Kreval şurup çeşitli nedenlerle meydana gelen kuru öksürüğü tedavi etmek için kullanılan bir şuruptur. 6 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde kullanılabilir. Ülkemizde 100 ml ve 200 ml’lik cam şişelerde satılmaktadır. Kreval şurup ne işe yarar, yan etkileri nelerdir, kimler kullanabilir tüm bu sorular ve daha fazlası yazının devamında mevcuttur.
Kreval Şurup Nedir?
Kreval, anti-tüsif olarak adlandırılan öksürüğü baskılayan berrak, renksiz, kayısı aromalı bir şuruptur. 100 ve 200 ml’lik bal rengi cam şişelerde 5 ml’lik 1.25, 2.5 ve 5 ml’ye işaretli ölçeğiyle beraber satılmaktadır. Her 5 ml’sinde yani 1 ölçeğinde 7.5 mg butamirat sitrat bulunmaktadır.
Etkin maddenin santral sinir sistemi üzerinden etkili olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Butamirat sitrat, solunum fonksiyonlarını kolaylaştıran, ve bronşlardaki istemsiz kasılmaları engelleyen etkilere sahiptir.
Butamirat sitratın alışkanlık oluşturucu ve bağımlılık yapıcı etkileri yoktur. Butamirat sitrat, yüksek dozlarda bile iyi tolere edilir ve 6 yaşın üzerindeki çocuklar ve yetişkinlerde öksürüğü dindirmek için kullanımı uygundur.
Kreval Şurup Nasıl Kullanılır?
Kreval şurup aç veya tok karnına kullanılabillir. Ağızdan alınır. İçinden çıkan ölçek yardımı ile doz ayarlanarak içilir. Kreval şurup farklı yaş gruplarında farklı şekillerde kullanılmaktadır. Aşağıda yaş gruplarına göre kullanımı belirtilmiştir.
- 6-12 yaş arasındaki çocuklarda günde 3 defa 10ml
- 12 yaş üzeri çocuklarda günde 3 defa 15 ml
- Yetişkinlerde günde 4 defa 15 ml kullanılmaktadır.
Doktorunuz tarafından aksi belirtilmediği sürece kullanım süresi maksimum 1 haftadır. İlaç, kullanmaya başlandıktan 1-2 gün sonra etkisini göstermeye başlamaktadır.
Kimler Kullanabilir?
Kreval şurup 6 yaşından büyük yetişkinlerde kullanılır. Doktorun gözetiminde 6 yaşından küçüklerde de kullanılabilir. Genellikle ameliyat ve bronkoskopi gibi ufak cerrahi işlemlerin öncesinde ve sonrasında kullanılabilir.
Kimler Kullanmamalıdır?
Kreval şurubun her yaştan kişiler tarafından sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Ancak başka sağlık problemi olanlar ve olası yan etkilere hassas olan bazı kişilerin kullanmaması veya dikkatli kullanması gerekmektedir. Bu kişiler şu şekildedir;
- Kreval, içinde bulunan butamirat sitrata veya ürünün bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen kişilerde kullanılmamalıdır.
- 3 yaşın altında kullanımı sakıncalıdır. Kullanılmamalıdır.
- Öksürük refleksi butamirat tarafından balgam söktürücü ilaçlar ile birlikte kullanılmaması gerekmektedir.
- 65 yaşının üstündeki kişilerde detaylı bir çalışma bulunmamaktadır.
- Kreval, sorbitol içerir. Nadir bir hastalık olan kalıtımsal fruktoz intoleransı problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekmektedir.
- Gebeliğin ilk 3 ayında kullanılmasından kaçınılmalıdır.
- Emziren kişilerde anne sütüne geçtiği konusunda detaylı çalışma bulunmamaktadır. Bu sebeple emziren kişilerin dikkat etmesi gerekmektedir.
Kreval Şurup Ne İşe Yarar?
Kreval şurup çeşitli sebeplerle oluşan öksürüğün tedavisinde işe yarar. Tedavide kullanılan öksürük nedenleri ise şu şekildedir;
- Değişik sebeplerden dolayı kısa sürede ortaya çıkan(akut) öksürük
- Ameliyat öncesinde ve sonrasında ortaya çıkan öksürük
- Bronkoskopi sonrasında meydana gelen öksürük
Öksürüp şurubu olarak ilacı kullananlar en fazla 1 hafta süreyle kullanması gerekmektedir. Eğer ilacı 7 gün düzenli olarak kullanılmasına rağmen öksürük geçmiyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.
Yan Etkileri Nelerdir?
Kreval şurubun istenmeyen yan etkileri çok fazla görülmemektedir. Ancak her ilaçta olduğu gibi ilacın etken maddesi olan Butamirat sitrat karşı alerjisi olan kişiler ve ilaç reaksiyonu geçiren kişiler kullanmayı hemen bırakıp en yakında yer alan sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. (Detaylı bilgileri ilaç erüpsiyonu yazımızdan öğrenebilirsiniz.)
Şurubun ciddi bir yan etkisi olmamakla beraber hastalarda en fazla görülen yan etkiler şu şekildedir;
- Baş dönmesi
- İshal
- Baş ağrısı
- Kurdeşen
- Karın ağrısı
- Mide ağrısı
Yukarıda ve prospektusta yazan yan etkiler haricinde şurubu kullanmayla birlikte başlayan bir etki görüldüğü takdirde sağlık kuruluşuna gidip durumu belirtmeniz gerekmektedir.
Kreval Şurup Fiyatı Kaç Liradır?
Kreval şurup 100 ml şişesi 63.39 TL’dir. SGK tarafından ödemesi olan bir ilaçtır. İlaç reçetesiz olarak da eczanelerden alınabilir ancak doktorunuza danışmadan alınması önerilmemektedir.
Kreval muadil ilaçlar nelerdir?
Kreval’a muadil birçok ilaç piyasada mevcuttur. Muadil ilaçlardan bazıları şu şekildedir;
- Tuscod
- Tusamol
- Tamiral
- Solmirat
- Sinecod Depo
- Notuss Fort
- Pulmistat
- Codactiv Fort Plus
- Butamcod Fort Plus
Azitro 500 mg yazımız ilginizi çekebilir.
Kreval Şurup Antibiyotik midir?
Hayır. Antibiyotik değildir. Öksürük kesici bir şuruptur.
Kreval Şurup Balgam Söktürür mü?
Hayır, balgam söktürmez. Balgam söktürücü ilaçlarla beraber kullanılması da önerilmez.
Kreval Şurup Ateş Düşürür mü?
Hayır düşürmez. Ateş düşürme gibi bir özelliği bulunmamaktadır.
Kaynak: Prospektus
Cevap Yazın