Merhaba!

Hesabınıza Giriş Yapın

Hesap Oluşturmak için Tıklayın
×
Hesap Oluştur

Aşağıdan hesap oluşturabilirsin.

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yap
×
Merhaba! Parolanızı sıfırlamak için eposta adresinizi veya kullanıcı adınızı girin.
Giriş yapmak Tıklayın

Kulak Kepçesi İltihabı (Perikondrit)

Perikondrit - Kulak Kepçesi İltihabı Tedavisi
Perikondrit - Kulak Kepçesi İltihabı Tedavisi

Kulak kepçesi iltihabı (perikondrit) kulak kıkırdağını kaplayan dokunun enfeksiyonudur. En sık karşılaşılan belirtileri ağrı, kızarıklık ve şişmedir.

Son yıllarda kulak kıkırdağı delme işlemlerinin artması sonucunda görülme sıklığı artmıştır. Gelin sık karşılaşılan bu sağlık sorununu daha detaylı inceleyelim…

Kulak Kepçesi İltihabı (Perikondrit) Nedir?

Perikondrit kulak kepçesi iltihabı olarak adlandırılabilmektedir. Dış kulağın kıkırdak yapısının genellikle bakterilerden kaynaklı enfeksiyon kapması sonucu oluşmaktadır. Enfeksiyon kapması için deride bakterilerin gireceği bir boşluk olması gerekmektedir.

Bakterilerin enfeksiyon yapacak duruma geçmelerini sağlayan nedenler şu şekildedir;

  • Travma
  • Kulak Deldirme
  • Böcek Isırığı
  • Sivilce
  • Kulak Ameliyatları
  • Yanık
  • Spor Yaralanması

Yukarıdaki sebeplerle veya başka bir sebeple deri tabakasının hasar görmesi sonucunda kendi derisinin üzerinde yaşayan bakteriler hasarlı tabakadan içeri girer. İçeriye giren bakteriler iltihap ile sonuçlanacak enfeksiyona neden olur.

Bakteri etkeni olarak ise en fazla pseudomonas aeruginosis etkeni görülmektedir. Bunun sonucunda kulak kepçesi iltihabı (perikondrit) meydana gelir.

Kulak Kepçesi İltihabı (Perikondrit) Belirtileri Nelerdir?

Kulak kepçesi iltihabı (perikondrit) belirtileri neden meydana geldiğine göre değişmektedir. Ancak en sık görülen şikayetler şu şekildedir;

Kulak kepçesi iltihabı (perikondrit)
Perikondrit kulak kepçesi iltihabı belirtileri
  • Kızarıklık
  • Şişlik
  • Ağrı
  • İltihap denilen beyaz veya sarımsı bir akıntı
  • Ateş
  • Kaşıntı

Bu belirtilerin doktor tarafından görüldükten sonra travma veya yaralanma sonrası ortaya çıkması tanı için büyük oranda yeterlidir. Başlangıç aşamasında kulak kepçesi iltihabı denilerek tedaviye başlanır.

Tedavi için doktora başvurulması oldukça önemlidir. Bu sayede doğru teşhis yapılır ve ona göre süreç ilerler.

Perikondrit ve Selülit ikisi de derinin iltihaplanmasına sebebiyet veren iki hastalıktır. Birbirine yakın belirtiler verdiği için karışabilmektedir.

Perikondrit tipik olarak sadece dış kulağın üst kısmını etkiler. Kulak memesini etkilemez. Selülit ise kulağın üst kısmı ve kulak memesi de dahil olmak üzere tüm dış kulağını etkilemektedir.

Kulak Kepçesi İltihabı (Perikondrit) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak kepçesi iltihabı (perikondrit) tedavisi hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Aksi halde apse ilerlediği zaman kıkırdağın kan akışını kesebilmektedir. Eğer tedavi yapılmaz ise kan akışı kesilen kıkırdak dokusu hasar görebilmektedir.

Bunun sonucunda da kulakta ciddi bir hasar oluşabilir. Bu nedenle en kısa sürede doktora gidilmeli ve tedavi sürecine uyulmalıdır.

İşte kulak kepçesi iltihabı (perikondrit) tedavi yöntemleri:

  1. İlaç Tedavisi
  2. Cerrahi Müdahale
  3. Önleme

Genellikle tedavi sürecinde en çok bu 3 madde uygulanır. Bu maddeleri daha detaylı inceleyelim.

1. İlaç Tedavisi

Başlangıç aşamasında olan kulak kepçe iltihabına antibiyotik verilerek başlanır. Antibiyotik seçimi hastalık etkenine göre seçilir. Ayrıca iltihabın durumuna göre damardan veya ciltten verilebilmektedir. Ancak başlangıçta neredeyse tüm tedaviler ağızdan alınarak başlanır.

Florokinolon grubu antibiyotikler ilk tercih edilen antibiyotiklerdir. Başarılı bir tedavi ile 1 haftada şikayetlerin geçmesi beklenmektedir.

2. Cerrahi Müdahale

İltihap ilerleyip apse olmuş ve kıkırdağın kan akımını kestiği durumlarda küçük cerrahi müdahale yapılması gerekmektedir. Cerrahi müdahale ile apse boşaltılır.

Eğer kıkırdağa kan akışı kesilmesi sonrasında kıkırdak dokusu hasar gördüğü zaman ameliyat ile hasar gören parça çıkarılıp kan akışının tekrar sağlanır.

Kulak kepçesi iltihabı (perikondrit)

Eğer iltihaba sebep olan şey kulağa yabancı cisim girmesi (Kıymık veya küpe gibi) sonucunda meydana geldiyse çıkarılması gerekmektedir. Çıkarma işlemi öncesinde şunlar önerilir;

  • Kortikosteroid kullanımı
  • Ağrı kesici kullanımı
  • Sıcak uygulanması

3. Önleme

Tedavi planının son aşaması önlemedir. İltihap tedavi edilse bile tekrardan kulak kepçesi iltihabı olmamak için dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü tekrarlaması durumunda enfeksiyon daha ciddi sorunlar oluşturmaktadır.

Bu yüzden yapılması gerekenler şunlardır;

  • Kulağı deldirmemek
  • Temas sporlarından kaçınmak
  • Kulağınız delik olsa bile küpe gibi takıları takmamak
  • Kulakları kaşımamak

Bu tedbirleri perikondrit kulak kepçesi iltihabı geçtikten sonra 2 – 3 ay boyunca dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu zaman zarfında yukarıda yer alan tedbirlere uyulduğu takdirde tekrar yakalanma olmamaktadır. Ancak kaza geçirmek gibi sebeplerden tekrardan enfeksiyon gelişmesi durumunda vakit kaybetmeden uzman doktora başvurulması gerekmektedir.

Brugada Sendromu yazımız ilginizi çekebilir.

Kulak Kepçesi İltihabı Neden Olur?

Kulak kepçesi iltihabı derinin bütünlüğünün bozulması sonucunda bakterilerin enfeksiyonu sonucu olur. Deri bütünlüğünün en sık görülen sebebi ise travmadır.

Kulak Kıkırdağı Neden Şişer?

Kulak kıkırdağı travma sonucunda deride enfeksiyon gelişmesi sonucunda oluşur. En sık enfeksiyon sebebi ise tıbbi adı pseudomonas aeruginosis olan bakteridir.

Kaynak: Clevelandclinic.org