Merhaba!

Hesabınıza Giriş Yapın

Hesap Oluşturmak için Tıklayın
×
Hesap Oluştur

Aşağıdan hesap oluşturabilirsin.

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yap
×
Merhaba! Parolanızı sıfırlamak için eposta adresinizi veya kullanıcı adınızı girin.
Giriş yapmak Tıklayın

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir? Tedavisi Nedir?

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir? Tedavisi Nedir?
Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir? Tedavisi Nedir?

Tenisçi dirseği nedir? Tanısı nasıl konulur? Tenisçi dirseği olarak bilinen lateral epikondilit nasıl tedavi edilir? Elin kavrama şeklinde aşırı kullanımından dolayı dirseğin dış tarafında ağrı oluşmasına denmektedir.

Peki belirtilerinde hangi polikliniğe başvuracaksınız? Ellerinizi ve kollarınızı doğru hareket ettirdiğinizi düşünüyorsanız bu yazımızı okumalısınız! Acaba yaptığınız hareketler doğru mu?

Halk arasında tenisçi dirseği olarak ifade edilen hastalığa tıp dünyasında lateral epikondilit denilmektedir. Tenisçi dirseğinde çalıştıkça artan ağrının olması en fazla şikayet edilen noktadır. Aşağıda sizlere aktaracağım belirtilere sahipseniz ortopedi servisine başvurmalısınız. Tenisçi dirseği ile ilgili detaylara geçelim.

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit ) Nedir ?

Tenisçi dirseği (lateral epikondilit ) Anatomik Görüntüsü
Tenisçi dirseği (lateral epikondilit ) Anatomik Görüntüsü

Tenisçi dirseği yukarıda resimde görüldüğü gibi el bileğini yukarı doğru kaldıran kasın lateral epikondil alanında meydana gelen ağrıya denir. Bu ağrı dirseğin dış tarafında hissedilip iç tarafına doğru da yayılabilmektedir. Tenis oynayanlarda uzun süre raketi sıkı tutması sonucunda lateral epikondilit gözüken kişileri çokluğu sebebiyle tenisçi dirseği adını almıştır.

Tenisçi Dirseği hastalarının çoğu 30 ile 50 yaş arasında bulunmaktadır.

Tenisçi Dirseği Hastalığı Nedenleri

Tenisçi dirseği hastalığı el bileğinin yukarı doğru kaldıran kaslarda aniden veya zamanla ufak ufak yırtılması sonucunda oluşur. Yırtılan bölgelerde ufak iltihaplanma meydana gelmektedir. Bunun sonucu olarakta kasın o bölgesi şişmektedir. Çok dar olan epikondillerde ağrı oluşturmaktadır.

Tenisçi Dirseğinde ağrı
Tenisçi dirseğinde ağrı dirseğin dışında görülür.

Lateral epikondilite çok sık kavrama hareketini sürekli yapan kişilerde görülür. Bu yüzden bazı işlerle uğraşan kişilerde risk çok fazladır. İşte o gruplar;

  • Tenis ve diğer raket sporlarını yapan kişiler
  • Yüzme, golf ve bowling oynayan kişilerde
  • Ev hanımlarında
  • Bahçe ve çim işçilerinde
  • Temizlik işçileri
  • Marangoz ve tamir ustalarında

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Belirtileri

Tenisçi dirseği belirtileri ağrı ve buna bağlı şeylerdir. Ağrı dirseğin çıkıntılı kemik yapısının oradan bileğe doğru yayılmaktadır. Örneğin dolu bir çaydanlığı kaldırırken dirseğinizden el bileğinize doğru ağrı hissetmeniz ve bunun sonucunda kaldıramamanız belirtilerden biridir. En fazla görülen belirtiler ise şu şekildedir;

  • Dirseğin dış tarafında, kavrama veya kaldırma ile kötüleşen ağrı
  • Ön kola yayılan ağrı
  • Zayıf kavrama gücü

Tokalaşmak Lateral Epikondilit ağrısını arttırmaktadır.

Ağrı genellikle kademeli seyir göstermektedir. İlk zamanlarda hafif hafif artan ağrı gittikçe şiddetlenmektedir. İstirahat ettikçe tekrarlayan hareketleri yapılmadığı zaman ağrı hafiflemektedir.

Tenisçi Dirseği Tanısı

Tenisçi dirseği tanısı fizik muayene ve hastalığın öyküsü alınarak konulmaktadır. Ancak ağrının diğer olası sebeplerini araştırıp onları dışlamak amacıyla görüntüleme yöntemleri kullanılabilmektedir. Lateral Epikondilit gibi dirseğin dışında ağrıya sebep olup karıştırılacak hastalıklar şunlardır;

  • Romatoid artrit
  • Kübital tünel sendromu
  • Olecranon bursiti
  • Dirsek Çatlakları

Fizik Muayene ve Tıbbi Öykü

Fizik muayene ve tıbbi öykü ile teşhis konmaktadır. Tıbbi öyküde ağrının ne zaman ve ne yaparken ortaya çıktığı gibi soruların cevapları önemlidir. Ağrıyı arttıran durumlar ve düzenli yapılan sporların bilgisi tanı koymada önemlidir.

Tenisçi Dirseği Cozen Test

Fizik muayene bölümünde yukarıda bir örneği verilen Cozen testi gibi bazı testler yapılmaktadır. Kol düz bir şekilde uzatılmaktadır. Resimde de görüldüğü gibi bir elle lateral epikondilin olduğu bölgeye baskı yapılır. Diğer el ile de bilek yukarı doğru hareket ettirilir. Bu sırada ağrının oluşması ve ağrının yeri doktor tarafından tanının konması açısından oldukça önemlidir.

Görüntüleme Yöntemleri

Görüntüleme yöntemleri genellikle yukarıda anlatılan hastalıklardan ayırmak amacıyla kullanılır. Dirsek kırık ve çatlaklarından şüpheleniyorsa bu durumları dışlamak amacıyla Röntgen çekilip normal olduğu görülebilir.

Kasın ve kasın kemiklere bağlayan tendonların hasarından şüphelendiği takdirde MR çekilip bu yapılar detaylı şekilde değerlendirilebilir. Görüntüleme yöntemleri sonucunda bir bulgu rastlanmadığı takdirde tenisçi dirseği tanısı konmuş olur.

Tenisçi Dirseği Tedavisi

Tenisçi dirseği tedavisi genel olarak ağrının giderilmesi ve tekrarlamaması üzerinedir. Ağrının giderilmesi amacıyla medikal tedavinin yanında egzersiz ve ekleme destek bantları kullanılmaktadır. Bazı vakalarda ameliyat yapılmaktadır. Tekrarlanmaması içinse egzersizler ve yaşam değişimleri gerekmektedir.

Cerrahi Dışı Tedaviler

Cerrahi dışı tedaviler ile Lateral epikondilit hastalığının % 90 oranında tedavisi mümkündür. Çok sayıda olan cerrahi dışı tedaviler doktorunuzun uygun gördüğü şekilde bir arada uygulanmaktadır. Cerrahi dışı tedaviler aşağıda detaylandırılmıştır.

  • Dinlenme ve soğuk uygulama bu yöntem ilk yapılması gerekendir. Ağrı hissedince dinlenmeden devam edilirse tendon kopmasına kadar gidecek hasar meydana gelmektedir. Soğuk uygulaması yaparken buzu direk dirseğe koyulmaması arada paket gibi bir maddenin varlığı önemlidir. Ayrıca soğuk uygulaması 20 dakika süre devam etmesi gerekiyor.
Tenisçi dirseği Ultrason tedavisi
Lateral epikondilit hastalığında Ultrason tedavisi
  • Ultrason tedavisi yukarıda resimde görüldüğü gibi dirseği ultrason yardımıyla ısıtılmasına denmektedir. Isınan dokuların kanlanması artmaktadır. Böylelikle hasar alan ve ağrıya sebep olan bölgenin iyileşmesi hızlanmaktadır. 5 veya 6 seans sonrasında faydası görülmektedir.
  • İlaç kullanımı ülkemizde en sık başvurulan tedavi yöntemidir. Tedavide NSAİ ilaç grubu kullanılmaktadır. Bu grupta aspirin ve ibuprofen etken maddeleri olan ilaçlar kullanılabilir. (Coraspin 100 mg nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.)
  • Fizik Tedavi ile amaç ön kolda yer alan kasların kuvvetlenmesi ve esnekliğinin artmasıdır. Bu tedavide buz masajı, kas güçlendiren egzersizler ve kas uyarıcıları bulunmaktadır. Düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde ağrıları ortadan kaldırır.

Cerrahi Tedavi

Cerrahi tedavi altı aydan uzun süre tedavi görmesine rağmen düzelme görülmeyen kişilerde tercih edilmektedir. Açık cerrahi yöntemi son yıllarda teknolojinin gelişmesi sonucunda kullanımı azalmış hatta kullanılmamaktadır. Onun yerine artroskopik cerrahi işlem yapılmaktadır.

Artroskopik cerrahi işlem ufak kesiklerle ekleme ucunda kamera olan boru sokularak ağrıya sebep olan durum görülür. Ucunda gerekli ekipmanın olduğu başka bir boru ile de gereken işlem yapılır. Gerekli olan işlem onarılamayacak düzeyde bozulan yapının çıkarılması veya hasarlı kesimin onarılması şeklindedir.

Tenisçi Dirseğinden Korunma Yolları

Tenisçi dirseğinden korunmak tedavinin bir parçasıdır. Çünkü bu hastalık çoğunlukla dikkatsiz ve yoğun bir şekilde kullanıldığı zaman oluşmaktadır. Yukarıda yer alan tedavilerle ağrı giderilmiş olsa da tekrarlama ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden aşağıda yer alan korunma tedbirlerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Spor yaparken veya çalışırken doğru ekipman ve uygun teknik kullanılmalıdır. Bunların yapılması sonucunda dirsek eklemindeki bağlara az yük binmiş olur.
  • Önkolun gücünü ve esnekliğini koruyan egzersizler yapmak. Düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde aşırı kullanma ile oluşacak yüke dayanıklılık artmaktadır.
  • Yoğun egzersiz ve çalışma sonrasında soğuk uygulamak. Kasların zorlandığı günlerde buz veya soğuk uygulaması yapmak iltihap oluşumunun önüne geçmektedir.
  • Kolunuzu bükmek yada düzeltmek ağrılıysa dirseğinizi dinlendirin ve dirsek bandı kullanılması gerekmektedir. Dirsek bandı dirsek eklemine fiziksel olarak destek sağlamaktadır.

Aşil tendonu kopması nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Tenisçi Dirseği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tenisçi dirseği ameliyatı uyutulmadan yapılır. Kola anestezi uygulayarak 2 veya 3 tane küçük kesik ile yapılır. Ameliyat bittikten sonra yaklaşık 20 gün boyunca kol askısı kullanılmalıdır.

Kol Dirseğinde Ödem Neden Olur?

Kol dirseğinde ödem kasların kemiklere yapıştığı yer olan tendonların hasar görmesi sonucunda oluşur. Hasar gören yere vücudun savunma hücreleri gelir ve hasarı sınırlandırmaya çalışırken salgıladıkları maddeler şişliğe neden olur.

Kaynak: Healthline.com