırık Ayak Parmağı Nedenleri yazımız ilginizi çekebilir.
Parmak Ezilmesi Olan Kişiler Ne Zaman Doktora Başvurmalı?
Parmak ezilmesi nasıl anlaşılır sorusuna kısaca cevabı verip yukarıda yer alan evde uygulanacak tedaviler sonucunda büyük ihtimalle geçmektedir. Ancak bazı durumlarda tıbbi müdahale gerekebilmektedir. Bunun için aşağıda yer alan durumlar olduğu takdirde doktora başvurulması gerekmektedir. İşte o durumlar:
- Parmağın belirgin şekilde bükük kalması
- Parmağın uyuşmuş hissedilmesi
- Tırnağın, parmak ekleminin ve avuç içinin yaralanması
- 48 saat sonra tedavi uygulanmasına rağmen belirtilerin kötüleşmesi
- Yara bölgesinde kanamanın ve irinin oluşması
- Yaralanma bölgesinin 48 saatten fazla aşırı şişkinliğini devam etmesi
Parmak Ezilmesi Ne Kadar Sürede İyileşir?
Parmak ezilmesi 2 hafta ile 4 hafta arasında tamamen iyileşmektedir. Ezilmenin büyüklüğüne göre ve uygulanan tedavi sürenin uzamasına ve kısalmasına sebep olmaktadır.
Parmak Ezilmesi Ağrısı Kaç Gün Sürer?
Parmak ezilmesi ağrısı diğer tüm kas ezilmeleri gibi 2 gün içerisinde en şiddetli düzeye çıkmaktadır. Ancak düzgün tedavi yöntemi uygulandığında 1 haftanın sonunda ağrı geçmektedir.
Kaynak: PubMed
Cevap Yazın