Merhaba!

Hesabınıza Giriş Yapın

Hesap Oluşturmak için Tıklayın
×
Hesap Oluştur

Aşağıdan hesap oluşturabilirsin.

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yap
×
Merhaba! Parolanızı sıfırlamak için eposta adresinizi veya kullanıcı adınızı girin.
Giriş yapmak Tıklayın

Brugada Sendromu Nedir? Tedavisi Nelerdir?

Brugada Sendromu Nedir? Tedavisi Nelerdir?
Brugada Sendromu Nedir? Tedavisi Nelerdir?

Brugada Sendromu kalpte ritim bozukluğuna sebep olan bir hastalıktır. Çoğunlukla genetik bir hastalıktır. Buna rağmen birçok kişide belirti oluşturmaz. Buna karşın ölümcül sonuçlara da neden olabilir. Hatta ilk belirti istirahat halinde ani kalp durması olabilir.

Kimler Brugada Sendromu için risk altındadır? Nasıl belirtiler verir? Kimler doktora başvurmalıdırlar? Hekimler nasıl tanı koyar ? Tedavisi nelerdir? Kalp pili takılması riskli bir ameliyat mıdır?

Brugada Sendromu Nedir ?

Brugada Sendromu yaygın görülmeyen bir kalp hastalığıdır. Kalpte ritim düzensizliği yaparak yaşamı tehdit eder. Çoğunlukla genetik yani ailesel geçişlidir. Genetik geçiş baskın genle taşınmaktadır yani ebeveynlerden birinde olması çocuklara aktarılacağını gösterir.

Ülkemizde görülme sıklığı (insidans) 1000 kişide 5 kişidir.

Görülme sıklığı değişik topluluklarda 1000 kişide 5 ile 20 arasındadır. Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülmektedir. Belirtiler genel olarak çocukluk yaşlarında gizli kaldığı için yetişkin yaşlarda belirginleşir.

Brugada Sendromu Nasıl Oluşur ?

Kalp kanı etkin bir şekilde pompalayabilmesi için ritmik kasılmalar yapması gerekir. Bu ritmik kasılmalar için elektriksel sinyallerle kasılma emri gerekmektedir. Belli bir odaktan başlayan bu elektriksel sinyaller tüm kalbe yayılır. Bu sayede kalp etkin ve ritmik kasılmalarla kanı vücuda pompalar.

Brugada Sendromu olan kişilerin kalbindeki bu elektriksel ileti sistemi bozulmuştur. Normalde kalbin iletimini başlatan odak yerine başka odaklar da elektriksel sinyaller üretmektedir. Bu iletiler kalbin atım düzenini bozmakta ve kalbin atım hızını artırmaktadır.

Brugada Sendromu Risk Faktörleri Nelerdir ?

Brugada Sendromu

Brugada Sendromu nedenleri çoğunlukla genetik olsa da başka bazı nedenleri daha vardır.

  • Kalbin yapısal bir anormalliğine bağlı oluşabilir. Doğuştan gelen bu anormallik yetişkin yaşlara kadar belirti vermeyebilir.
  • Bir diğer neden kalbin elektriksel dengesini bozmasına sebep olan vücuttaki kimyasal maddelerin dengesizliği olabilir.
  • Bazı ilaçlarla birlikte eroin gibi madde kullanımı da Brugada Sendromu oluşmasını sağlayabilir.

Brugada Sendromu olanlara yönelik yapılan çalışmalarda ise bazı ortak noktalar bulunmuştur. Bunlar hastalık için risk faktörleri olarak tarif edilmektedir.

Aile öyküsü : Ailesinde Brugada Sendromu olanlar en riskli kimselerdir.

Erkek Olmak: Kadınlara göre daha sık teşhis konulmaktadır.

Irk : Asya halklarında daha sık görülmektedir.

Brugada Sendromu Belirtileri ?

Brugada sendromu herkeste aynı belirtiler vermez. Pek çok insanda günlük hayatta fark edebileceği bir belirti vermezken bazı insanlarda ciddi yakınmalara sebep olur. Belirtileri kalpte ritim değişiklikleri ile ilgilidir. Bu belirtiler şunlardır:

  • Çarpıntı ( kalp atımının hissedilecek seviyede olması )
  • Nefes nefese kalma
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Nöbet ( bilinç kaybı- kontrolsüz kasılmalar )

Bunlar ciddi yakınmalardır. Yüksek sıcaklığa maruz kalmak, susuz kalmak, yüksek miktarda alkol kullanmak bu belirtilerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Bazı Brugada hastalığı olan insanların ise tek anormalliği EKG sonuçlarında olabilir.

Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir ?

Herhangi bir belirti yaşıyorsanız en yakın sağlık kurumuna acilen başvurmanız gerekmektedir. Bunun haricinde genetik geçişli bir hastalık olduğu için genetik danışmanlık alınması gerekir. Brugada sendromu olan bir kişinin aile üyelerine de test yapılarak genetik geçiş araştırılması gerekmektedir. Böylece tanı erken konulabilir ve ciddi rahatsızlıklar oluşmadan önlem alınabilir.

Brugada Sendromu Tanısı Nasıl Konur? Teşhiste Hangi Testler Kullanılır ?

Tanı süreci doktorunuzun sizde Brugada Sendromundan şüphelenmesiyle başlar. Ailenizde Brugada olması ya da bazı kalp rahatsızlıklarına sahip olmanız bu şüphelere yol açar. Kalbinizi steteskop yardımıyla dinleyebilir. Sonrasında ise eğer gerek görürse bazı testler yapmak isteyecektir. Bu testlerin yanında genetik çalışma yapılması için kan örneği vermenizi de isteyebilir.

EKG(Elektrokardiyografi)

Brugada Sendromu

Özellikle acil serviste çok yaygın kullanılan bir testtir. Göğsünüz üzerine, el ve ayak bileklerinize yerleştirilen alıcılar ile kalbin elektriksel aktivitesi değerlendirilir. Basit bir test olmasına rağmen kalp ile ilgili önemli bilgiler verir.

Brugada sendromu olan kişilerin EKG’leri anormal çıkabilir. EKG testi kalp hakkında anlık bilgi verdiği için bazı durumlarda normal çekilen EKG yeterli olmayabilir.

  • İlaçlı EKG: Bazı durumlarda doktorunuz bulguların ortaya çıkarması için damardan verilen bir ilaçla birlikte EKG testi yapmak isteyebilir.
  • Holter: Bazen belirtiler gün içinde bazı zamanlarda ortaya çıkıp sonrasında kaybolmaktadır. Böyle durumlarda hekiminiz 24 saatlik süre ile kalp aktivitesini görmek isteyecektir. Bunun için “Holter” adı verilen bir cihaz ile evinizde 1 gün geçirmenizi isteyebilir.

EKO(Ekokardiyografi)

Ultrason dalgaları yardımıyla kalbin yapısal durumu incelenir. Tek başına Brugada hastalığı tanısı koymasa da başka hastalıklardan ayrımı için değerli bir testtir.

EPS(Elektrofizyolojik Çalışma)

Sık kullanılan bir test değildir. Girişimsel bir testtir. Kalpteki ritim bozukluklarını tespit etmek için bir damardan geçirilen bir katater( pek çok tıbbi yöntemde kullanılan cerrahi tüp) yardımıyla kalbe ulaşılır. Buradaki odakların elektriksel aktivitesi değerlendirilir.

Brugada Sendromu Tedavisi

Brugada Sendromunun tedavisi hastalığın derecesine göre kişiden kişiye değişmektedir. Tedavisi için Brugada hastalığını ortaya çıkartan şeylerden kaçınma, ilaç tedavisi ve kalbe bir cihaz yerleştirme gibi cerrahi tercihler vardır. Hastada ortaya çıkan belirtiler göz önünde bulundurularak bu tedavi prensiplerinden biri/birkaçı tavsiye edilmektedir.

Mesela ciddi bir belirti göstermeyen, tesadüfen Brugada tanısı alan kişilerde herhangi bir tedavi önerilmez. Bunun yerine ritim bozukluğu için artmış risk altında oldukları için bazı tavsiyelerde bulunulur. Bunlar:

  • Yüksek ateş: Ateş kalp hızını artırdığı bilinmektedir. Bu sebeple aritmi(kalp ritim düzensizliği) oluşmaması için ateşin yükselmesine izin vermeyiniz. Parol gibi ateş düşürücülerle düşürmeye çalışın, düşüremezseniz sağlık kurumuna başvurunuz.
  • Egzersiz: Kendinizi ve kalbinizi çok zorlamanıza sebep olacak yüksek eforlu sporlar sizin için risk oluşturabilir. Hekiminize danışmadan böyle aktivitelerden kaçınınız.
  • Susuz Kalmak: Vücut susuz kaldığında kalbiniz bu açığı dengelemek için daha hızlı çalışmaya başlayacaktır. İshal olmanız veya yüksek miktarda alkol kullanmanız da vücudunuzun su kaybetmesine sebep olduğu için benzer riski oluşturmaktadır.
  • Bazı ilaçlar: Bazı ilaçlar kalbin çalışma düzeyini etkileyebilir. Herhangi bir sebeple doktora başvurduğunuzda bu rahatsızlığınızı hekime söylemeniz önemlidir. Hekim tavsiyesi olmadan kullandığınız bitkisel ürünler ya da ilaçlar için de bu risk olduğunu unutmamalısınız.

Bazı Brugada Sendromu hastaları ise ciddi şikayetler oluşmaktadır. Bu kişiler için etkili tedavilere ihtiyaçları vardır. Bu kişiler daha önce ciddi ritim bozukluğu geçmişi, bayılma, kalp durması gibi Brugada Sendromuna bağlı ciddi rahatsızlıklar atlatmış kişilerdir.

Brugada Sendromu

ICD(İmplante Kardiyoverter Defibrilatör) Kalbin çalışma düzeyine göre gerektiğinde elektriksel uyarılar veren kalbe yerleştirilen cihazdır. Pille çalışan bu cihaz bir ameliyat ile kalbe yerleştirilir. Kalp ritim bozukluğu için kesin bir tedavi sağlamaz ama bu ritim bozukluğunun olası kötü etkilerini engelleyebilmektedir.

Katater Ablasyonu: Brugada Sendromu gibi ritim bozuklukları tedavisi için uygulanan bir diğer cerrahi işlemdir. Bir katater yardımıyla kalbe ulaşılır ve ritim bozukluğuna sebep olan odağın etkisizleştirilmesi sağlanır.

İlaç Tedavisi: Cerrahi işlemlerle birlikte ya da tek başına önerilebilir. Kinidin adı verilen antiaritmik grubundaki ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar kalbin anormal ritimlerini baskılamak için kullanılır.

Bu tavsiye ve tedavilerle beraber düzenli hekim kontrolü de çok önemlidir. Hekiminiz bu kontrollerde hastalığınızın gidişatı hakkında bilgi sahibi olmasını ve gelecekteki olumsuz sonuçlar doğmadan tedbirler almasını sağlamaktadır.

Metanefrin testi yazımız ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Brugada Sendromu Olanlar Çocuk Sahibi Olabilirler mi ?

Anne ya da baba adayında Brugada Sendromu olması çocuğa geçiş için risk oluşturur. Bu sebeple bebek sahibi olmak isteyen aileler hamile kalmadan önce mutlaka genetik danışmanlık almalılardır.

Brugada Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

Bazı insanlarda hiçbir belirti oluşturmasa da bazı insanlar için ölümcül etkileri olabilir. Brugada sendromunun komplikasyonları arasında bayılma ve ani kalp durması vardır.

Brugada Sendromu Nasıl Teşhis Edilir ? EKG Bulgusu Nedir ?

Bazı kalp testleri ve genetik araştırma için alınan kan örneği ile tanı konabilir. İlk yapılacak test EKG testidir. EKG’de V1,V2,V3 derivasyonlarından en az ikisinde 2mm den fazla ST yükselmesi ve negatif T dalgası görülür.

Kaynak: Litfl.com

Dr. Necdet
Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladım. Pratisyen hekim olarak Aliağa Devlet Hastanesinde çalışıyorum.