İnsan gözleri 1 milyondan fazla renk görmektedir. Tetrakromat olan kişiler bizlerden 9 milyon daha fazla renk görerek 10 milyon renk görmektedirler. Kulağa sıra dışı geldiğini biliyorum. Tekrakromat mısınız? Bu sorunun cevabını öğrenmek için tetrakromat testi hazırladık. Ayrıca bu süper insanlar hakkında bilinmesi gereken tüm bilgileri topladık. Keyifli okumalar…
Tetrakromat Nedir?
Tetrakromat gözde renkleri görmemizi sağlayan koni hücrelerinin 4 tane olmasına verilen isimdir. Görme işlemi gözün içindeki bilgileri optik sinir ile beyne götürmesi sonucu oluşmaktadır. Optik sinir ise bu bilgileri retinada yer alan koni ve basil hücrelerinden alır. Bu hücrelerin görevi kısaca şu şekildedir;
- Basil Hücreler: Çubuk hücreleri de denilmektedir. Işığa karşı duyarlılıkları yüksektir. Bu sayede yüksek ışıkta ve az ışıkta görmemizi sağlamaktadır. Gece görüşü için özelleşmişlerdir. Ardışık uyarılma yavaştır. Bu yüzden karanlık bir yere girdiğimizde veya aydınlık bir alana çıktığımızda görebilmek için basil hücrelerimizi bekleriz.
- Koni Hücreleri: Işığa duyarlılığı düşüktür. Ortamda ışığın fazla olmadığını anlarlar. Renkli görüntünün oluşmasından sorumludur. 3 çeşidi bulunmaktadır. Her çeşidi ayrı bir renge duyarlıdır.
Görme işlemi kısaca yukarıda yer alan hücrelerin görevini yerine getirmesi sonucu oluşmaktadır. Tetrakromat kişilerde 3 koni hücresi yerine 4 tane bulunur. Herkeste bulunan 3 koni hücre çeşitleri ve görevleri ise şu şekildedir;
- Kısa Dalga (S) Konileri: Mor ve mavi gibi kısa dalga boyuna sahip renklere hassasiyetleri yüksektir.
- Orta Dalga (M) Konileri: Sarı ve yeşil gibi orta dalga boyuna sahip renklere hassasiyetleri yüksektir.
- Uzun Dalga (L) Konileri: Kırmızı ve turuncu gibi uzun dalga boyuna sahip renklere hassasiyetleri yüksektir.
Tetrakromat testi sonucunda fazladan dördüncü konisi bulunan kişiler yukarıda yer alan konilere ek bir tane daha bulunmaktadır. Ancak ek koninin hangi dalga boyundaki ışıklara ve renklere duyarlı olduğu belli değildir. Görülen ekstra renklerin kalitesi ve çeşitliliği dördüncü koninin duyarlı olduğu dalga boyuna göre değişim göstermektedir.
Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre 10 kat daha fazladır.
Örneğin: Fazladan koni hücresi kısa dalga boyuna çok yakın olan kişiler mavi ve mor tonlarını daha detaylı ve çok sayıda renk görebileceklerdir. Eğer bu koni kısa ve orta dalga arasında yer alırsa bu sefer kişi mor, mavi, sarı ve yeşilin çeşitli tonlarını görebilmektedir.
Tetrakromat Mısınız?
Tetrakromat testi ile 10 milyon renk gören kişilerden biri olup olmadığınız anlaşılmaktadır. Ancak bu kişiler kendilerinin farkında değildir. X genindeki mutasyon sonucu oluşmaktadır. Kadınlarda iki tane X kromozomu erkeklerde ise bir tane X kromozomu bulunmaktadır. X kromozomunda mutasyon olması sonucunda erkeklerde çoğunlukla renk körü kadınlarda ise tetrakromatlık ortaya çıkmaktadır.
Genetik olarak bazı kişiler diğerlerine göre avantajlıdır. Bu diğer tüm özelliklerde de böyledir. Peki fazladan 9 milyon renk görme şansı yüksek olan kişiler kimlerdir? Bu kişiler şunlardır;
- Ailesinde kırmızı ve yeşil renk körlüğü olan erkekler
- Kırmızı ve yeşil renk körlüğü bulunan oğlu olanlar
- Kırmızı ve yeşil renk körlüğü bulunan babası olanlar
- Ailesinde tetrakromatik bireyler olan kişiler
Hayvanlar aleminde ise çok sayıda görülmektedir. Bunlardan en bilinen örnek ise Zebra fincanı kuşudur. Zebra fincanı kuşu dişisini seçmek ve yiyecekleri bulurken çok sayıda renk görmesinden faydalandığı düşünülmektedir.
Tetrakromat Testi
Tetrakromat testi yapımı oldukça zordur. Çünkü fazladan olan dördüncü koninin mutasyon sonucu farklı ışığa duyarlı olması nedeniyle kişiden kişiye değişmektedir. Ancak renk çeşitliliği hakkında 3 tane örnek test aşağıda yer almaktadır.
Aşağıda yer alan fotoğrafta kaç tane renk görüyorsunuz? Dikkatlice sayın aşağıda sonuçları yorumlayalım.
- Eğer gördüğünüz renk sayısı 20 ve daha az ise gözünüzde iki koni hücresi bulunabilir.
- Eğer gördüğünüz renk sayısı 20 – 32 arasında ise güzünüzde üç koni hücresi bulunmaktadır. Testi yapan insanların büyük bir kısmı bu şekildedir.
- Eğer gördüğünüz renk sayısı 32 – 39 arasında ise gözünüzde dört koni hücresi bulunmaktadır. Tetrakromat olabilirsiniz.
- Eğer gördüğünüz renk sayısı 39 üzerindeyse gözleriniz sizi yanıltıyor olabilir. Çünkü resimde 39 renk bulunmaktadır.
Yukarıda yer alan 3 yuvarlağa dikkatlice bakın. Eğer dairelerin içerisinde harf ve sayı görüyorsanız sizde tetrakromat olabilirsiniz. Herkesten çok daha fazla sayıda renk gördüğünüz için şanslısınız.
Yukarıda yer alan videoda tetrakromat testi 4 aşamaya ayrılmıştır. Her aşamada 9 tanesi aynı bir tanesi farklı olan toplam 10 bölümden oluşan fotoğraf gösterilmektedir. Farklı olan resmin hangi numara olduğunu bulabilecek misiniz? Eğer dördüncü seviyede yer alan tüm testleri bildiyseniz. Tebrikler dünyadaki diğer insanlardan çok daha fazla renk görüyorsunuz demektir.
Tetrakromat Testi Üzerine Önemli Noktalar
Tetrakromat testi bilgisayar ekranından yapılmaması gerekmektedir. Yukarıda yer alan testler ön test olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü cihazınızın ekran özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Klinikte bu test için gönüllülerden oluşan bir grup seçilir ve iki renk karşılaştırılması istenir. Bu şekilde oluşturulan sorulara kişilerin verdiği cevaplara göre farklı olarak hangi renkleri görüp görmediğiniz belirlenmiş olmaktadır.
Histrionik Kişilik Bozukluğu yazımız ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.
Tetrakromat Nasıl Olunur?
Tetrakromat sonradan olunmaz. Çünkü gözlerde ki koni sayısı doğuşta belli olur. Kişiler tetrakromat testi sonucuna göre öğrenirler.
Tetrakromat Nasıl Görür?
Tetrakromatlar gözlerinde fazladan bir renk algılayıcısı hücreye (koni) sahip oldukları için daha fazla renk görürler. Bu durum yüksek çözünürlükte film veya dizi izlemek gibi bir durumdur.
Kaynak: Lenstore
Cevap Yazın