Merhaba!

Hesabınıza Giriş Yapın

Hesap Oluşturmak için Tıklayın
×
Hesap Oluştur

Aşağıdan hesap oluşturabilirsin.

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yap
×
Merhaba! Parolanızı sıfırlamak için eposta adresinizi veya kullanıcı adınızı girin.
Giriş yapmak Tıklayın

Oksapar Nedir ? Yan Etkileri Nelerdir ? Kan Sulandırıcı

Kan Sulandırıcı Oksapar Nedir ? Yan Etkileri Nelerdir ?
Kan Sulandırıcı Oksapar Nedir ? Yan Etkileri Nelerdir ?

İlaç Bilgileri

Piyasa İsmi: Oksapar

Etken Maddesi: Enoksaparin sodyum

Grubu: Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin

Kullanım Alanı: Kan Sulandırıcı

İlaç Formları: Ampul

Reçete Türü: Normal

Gebelik Kategorisi: B

Prospektüs: Görüntüle

İlaç Fiyatları

OKSAPAR 4000 IU 0.4 ML 10 ENJ.8699828950103890.62 TL
SGK Tarafından Karşılanıyor.
OKSAPAR 6000 IU 0.6 ML 2 ENJ. 8699828950110322.01 TL
SGK Tarafından Karşılanıyor.
>

Oksapar düşük molekül ağırlıklı heparinler adı verilen grupta yer almaktadır. Özellikle toplar damarlarda pıhtı oluşmaması için kullanılmaktadır. Kan sulandırıcı ilaç olarak bilinir. Ülkemizde 4000, 6000 ve 10000 ünite şeklinde satılmaktadır. 1000 ünite 10 mg gelmektedir. Dikkatli kullanılmadığı zaman kanama ve buna bağlı çok fazla yan etki görülmektedir. Oksapar nedir yan etkileri neler olduğu detayları yazının içerisinde yer almaktadır.

Oksapar Nedir ?

Oksapar vurulmaya hazır iğne olarak satılmaktadır. Etken maddesi enoksaparin sodyum olan ilaç düşük molekül ağırlıklı heparin sınıfında yer almaktadır. Toplar damarlarda pıhtı oluşmasını engellemek için kullanılmaktadır.

Kan Sulandırıcı Oksapar 6000 Yan Etkileri Nelerdir ?
Kan Sulandırıcı Oksapar 6000 Yan Etkileri Nelerdir ?

Vücutta damar yapısı bozulduğu zaman burayı kapamak için fibrinojen gibi çeşitli maddeler gelmektedir. Bu fibrinojenler birbirlerine bağlanarak açık olan o yerin kapanması için kabuk oluştururlar. Damar içinde bu kabuğun olması gerekenden büyük olduğu durumlarda kanın akış hızı ile fazlalık olan kabuk (pıhtı) kopabilmektedir. Enoksaparin sodyum ise fibrinojenlerin birbiri ile birleşmesini engellemektedir. Bu şekilde pıhtı oluşumunun önüne geçilmektedir.

Alım Şekliİğne
GrubuDüşük Molekül Ağırlıklı Heparin
Etkisi Pıhtı Oluşumunu Engeller
Günlük alınacak maksimum doz
Yan EtkisiKanama
Fiyat322.01 TL
oksapar
Oksapar ne işe yarar

Oksapar Nasıl Kullanılır ?

Oksapar iğne olarak derinin altında bulunan yağ tabakasına yapılmaktadır. İğneyi yaparken dikkatli olunması gerekmektedir. Kas içine yapılmaması gerekmektedir. İğne hastane ortamında hemşire ve doktor tarafından yapılabilir. Evde kullanılması için reçete edildiği takdirde nasıl kullanılacağı doktor veya hemşire tarafından detaylı bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Tam olarak anlaşılmayan yerlerin sağlık çalışanlarına sorulması gerekmektedir.

İğneyi kullanmadan önce rahat hareket etmek için oturur veya yatar pozisyonda olması gerekmektedir. Bir elinizle deriyi yukarıda resimde görüldüğü gibi yağ dokusunu iki parmağının arasına alması gerekmektedir. Diğer elinizle iğneyi kalem gibi 90 derece tutulması gerekmektedir. İğneyi yavaşça batırıp ilacı içeriye yavaşça enjekte edilmesi gerekmektedir. İşlem bittikten sonra kesinlikle iğne yapılan yer ovuşturulmamalıdır. Ovuşturulursa eğer iğne yapılan yerde morarma gözlemlenir.

oksapar
İğne yapıldıktan sonra ovulması sonrası morarma oluşabilmektedir.

İğne göbek deliğinin 4 parmak yanına yapılması gerekmektedir. Daha önceki iğneden dolayı morarma varsa o bölgeye yapılmamalıdır. Morarmanın olmaması ve ilacın tam verimde emilip faydalı olması için bir sağ bir sol şeklinde dönüşümlü uygulanması gerekmektedir. Daha önce iğne yapılan yerde şişlik, kızarıklık, sıcaklık artışı, ağrı gibi belirtilerden biri varsa kullanmadan doktora başvurulması gerekmektedir.

Yetişkinlerde kan tahlili değerleri kontrol edilerek kullanılmaktadır. Tedavide genellikle 20 mg 40 mg dozlar ile başlanmaktadır. Kullanım amacına göre değişmekle birlikte tedavi 7-10 gün sürebilmektedir. Hamilelerde ve emzirenlerde sadece doktorun gözetimi altında yapılır.

Karaciğer yetmezliği olan kişiler ilacın yan etkileri konusunda dikkatli olmalıdır. Böbrek yetmezliği olan kişiler yetmezliğin derecesine göre dozu ayarlandıktan sonra rahatlıkla kullanabilirler. Çocuklar ve 75 yaş üstünde kişilerde kullanılması önerilmemektedir. Ancak doktor gözetiminde uygulanabilir.

Oksapar Ne İşe Yarıyor

Oksapar kanda pıhtılaşmayı sağlayan maddeleri engeller. Bu etkisi ile pıhtı oluşma ihtimali yüksek olan durumlarda önleyici olarak kullanılmaktadır. Genel olarak büyük cerrahilerden sonra, yatağa bağlı olanlarda ve derin ven trombozu (DVT) teşhisi konmuş kişilerin tedavisinde, diyaliz hastalarında diyaliz öncesinde ve kalp hastalarında kullanılmaktadır.

Orta dereceli pıhtı riski olan hastalarda günde bir kez 2000 (20 mg) dozunda kullanılmaktadır. İyileşme sürecinde minimum 7-10 gün süreyle kullanmaya devam edilmektedir. Yüksek dereceli pıhtı riski olan kişilerde günde 4000 (40 mg) kullanılmaktadır. Tedavi süresi ise 5 haftaya kadar uzamaktadır.

oksapar

Akut Koroner Sendrom veya kalp krizi geçirmiş kişilerde günde 2 kez kullanılmaktadır. Dozu kalp rahatsızlığın derecesine göre ve yanında kullanılan diğer ilaca göre değişmektedir.

Diyaliz hastalarında diyalize girmeden önce uygulanmalıdır. Bu kişilerde ilacın dozu kişinin kilosuna göre değişmektedir. Ancak genel ortalama olarak 7000(70 mg) civarında kullanılmaktadır. Eğer diyaliz seansı normalden uzun sürerse ek doz uygulanmaktadır.

oksapar
DVT gelişmesine bağlı olarak bacakta şişme meydana gelmiş

Derin Ven Trombozu (DVT) olan kişilerde korunma amaçlı olarak günde bir kez kullanılmaktadır. Dozu ortalama olarak 7000 (70 mg ) olarak kullanılmaktadır. Bu doz ayarlaması kişinin kilosuna göre ve hastalığın durumuna göre yapılmaktadır.

Oksapar Yan Etkileri Nelerdir ?

Oksapar kullanımına bağlı olarak çok fazla yan etki mevcuttur. Dikkatli kullanılmadığında kanamaya sebep olabilmektedir. Uzun süre kullanan kişilerde karaciğer bozukluğuna sebep olabilir. Çok nadirde olsa omurilikte kanamaya sebep olduğu gösterildiği durumlar gösterilmiştir. Bu durum olduğunda vücudun alt kısmında ve bacaklarda karıncalanma, his kaybı, kas güçsüzlüğü, idrar ve dışkı tutamama şikayetleri olmaktadır. Bu şikayetlerden biri bile olduğunda en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Görülme sıklığı daha fazla olan yan etkiler ise ameliyat yeri ve girişim yerinin kanamasıdır. Ayrıca bulantı, kusma, ateş, sersemlik ve ishal gibi durumlar olduğu zaman en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

Bilaxten yazımıza göz atabilirsiniz.

Oksapar Fiyatları Ne Kadar ? Muadilleri Nelerdir ?

Oksapar SGK tarafından ödenme oranı düşürülmüştür. 2023 yılında güncel fiyatları şu şekildedir :

  • 4000(40 adet) : 890.62 TL
  • 6000 (10 adet): 322.01 TL

İlacın muadilleri : Enox ve Clexane

Oksapar Kullananlar İçin Tavsiyeler

Oksapar kullanan kişiler kanama özelliğine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kanama ve pıhtı arasında vücudun dengesini sağlaması oldukça zordur. Kan tahlili ile bu dengenin kontrol edilmesi gerekmektedir. Kullanım aralığı dar olduğu için doktor tarafından yazılan dozlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kaynak : Pill in trip