Merhaba!

Hesabınıza Giriş Yapın

Hesap Oluşturmak için Tıklayın
×
Hesap Oluştur

Aşağıdan hesap oluşturabilirsin.

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yap
×
Merhaba! Parolanızı sıfırlamak için eposta adresinizi veya kullanıcı adınızı girin.
Giriş yapmak Tıklayın

Rabelis 20 mg Ne İçin Kullanılır? Nasıl Kullanılır?

Rabelis 20 mg Ne İçin Kullanılır? Nasıl Kullanılır?
Rabelis 20 mg Ne İçin Kullanılır? Nasıl Kullanılır?

İlaç Bilgileri

Piyasa İsmi: Rabelis

Etken Maddesi: Rabeprazol

Grubu: Proton Pompa İnhibitörü

Kullanım Alanı:

İlaç Formları: Tablet

Reçete Türü: Normal

Gebelik Kategorisi: B

Prospektüs: Görüntüle

İlaç Fiyatları

RABELIS 20 MG 28 TB. 8697929040150110.71 TL
SGK Tarafından Karşılanıyor.
>

Rabelis 20 mg çeşitli mide hastalıklarında midedeki asit miktarını azaltılmasında kullanılır. Doktor tavsiyesi ile uzun süre kullanılabilir. Rabelis etken maddesi rabeprozoldur. Peptik ülser ve gastroözefageal reflü tedavisinde kullanılan oldukça yaygın proton pompa inhibitörü türü bir ilaçtır.

Türkiye’de 20 miligramlık enterik kaplı tabletler halinde satılmaktadır. Sigorta (sgk) kapsamında alınabilmektedir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında bu ilacın hangi hastalıklarda kullanıldığına, ne yaparak hastaya fayda sağladığına ve yan etkilerine değineceğiz.

Rabelis 20 mg Nedir?

Rabelis 20 mg midede asit üretiminden sorumlu hücrelerdeki proton pompasının çalışmasını engelleyerek mide asidinin oluşmasını engeller. Yaygın olarak peptik ülser ve gastroözefageal reflü tedavisinde kullanılan bu ilaç ağızdan (oral) yolla kullanılır. Vitalis markası tarafından üretilir.

Alım ŞekliAğızdan (Oral)
GrubuProton Pompa İnhibitörü (PPI)
Etkisi Mide asidini azaltmak
Yan etkileriDemir eksikliği, b12 vitamin eksikliği, kabızlık
Fiyat110.71 TL
Rabelis 20 mg

Rabelis 20 mg Nasıl Kullanılır?

Rabelis 20 mg ağızdan alınan enterik kaplı tabletler halinde kullanılan bir ilaçtır. Yemekle ilişkili bir rahatsızlık yaratmasa da önerilen kullanım sabah kahvaltısından sonra bir bardak su ile kullanılmasıdır. Tabletler çiğnenilmemeli, suyla karıştırarak içilmemeli ya da bölünerek kullanılmamalıdır.

Günümüzde oldukça yaygın olan bir hastalık olan Helicobakter Pylori nedeniyle gelişen ülserin tedavisinde kullanıldığında günde sabah ve akşam olmak üzere iki kez doktorun önerdiği diğer ilaçlarla birlikte kullanılmalıdır.

Rabelis 20 mg Etkisi Ne Zaman Başlar ve Ne Kadar Sürer?

Kullanıldıktan ortalama 1 saat içerisinde etkisini göstermeye başlayan bu ilacın kullanımdan sonraki etkisi yaklaşık 24 saat sürmektedir.

Rabelis 20 mg Kimler Kullanmamalıdır?

Aşağıdaki durumlarda Rabelis’i kullanmamalısınız

  • İçerisindeki etken maddeye alerjiniz varsa ya da ilacı kullandığınızda yan etki gösterdiyse kullanılmamalıdır.
  • Daha öncesinde herhangi bir proton pompa inhibitörüne alerjinin oluştuğu durumlarda kullanılmamalıdır.
  • Karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda dikkatlice kullanılmalıdır.
  • Son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanımı doktor takibiyle yapılmalıdır.

Gebelerde ve Emziren Annelerde Kullanılır mı?

Bu ilaç gebelere ve emziren annelerde zorda kalınmadıkça kullanılmamalıdır. Başka bir proton pompa inhibitörü grubu ilaçla değiştirilebileceğinden zor bir durumda kalınmayacaktır. (pantoprozol)

Rabelis’in anne sütüne geçip geçmediği ile ilgili herhangi bir bilgi bulunamamıştır. Bu nedenle emzirirken bu ilacın kullanılmaması önerilmektedir.

Çocuklarda Kullanılır MI?

12 yaş üstündeki çocuklar için doktor gözetiminde kullanılabilir. İlacın dozu çocuğun kilosuna göre ayarlanmalıdır. Bu ilacın çocuklarda kullanım amacı gastroözefageal reflü hastalığıdır.

Yaşlılarda Kullanılır Mı ?

Rabelis yaşlılarda kullanılır, yan etki oluşturmasının takibiyle ve yukarıda saydığımız kullanılmaması gereken durumlar gelişmediği sürece kullanılabilir.

Rabelis Diğer İlaçlarla Beraber Kullanılır Mı?

Rabelisin kullanımı aşağıdaki ilaçların kullanımında dikkatle düzenlemeli gerekirse değiştirilmelidir :

  • AIDS (HIV) tedavisinde kullanılan bir antiretroviral ilaç olan atazanavir
  • Kanda antiplatelet etkisiyle kalp hastalığı ve felç riskini azaltmakta kullanılan klopidogrel
  • Romatoid artrit ve lupus gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan siklosporinin etkisini düşürdüğü için kullanılmamalıdır.
  • İdrar söktürücü ilaçlar ( furosemid, desal, tiyazid diüretikler vb.) ile kullanıldığına kandaki magnezyum seviyesini çok düşürdüğü için takip ile kullanılması gerekmektedir.
  • Kalp hastalarında kullanılan bir ilaç olan digoksin ile birlikte kullanıldığında kalpte toksik etki oluştururlar bu nedenle takip edilmeli gerekirse kesilmesi önerilir.

Rabelis 20 mg Ne İçin Kullanılır?

Rabelis, proton pompa inhibitörü grubundan bir ilaç olduğundan midedeki asit miktarını azaltacağından genel olarak mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, ağıza ekşi su gelmesi, mide yanması gibi durumlarda kullanılabilir. Hangi hastalıklarda kullanıldığına geçmeden önce asit miktarını nasıl etkilediğini inceleyelim

Yiyecek gördüğümüzde beynimiz çeşitli uyarılarla bu bilgiyi mideye taşır ve mide hücreleri sindirim için çeşitli hormonlar salgılar bu salgılanan hormonlarla beraber yiyecek mideye geldiğinde sindirimin başlayabilmesi için midenin yüzeyindeki hücrelerin asit salgılaması gerekmektedir. Bu asit proton dediğimiz H+ ve Cl- iyonunun bu hücreler tarafından mide yüzeyine salgılanmasıyla oluşur.

İşte proton pompa inhibitörleri bu salgılama işlemini durdurur ve böylece etki gösterirler.

Gastoözefageal Reflü Hastalığı

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), mide içeriğinin yemek borusuna (özefagus) geri dönmesiyle hasara neden olan kronik bir hastalıktır. Reflü hastalığı, alt özefagus kapağının (sfinkterinin) uygunsuz ve geçici bir gevşemesinden kaynaklanır. Risk faktörleri arasında obezite, stres, bazı yeme alışkanlıkları (ör., ağır yemekler veya yemekten kısa bir süre sonra uzanmak) ve fıtık gibi bozukluklar bulunur.

reflü mide kapağı üzerinde etkisi

Rabelis, mide asidinin oluşumunu azaltarak özefagustaki tahrişin azalmasını sağlar.

Peptik Ülser

Peptik ülser hastalığı (PUD), mide veya ince bağırsaktaki bir veya daha fazla ülserin var olmasıyla gelişir. Oluşma nedenleri arasında Helicobacter pylori (en yaygın) enfeksiyonu, uzun süreli ağrı kesici ilaç (NSAİİ) kullanımı (muhtemelen glukokortikoidlerle ile birlikte ), mide asidinin aşırı üretimi ile ilişkili durumlar ve stres bulunur. Üst karın bölgesindeki ağrı tipik olarak peptik ülser hastalığı belirtisidir; ancak, birçok hasta belirti vermez.

peptik ülser

Peptik ülser hastalığındaki bu ülserlerin daha da kötüleşmemesi ve gerekirse H.pylori enfeksiyonunun tedavisi için rabelis kullanılabilir.

Zollinger – Ellison Sendromu

Bir gastrinoma (Zollinger-Ellison sendromu), çoğunlukla ince bağırsak ve pankreastan gelişmiş olan gastrin hormonu (yukarıda bahsettiğimiz mide asidini arttırıcı hormon) salgılayan bir tümördür.

zollinger ellison sendromu

Bazı gastrinomalar iyi huylu olmasına rağmen, tüm tümörlerin yarısından fazlası kötü huyludur. Gastrinomlar yüksek seviyelerde gastrin salgılar, bu da mide asidi üretimini arttırır. Hastalar tipik olarak tekrarlayan, tedaviye rağmen geçmeyen peptik ülser hastalığı ve ishal ile başvururlar.

Bu hormon nedeniyle salgılanan asit miktarını azaltmakta rabelis kullanılabilir.

Rabelis 20 mg Yan Etkileri Nelerdir?

Rabelis’in yan etkileri genel olarak sindirilen besinlerin emilimlerinde sorunlar olarak ortaya çıkar. Yan etki oluşumuna göre doktora başvurulmalı ve gerekirse rabelis kullanımı durdurulmalıdır. Bu yan etkiler şu şekilde sıralanabilir :

Sindirim Sisteminde Görülen Yan Etkiler

  • Bulantı
  • Karın ağrısı
  • Ağır bir ishal tablosu yaratan bakteri olan Clostridioides difficile enfeksiyonu, eğer böyle bir durum geliştiyse acilen doktora başvurulmalıdır.
  • Demir ve B12 vitamini emilimi bozukluğu ile birlikte gelişen kansızlık tablosu

Sinir Sisteminde Görülen Yan Etkiler

  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Kandaki magnezyum azalması nedeniyle titreme, nöbet hatta aritmi gibi yan etkiler gelişebilir ve eğer böyle durumlar oluşursa doktor kontrolüyle ilaç kesilmelidir.

Solunum Sisteminde Görülen Yan Etkiler

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Zatürre (pnönmoni) gibi akciğer enfeksiyonlarına yatkınlık

Kas İskelet Sisteminde Görülen Yan Etkiler

  • Özellikle uzun süre Rabelis kullanan kişilerde kemik yoğunluğunda azalma ve bu etkiye bağlı olarak kemik kırıkları meydana gelir.
  • Osteoporoz dediğimiz halk arasında kemik erimesi diye de bilinen hastalık gelişebilir. Bu yan etkilerin gelişmemesi için D vitamini ve kalsiyum takviyesi yapılabilir.

Bu yan etkilerin görülmesi durumunda ilacın bırakılması ve doktor takibiyle yeni bir ilaca başlanması önerilir.

Rabelis 20 mg Ne Kadar? Muadilleri Neler?

Rabelis 20 mg 28 ilaç tablet 110.71 TL

Rabelis DDR 50 mg 28 enterik kaplı tablet 166.99 TL

Rabelis SGK tarafından ödenen bir ilaçtır. Rabelis muadilleri şunlardır : Derazol, Dexridon, Pariet, Patrıl, Peptyra, Prabex, Rabenol, Rabıza, Ragı, Ramenol, Raneks, Razogen, Ulsazol

Rabelis 20 mg Kullananlara Tavsiyeler

Rabelis 20 mg kullanan kişilerin bu ilacı doktorun reçete ettiği şekilde kullanması önerilir. Ayrıca görülebilecek yan etkileri azaltmak için aşağıdaki tavsiyelere uyulması önerilir :

  • Demir eksiliği anemisi ve b12 vitamin eksikliğini önlenmesi için doktor kontrolüyle takviye ilaç kullanılabilir.
  • Genel olarak çikolata, şarap, turşu gibi midenin asitlik özelliklerini arttırabilecek yiyeceklerin tüketilmemesi
  • Doktor reçete etmediği sürece günde bir kez sabah kullanım yeterli olacağından ikinci kez kullanılmaması önerilir.

Advantan Krem yazımız dikkatinizi çekebilir.

Rabelis 20 mg Aç mı Tok mu Kullanılmalıdır?

Rabelis ilacı aç ya da tok karnına kullanılabilir.

Rabelis 20 mg Mide Koruyucu mu?

Rabelis mide yanması, karın ağrısı gibi durumların tedavisinde kullanılan proton pompa türü bir ilaçtır. Halk arasında mide korucu olarak bilinirler.

Rabelis Kullananların Yorumları Nelerdir?

Rabelis’i doktor kontrolüyle kullanan çoğu hasta bu ilaçtan oldukça memnun olduklarını, ağrılarını ”şıp diye” kestiğini belirtmişlerdir.

Kaynak : Prospektus