Sabah yorgun uyanmak çoğumuzun en büyük şikayetlerinden biri haline gelmiştir. Günlük aktif ve yorucu yaşam, uzun ve yoğun çalışma saatleri ve stres sabahları zinde uyanmamızı engelleyen en büyük faktörlerdendir.
Tüm bunların yanında günlük yaşantımızda farkında olmadan yaptığımız yanlış ya da eksik uygulamalar da yorgun uyanmaya neden olabilir.
Peki sabah yorgun uyanmak yerine zinde uyanmak için ne yapmalı?
Sabahları Zinde Uyanmak için 6 Öneri!
1-Sabah Yorgun Uyanmak İsteyemenler için günde ortalama 7-8 saat uyku şart!
Sabah yorgun uyanmak kabusunuz olmuş olabilir. Özellikle yoğun tempolu bir hayatınız varsa bu sizin yaşam kalitenizi oldukça düşürecektir.
Düzenli ve yeterli gece uykusu sabahları zinde kalkmanın ilacıdır diyebiliriz. Sağlıklı, yetişkin bir insanın günlük uyku ihtiyacı 7-8 saat kadardır. Ayrıca her akşam aynı saatte yatmak ve aynı saatte kalkmak vücuda uykuya geçmesi ve dinlenmesi için bir düzen oluşturur.
Mavi ışık yayan elektronik cihazlar uyku kalitesini düşürmektedir. Bu yüzden uyumadan hemen önce telefon, tablet ve bilgisayar ekranına bakmayı bırakmalıyız.
2-Dengeli ve zengin beslenme düzeni edinilmeli.
Kahvaltı güne iyi başlamamız sağlayan, en önemli öğündür. Doyurucu ve sağlıklı bir kahvaltının ardından ortalama günde 3 öğün yemek yenmelidir.
Öğünler dengeli olmalı, tüm besin türlerini içermelidir. Sağlıksız, çok yağlı, hazır ve paketli gıdalardan asitli içeceklerden oldukça kaçınılmalıdır. Özellikle akşam saatlerinde tüketilenlere dikkat edilmeli, çay ve kahve tüketimi dengede tutulmalıdır.
3-Günde ortalama 2-2.5 litre su içilmeli.
Sabah uyanır uyanmaz başlamak üzere günde ortalama 2-2.5 litre civarı su tüketimini asla es geçmemeliyiz. Eksik sıvı alımı baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve bunlardan çok daha ciddi bir sürü rahatsızlığa yol açar.
4-Düzenli hareket, yürüyüş ve spor yapılmalı.
Özellikle küçük yaştan itibaren düzenli sporu hayatın bir parçası haline getirmek çok büyük önem taşır. Tüm vücut kaslarınızı düzenli olarak çalıştırmak ve güçlendirmek gün içinde vücut ağrısı çekmenizi engellediği gibi sizi daha dinç ve dinamik yapar.
5-Uyku ortamının kalitesi çok etkili!
Kullandığınız yatak ve yastık bedenimize uygun olmalıdır. Uyuduğumuz odanın sıcaklığı 19-24 derece arası olmalıdır. Havasının temiz olduğundan emin olunmalıdır. Uyunulan odada elektromanyetik cihaz bulundurmamak da çok önemlidir.
Kötü ortam koşulları sabah yorgun uyanmak, halsiz hissetmek gibi sorunlara sebep olacaktır. Bu nedenle yatak odanızın havası, yatağınızın kalitesi ve yastığınız oldukça önemlidir.
6-Bedenimiz ve ruhumuz stresten uzak kalmalı.
Gün içinde hepimiz farklı ortamlarda fazlasıyla strese maruz kalıyoruz. Okul, iş ortamı, trafik gibi birçok hergün bulunduğumuz alan büyük stres kaynağı haline gelebiliyor.
Bedenimizi ve zihnimizi stresten uzaklaştırmak kendimize yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden biridir. Kafamızı dağıtacak, odak noktamızı değiştirecek, zevk alacağımız bir hobi edinmek ve mümkün olduğunca her gün az da olsa vakit ayırmak çok önemli.
Kendimize iyi gelen bir meditasyon rutini oluşturabiliriz. Zihnimize odaklandığımız her şey meditasyonunuz olabilir. Kitap okumak, sevdiğimiz bir filmi izlemek, köpeğimizi yürüyüşe çıkarmak gibi birçok günlük eylem stresten uzaklaşmamızı sağlar.
Sabah yorgun uyanmak yerine daha zinde ve mutlu uyanmak için bu önerileri uygulayabilirsiniz. Ancak herkesin alışkanlıkları ve hayat tarzı farklı olduğu için kendi vücudunuzun ihtiyaçlarına uygun yöntemleri bulmak önemlidir. Kısacası her şeyin temeli kendimize en iyi gelen düzeni bulmaktır.
Tüm bunların yanı sıra sabah kalkar kalkmaz kahve içmek gibi alışkanlıklar da uyku kalitenizi, gün içerisindeki enerjinizi etkileyebilir. Sabah içilen kahve sizi uyandırmaktan ziyade daha da kötü etkileyebilir. Neden diye merak ediyorsanız öneri içeriğimize göz atabilirsiniz.
Öneri İçerik: “Sabah Kahvesi İçmeyin!”
Cevap Yazın