Kunduracı göğsü, göğüs kafesinin ön kısmının içe çökük olması durumudur. Bu çöküklüğün şiddetine bağlı olarak akciğerleri ve kalbi etkileyebilir ve bu organları ilgilendiren bazı belirtiler gösterir. Genellikle uzman bir hekimin yapacağı bir muayene ile tanısı konabilir ve hekimin uygun bulduğu biçimde ameliyatla ya da ameliyatsız tedavi yöntemleri vardır.
Bu rahatsızlığa sahip olan hastalardan pek çoğunda tek şikayet estetik kaygı olabilir. Estetik amaçlı dolgu işlemi kimlere yapılmaktadır? Bu sorunun cevabı ile birlikte cerrahların ameliyat yapmak için baktıkları kriterlerden de bahsedeceğiz.
Kunduracı Göğsü Nedir?
Kunduracı göğsü ya da Latince adlandırmasıyla pektus ekskavatum, kaburgaların ve toplumda iman tahtası olarak da adlandırılan sternum kemiğinin içe doğru çökük olması durumudur. Çocuklarda en yaygın olarak görülen göğüs duvarı deformitesidir. Bu sekil bozukluğu doğumsal olabileceği gibi çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde de ortaya çıkabilir.
Kunduracı Göğsünü Belirtileri Nelerdir?
Kunduracı göğsüne sahip pek çok insanda görülen tek belirti göğüs ön duvarındaki hafif çöküklük olabilmektedir. Bazı kişilerde bu çöküklük zaman geçtikçe kötüleşebilir. Bu çöküklüğün derecesine bağlı başka belirtiler de olabilir. İçe doğru olan girinti arttıkça akciğerlere ve kalbe bası uygulayabilir. Görülebilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Egzersiz yaparken nefes alma güçlüğü
- Göğüs ağrısı
- Kalp çarpıntısı
- Halsizlik
- Baş dönmesi
- Solunum yollarında tekrarlayan enfeksiyonlar
- Hırıltılı nefes alma ya da öksürük
Bazı kişilerde bu şekil bozukluğu durumu özgüven problemlerine ve psikolojik rahatsızlıklara da sebep olabilmektedir. Ek olarak birçok hastada skolyoz (omurganın yana eğriliği) ve kamburluk görülebilir.
Kunduracı Göğsü Neden Olur?
Kunduracı göğsü kaburgalar ve iman tahtası arasındaki bağlantıyı sağlayan kıkırdakların anormal büyümesi sebebiyle olur. Bu büyümeye tam olarak neyin neden olduğu henüz açıklanamamıştır ancak kalıtımsal nedenlere bağlı olduğu düşünülmektedir. Ailesinde bu göğüs deformitesine sahip bireyler bulunan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülür.
Bazı hastalıklara sahip insanlarda da sık görülür. Bu hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Marfan sendromu
- Turner sendromu
- Ehlers-Danlos sendromu
- Osteogenezis imperfekta
- Noonan sendromu
Kunduracı Göğsü Teşhisi Nasıl Konur ?
Kunduracı göğsü tanısı genellikle uzman bir hekim tarafından alınan öykü ve yapılan fizik muayene sonucunda koyulabilmektedir. Ancak doktorunuz bu deformitenin derecesini ve sebep olduğu değişiklikleri kontrol etmek için bazı tetkikler isteyebilir. Bu tetkikler şu şekilde sıralanabilir:
- Röntgen
- Bilgisayarlı tomografi
- MR
- EKG
- Ekokardiyografi
- Akciğer fonksiyon testi

Toraks BT ile görüntüleme yapıldığı durumlarda tanı için Haller indeksi kullanılır. Haller indeksi, BT ile elde edilen görüntüdeki göğüsün lateral uzunluğunun (görselde 25,1 cm), maksimum çöküklüğün olduğu noktada sternum ve omurga arasındaki uzunluğa (görselde 7,0 cm) oranıdır. Bir anormallik olmaması durumunda Haller indeksi ortalama 2,5’tur. İndeks sonucunun 4’ün üzerinde olması bir cerrahi müdahale kriteridir.
Kunduracı Göğsü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kunduracı göğsünde tedavi kişideki şekil bozukluğunun derecesine ve kişide verdiği belirtilere bağlıdır. Cerrahi tedaviyle düzeltilme yöntemi bulunuyor olsa da sadece şekil bozukluğu olup başka belirtisi olamayan ya da hafif belirtiler gösteren hastalarda ilk olarak cerrahi tercih edilmez. Cerrahi dışında hastalara uygulanabilecek tedaviler şu şekildedir:
- Egzersiz: Bu hastalara göğüsteki ve sırttaki kasları güçlendiren egzersizler önerilebilir.
- Vakum Tedavisi: Özellikle küçük yaşlarda iskelet sisteminin gelişimi devam ederken özel olarak üretilmiş bir vakum cihazı yardımıyla kemikteki eğrilik düzeltilebilir. Bu vakum cihazı kauçuktan bir çan şeklindedir ve göğsün ön duvarına yerleştirilerek kullanılır. Vakum cihazını uyguladığı öne doğru çeken emme kuvveti sayesinde düzenli kullanımla eğrilik düzeltilebilir.

- Fizik tedavi: Bir uzman gözetiminde yapılan fizik tedaviler de bazı hastalara büyük fayda sağlar.
- Silikon Dolgusu: Görüntü dışında başka semptomlara neden olmadığı bazı durumlarda eğer hasta vücudunun durumundan rahatsızlık duyuyorsa kemik şeklini düzeltmeye yönelik tedaviler yerine göğüsteki boşluğa silikon dolgusu yapılabilmektedir.
Kunduracı Göğsünün Cerrahi Tedavisi Nasıldır ve Ne Zaman Uygulanır?
Kunduracı göğsünün cerrahi tedavisi ile ağır vakalarda öncelikle deformite düzeltilerek hastadaki kalp ve solunum fonksiyonlarının daha sağlıklı hale getirilmesi hedeflenir. Cerrahi tedavinin uygulanması için önerilen net bir yaş yoktur ancak erken yapılan müdahalelerden sonra ergenlik çağında deformitenin tekrarlama riski bulunduğu için küçük çocuklarda cerrahi önerilmez.
Tedavisine yönelik ameliyatlarda uygulanan farklı cerrahi yöntemler vardır. Hangi yöntemin uygulanacağı hastanın ve deformitenin durumuna bağlı olarak cerrah tarafından belirlenir. Bu yöntemler şu şekildedir:

Nuss Yöntemi: Bu yönteme minimal invaziv onarım da denmektedir. Göğsün her iki yanına açılan küçük kesiler aracılığıyla hastaya özel hazırlanan kavisli metal bir çubuk (bar) sternumunun altına yerleştirilir. Daha sonra bu bar özel aletler yardımıyla döndürülür ve göğüsteki çöküklüğü kaldırır. Yerleştirilen bu bar hastanın vücuduna sabitlenir ve minimum 2-3 yıl hastanın vücudunda kalır. Genç hastalarda bu süre sonunda ameliyatla bar vücuttan uzaklaştırılır. Ancak yetişkinlerde süreç daha uzun olduğu için kalıcı olarak vücutta bırakılabilir.
Ravitch Yöntemi: Bu yöntem kunduracı göğsünün tedavisinde çok uzun yıllardır kullanılan geleneksel bir yöntemdir. Bu yöntemde göğüs ön duvarına açılan daha büyük bir kesiyle müdahale edilir. Sternum kemiğinin içe doğru itilmesine neden olan kıkırdaklar alınır, kemiğin şekli düzleştirilir ve cerrahi materyalden bir destek yerleştirilir. Yerleştirilen bu materyal yaklaşık 12 ay sonra vücuttan çıkarılır.
Takipne yazımız ilginizi çekebilir.
Kunduracı Göğsü Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kunduracı göğsünün kişiye etkileri tamamıyla şekil bozukluğunun derecesine bağlı. Anca başlangıçta kişiye rahatsızlık vermeyen bozukluklar zaman geçtikçe ilerleyip solunum ve kalple ilgili rahatsızlıklara sebep olabilir.
Kunduracı Göğsü İçin Hangi Doktora Gitmek Gerekir?
Kunduracı göğsü belirtilerini gösteren hastalar göğüs cerrahisi bölümüne başvurmalıdır.
Kunduracı Göğsü Öldürür Mü?
Kunduracı göğsü genellikle yaşamı tehdit eden bir hastalık değildir. Ağır formlarında akciğerlere ve kalbe baskı uyguladığı için kişinin yaşam konforunu çok fazla düşürebilmektedir.
Kaynak: www.mayoclinic.org
Cevap Yazın