Aksef 500 mg enfeksiyon için kullanılan bir ilaç türüdür. Bu ilaç türü kulak, boğaz ve burunda oluşan enfeksiyon belirtilerine iyi gelir.
Aksef içerisinde 500 mg sefuroksim bulundurur. Bu madde bakterileri öldürerek enfeksiyon sorunlarını tedavi eder.
Enfeksiyon
Enfeksiyon vücuda bakterinin girerek çoğalıp hücrelere yayılmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu bakteriler vücuttaki dokuların zarar görmesini sağlayarak enfeksiyon hastalıklarını ortaya çıkarır. Oluşan enfeksiyon bazı belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve yorgunluktur.
Aksef oluşan enfeksiyonların giderilerek vücudun daha sağlıklı olması için kullanılır. Bu ilaç reçetesiz olarak satılmamaktadır.
Aksef 500 mg Nedir?
Aksef içerisinde sefuroksime etken maddesini içeren bir ilaç türüdür. 10,14 ve 30 tabletlik ambalajlarla kullanıma sunulan bir üründür. Bu ilacı reçete ile satın alabilirsiniz.
Aksef Kullanım Alanları
- Üst solunum yolu enfeksiyonlarında: Boğaz enfeksiyonları, bademcik iltihabı, farenjit, kulak iltihabı, burun enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu, sinüzit
- İdrar yolu enfeksiyonunda
- Alt solunum yolu enfeksiyonlarında: Kronik bronşit, akciğer iltihabı, akut bronşit
- Genital enfeksiyonlarda
- İrinli deri iltihabında
- Çıbanda
- Erken Lyme hastalığında
- Kemik ve eklem enfeksiyonlarında
Aksefin içerisinde bulunan maddeler vücutta oluşan bakterilerle savaşarak vücudun iyileşmesinde yardımcı olurlar. Aksef sayesinde vücutta oluşan enfeksiyonlar azalarak ağrılar da hafifler.
Aksef Nasıl Kullanılır?
Aksef ağız yoluyla alınır. Tabletlerin çiğnenmeden ya da ezilmeden su ile yutulması gereklidir. Bu ilacın etkisinin daha iyi etki edebilmesi için ilacı yiyeceklerle birlikte almanız gereklidir.
Yetişkinler için önerilen doz 250 mg’dır günde 2 tablet kullanılır. Bu ilacın dozu yetişkinin durumuna göre belirlenerek arttırılıp azaltılabilir. Çocuklar için önerilen doz 125 mg’dır günde 2 tablet kullanılabilir. Çocuğun durumuna göre bu ilacın dozu arttırılıp azaltılabilir.
Çocuklarda bu ilaç kullanılmadan önce doktoruna danışılmalıdır. Böbrek yetmezliği yaşayan hastalarında bu ilacı kullanmadan önce doktorunu bu konu hakkında bilgilendirmesi gerekir.
Aksef ilacının enfeksiyonları etkisiz bir hale getirebilmesi ve vücudu toparlayabilmesi için tedavi süresinin 7 gün olması gereklidir.
Aksef ilacını aşırı dozda kullanırsanız vücudunuzda ciddi sorunlar meydana gelebilir. Bu sorunlarda birisi de kasılmalardır. Bu ilacı fazla dozda kullandıysanız doktorunuza görünmeniz sağlığınız açısından herhangi bir sorun oluşmaması için önemlidir.
Aksef Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
- Penisilin ya da diğer antibiyotik ilaçlarına karşı alerjiniz varsa
- Aksef kullandıktan sonra ishal durumu yaşıyorsanız
- Lyme hastalığı için aksef ilacını kullanırken kas ağrısı, baş ağrısı, ateş, titreme gibi belirtiler varsa
- Uzun süreli antibiyotik kullandıktan sonra oluşan enterekoklar, candida, clostridium difficile gibi duyarlı olmayan organizmaların çoğalma belirtileri varsa
- Doğum kontrol hapı ile beraber kullanılırken etkisinde azalma varsa
Bu durumları yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Aksef 500 mg Yan Etkileri
Her ilaçta olduğu gibi Aksef’in de yan etkileri bulunur. İçerisinde bulunan bazı maddelere duyarlı olan kişiler olabilir bu durum bazı insanlarda yan etki yapar. Bu ilacı kullandıktan sonra ciddi yan etkilerle karşılaşırsanız bir sağlık kuruluşunun acil bölümüne gitmeniz sağlığınız için önemlidir.
Yaygın Görülen Yan Etkiler
- Baş ağrısı
- İshal
- Baş dönmesi
- Karın ağrısı
- Bulantı
- Kanda eozinofil sayısının artışı
- Candida adı verilen mantar enfeksiyonunun artması
Yaygın Olmayan Yan Etkiler
- Deri döküntüleri
- Kusma
- Aşırı duyarlı reaksiyonlar
- Alyuvarla ilgili olan kan testi
- Kanda lökosit sayısında azalma
- Kanda trombosit sayısında azalma
- Sarılık
Seyrek Görülen Yan Etkiler
- Kaşıntı
- Kanlı sulu ishal
- Bağırsak iltihabı
Bu yan etkilerle karşılaşırsanız doktorunuzu bilgilendirmeniz gereklidir.
Hamileler ve Emziren Anneler Aksef Kullanabilir mi?
Emziren anneler aksef kullanmamalıdır. İlaç anne sütüne geçtiği için bebeğe zararı olabilir. Hamile olan kişilerin bu ilacı kullanmadan doktora danışması bebeği ve kendi sağlığı için önemlidir.
Aksef Hangi İlaçlarla Birlikte Kullanılmaz?
Aksef ilacı doğum kontrol hapları ve mide ilaçlarıyla beraber kullanılırsa etkisi azalabilir. Aksef bazı ilaçlarla etkileşime girerek yan etki oluşturabilir. Bu nedenle de farklı ilaçlarla beraber kullanılmadan önce doktora danışmak gereklidir.
Aksefi Kaç Yaşındaki Kişiler Kullanabilir?
Aksef enfeksiyonlar için kullanılan bir ilaç çeşidi olduğu için genellikle yetişkinlerin kullanması uygundur. Hap yutabilen çocukların kullanabilmesi için doktorun muayene etmesi ve bu ilacın çocuğa uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekir.
Aksef 500 mg Muadili İlaçlar Nelerdir?
Aksef muadili ilaçları; afivur, cefaks, cefrox, cefurol olarak sıralayabiliriz. Bunlar aksef 500 mg eşdeğerleri olarak geçer ancak hekiminize danışmadan ilacınızı kesinlikle değiştirmeyiniz.
Aksef 500 mg İdrar Yolu için Kullanılır mı?
Aksef 500 mg idrar yolu enfeksiyonları için kullanılır. Bunun yanı sıra mesane iltihabı, genital enfeksiyonlar için da kullanılabilir.
Aksef Kaç Yaş için Uygundur?
Aksef 12 yaş ve üzeri çocuklarda kullanılabilir. Ancak kullanım öncesi mutlaka hekime danışılmalıdır.
Aksef Antibiyotik mi?
Evet aksef bakteriler üzerinde öldürücü etkisi olan bir çeşit antibiyotiktir.
Cevap Yazın