Merhaba!

Hesabınıza Giriş Yapın

Hesap Oluşturmak için Tıklayın
×
Hesap Oluştur

Aşağıdan hesap oluşturabilirsin.

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yap
×
Merhaba! Parolanızı sıfırlamak için eposta adresinizi veya kullanıcı adınızı girin.
Giriş yapmak Tıklayın

Ventolin Şurup Nedir? Öksürüğe İyi Gelir Mi? 

Ventolin Şurup Nedir? Öksürüğe İyi Gelir Mi? 
Ventolin Şurup Nedir? Öksürüğe İyi Gelir Mi? 

İlaç Bilgileri

Piyasa İsmi: Ventolin

Etken Maddesi: Salbutemol

Grubu: Beta 2 agonist (Bronkodilatör)

Kullanım Alanı: Öksürük

İlaç Formları: Tablet, İnhaler, Şurup

Reçete Türü: Normal

Gebelik Kategorisi: B

Prospektüs: Görüntüle

İlaç Fiyatları

VENTOLIN 2 MG 150 ML SRP. 869952257141354.38 TL
SGK Tarafından Karşılanıyor.
VENTOLIN 4 MG 100 TB. 869952201144573.04 TL
SGK Tarafından Karşılanıyor.
VENTOLIN 100 MCG 200 DOZ INH. 869952252145669.48 TL
SGK Tarafından Karşılanıyor.
VENTOLIN NEB 2.5 MG 2.5 ML20 F8699522521494110.71 TL
SGK Tarafından Karşılanıyor.
>

Ventolin şurup etken maddesi salbutamol olan hırıltılı bir şekilde soluyan, nefes darlığı yaşayan Astım, KOAH ve Bronşit hastalarının kullandığı bir ilaçtır. Ağızdan alınan ve bronkodilatör grubuna ait olan bir antiastmatiktir. Ventolin, solunum sistemimizdeki boruların etrafındaki kasları gevşeterek onları genişletir ve bu sayede daha iyi nefes alırsınız. 

Tablet (2 ve 4 mg’lık) , şurup (2 mg 150 ml) ve inhaler (100 mcg 200 doz) formları bulunur. Şurup ve tablet formu yaygın olarak ‘inhaler’ adıyla bahsedilen solunum yoluyla alınan ‘fısfıs’ ilaçlar gibi kullanıldığı anda etki etmez. Ventolin şurup formu nasıl kullanılır, güncel fiyatı, öksürüğe iyi gelir mi ve günlük alınabilecek dozlara yazımızda ulaşabilirsiniz.  

Ventolin Nedir?

Ventolin şurup, her 5 ml’sinde 2 mg salbutamol içeren adrenerjik reseptör antagonistleri grubunun parçası olan bir ilaçtır. 150 ml’lik şişelerde portokal aroması ilave edilmiş berrak bir formda satılır. Etken maddesi Salbutamol’dur.  

Ventolin gibi solunum yollarını genişleten ilaçlar Beta-2 agonistleri olarak geçer. Solunum yollarındaki kasların duvarlarında yer alan reseptörleri uyararak zincir bir reaksiyonu başlatır. Bu zincirleme reaksiyonun sonunda myosin ve aktin dediğimiz proteinler birleşerek kasların gevşemesini sağlarlar. 

Bu şekilde daha kolay nefes alınır, astım gibi havayollarının tıkanmasına ve nefes darlığı yaşamanıza sebep olan hastalıkların etkilerini azaltır. Semptom giderici, rahatlatıcı etkisine rağmen düzenli bir tedavi olarak kullanılması tercih edilmez. 

Alım şekliAğızdan
GrubuBronkodilatör
EtkisiSolunum yollarındaki kasları gevşetir
Günlük alınacak maksimum doz32 mg- 40 ml
Fiyat54.38 TL
Ventolin Şurup

Ventolin Şurup Nasıl Kullanılır?

Ventolin Şurup
Şurup kullanırken ölçekli bir şekilde kullanılmalıdır.

Ventolin şurup ağızdan alınır. Anında etki etmeyeceğinden doktorunuzun tavsiye ettiği aralıklarla kullanmalısınız. Genelde günde 3 veya 4 kez kullanılmaktır. Aç veya tok karnına kullanılabilir. Hastalığın durumuna göre ve hastanın durumuna göre değişmekle birlikte genellikle günde 12 ile 16 mg arasıdır. Bu dozun eşdeğeri günde 30 ila 40 ml arasıdır. Doktorunuzun değerlendirmesiyle birlikte durumunuzun ciddiyetine göre günde alınabilecek maksimum doz 32 mg-40 ml’dir. 

Reçetede verilen dozu aşmayınız ve etki etmediğini düşünüyorsaniz doktorunuza başvurunuz. 

Ventolin şurup öksürüğü kesmek için kullanılmaz. Ventolin; astım, KOAH, bronkospazm ve bunlar gibi solunum sisteminde ciddi etkileri olan hastalıklarda kullanılır. KOAH için uzun süreli ve daimi bir tedavi olarak tercih edilmez.  

Ventolin şurup nefes darlığı, astım krizi anında kullanılmaya uygun değildir!!!

Böbrek yetmezliği için herhangi bir doz ayarlaması yapılacağı bildirilmemekle birlikte adrenerjik uyarıcı ilaçların bileşenlerine duyarlı olan kişilerde genelde dozların yarıya indirilmesi önerilir. Ventolin, 32 mg-40 ml’yi aşan dozlarda toksik etki yaratabilir. 

Ventolin Ne İşe Yarar?

Ventolin şurup genellikle inhaler kullanamayan çocuk ve yetişkinlerde rahat solunması konusunda işe yarar. Astım, bronkospazm ve solunum yolları tıkanıklıklarında bu yolları genişleterek solunumu kolaylaştırır ve öksürük ataklarını rahatlatır. Direkt olarak astım ve KOAH gibi solunum sistemlerinden bağımsız öksürüklerde kullanılmaz.

Şurup formu inhaler formuna göre daha yavaş reseptör uyarılmasına dolayısıyla daha geç zincir reaksiyon aktivasyonuna sebep olur. Geç reaksiyon geç kas gevşemesi demektir. Kaslar ne kadar geç gevşerse ilacın etki süresi o kadar uzun demektir ve nefes alınımınızı o kadar geç rahatlatır. Bu sebeple kriz anında değil doktorunuz tarafından reçete edilen saat düzeninde alınmalıdır.  

Ventolin Şurup
Ventolin astım tedavisinde kullanılır.

Astım; belirli alerjenler, solunum yolları iltihapları, sigara kullanımı ve hatta fiziksel aktivite sebepli olabilir. Solunum yollarınızın daralması, şişmesi ve ekstra mukus salgılaması ile kendini gösterir. Hırıltılı nefes alış-veriş, nefes darlığı ve öksürüğe sebep olabilir. Ventolin solunum krizi anlarında (Hava açlığı çekilen durumlarda), şurup ise etki süresinden ötürü uzun dönem tedavisinde kullanılmalıdır. 

Ventolin Şurup
Ventolin KOAH tedavisinde kullanılır.

KOAH, akciğerlerimizde bulunan hava keseciklerinin tıkanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Ani ataklarla kendini gösterir. Hastalık eğer uygun tedavi yapılmaz ve yaşam tarzı değişiklikleri yapılıp dikkat edilmezse dinlenme anında bile gösterir. Kriz anlarında ve solunum problemleri yaşadığınız anlık durumlar için Ventolin inhaler kullanabilirsiniz. Tekrar belirtmek gerekir ki kriz anlarında kısa süreli etki eden bir form gerektiğinden Ventolin şurup ve hap bir çözüm değildir.  

Ventolin Yan Etkileri Nelerdir?

Ventolin yan etkileri çok fazla görülmeyen bir ilaçtır. Ancak her ilacın hatta her yiyeceğin yaptığı gibi alerji yapabilmektedir. Yüzde, dudaklarda ve boğazlarda tıkanıklığa sebep olan şişme varlığında bir alerjik reaksiyon gösteriyorsunuz demektir ve en yakın hastanenin acil bölümüne başvurmalısınız.  Ayrıca görülebilecek yan etkiler aşağıda maddeler halinde verilmiştir:

  • Anskiyete (Kaygı bozukluğu)
  • Titreme
  • Baş Ağrısı
  • Ağız Kuruluğu
  • Tat bozuklukları
  • Öksürük
  • Mide Bulantısı
  • Baş Dönmesi

Seyrek olarak da olsa bazı ciddi problemler görülebilir. Bunlara örnek vermek gerekirse kalp ritim bozuklukları, kaslarda gerginlik hissi ve kol bacak damarlarında genişleme görülebilir.  Bu durumlarda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

Anzyl Hangi hastalıklarda kullanılır ? yazısı dikkatinizi çekebileceğini düşünüyoruz!!

Ventolinin Güncel Fiyatı ve Muadilleri 

  • Ventolin Şurup 2 mg/5 ml 150 ml’lik şişenin güncel fiyatı 54.38 TL’dir.
  • Ventolin İnhaler 100 mcg 200 dozun güncel fiyatı ise 69.48 TL’dir.
  • Ventolin 4 mg 100 tabletin güncel fiyatı 73.04 TL ‘dir.

Ventolin’in Türkiye’de yer alan muadilleri ise şu şekildedir;

  • Ventosal inhaler ve tek dozluk flakon
  • Ventacort inhaler (100 mcg 200 doz)
  • Salres (100 mcg 200 doz)
  • Salbutol şurup (2 mg/ 5 ml 100 ml) ve inhaler (0.1 mg 200 doz)’dır.  

Ülemizde satılan diğer bronkodilatör ilaçlardan bazıları şu şekildedir;

Ventolin Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Ventolin kullanırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda maddeler halinde özetlenmiştir.

  • Alınması gereken bir dozu almadıysanız bir sonrakinde çift doz ile telafi etmeye çalışmayınız. Ventolin’in sizde etkisinin çok güçlü veya çok zayıf olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışınız.  
  • Ventolin kullanmadan önce doktorunuza kullanmakta olduğunuz bir ilaç varsa bildiriniz. Kullanırken ise başka bir ilaç kullanmanız gerekirse mutlaka doktorunuzun talimatlarına uyunuz ve danışmadan kullanmayınız. Ventolin kullanımının araç sürme konusunda herhangi bir sakıncası yoktur.  
  • Hamilelikte ve emzirmede doktorunuz kullanmanız gerektiğini belirtmediği sürece Ventolin kullanmayınız. Eğer Ventolin tedavisi sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz doktorunuza danışınız.  

Ventolin kullanımınız tavsiye edilen dozda tedaviniz için yetersiz kalıyorsa hastalığı kontrol mekanizmasında bir sorun vardır demektir ve doz artışı doktorunuz tarafından onaylanmalıdır.  

Kaynak: Webmd.com