Lansor 30 mg mide ve çevresindeki organlarda hasara sebep olan artmış mide asidinin baskılanması için kullanılır. Midede asidinin fazla olması mide ve bağırsak ülserlerine sebep olabilir. Reflü hastalarında ise mide kapağının bozuk olması sonucu mide asidi yemek borusuna kaçarak tahriş eder. Bu ilaç mide asidini azaltarak hem ülser hem de reflü tedavisinde kullanılır.
Lansaprozol etken maddesini içerir. Proton pompası inhibitörleri adı verilen bir ilaç grubunda bulunur. Proton pompası inhibitörleri midede asit salgılayan hücreleri baskılayarak mide asidini azaltır. Hazımsızlık ve mide yangısı durumlarında kullanılır.
Lansor 30 mg Nedir?
Lansor 30 mg mide asidine bağlı mide yanması, reflü, mide ekşimesi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Piyasada 14-28 kapsül içeren kutularda bulunur. İlacın mikrokapsülleri opak sert bir jelatinin içinde bulunur. Etkisi mide asidinin azaltılmasına dayanır. Mide asidini üreten parietal hücreleri baskılayarak mide asidi miktarını azaltır.
Mide asidinin fazla olmasının tüm sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu ilaç sindirim sisteminde bulunan tüm ülserlere iyi gelir. Gastrit ve mide ülseri gibi hastalıklarda asidin çok olması mide yüzeyinin kendini yenilemesine engel olur. Bu ilaç midedeki gastrik asit sekresyonunu azaltarak midenin kendini yenilemesine yardımcı olur. Bu sayede zarar gören mide hücreleri iyileşir.
Lansor 30 mg Nasıl Kullanılır?
Kapsüller ezmeden çiğnemeden su ile beraber yutulur. Kapsül yutma zorluğu çeken kişiler kapsülü açarak içindeki mikroküreleri içeceğine katarak da içebilir. Mide ülseri, Zollinger-Ellison sendromu, reflü tedavisi için günlük kullanım dozları ve doz aralıkları farklılık göstermektedir. Reflü ve mide ülseri için genellikle 4 hafta, bağırsak ülseri için ise 2 hafta günde 1 tane kullanılmaktadır.
Çoğunlukla önerilen doz günde bir veya iki doz bir kapsül alım şeklindedir. Günde bir doz alıyorsanız dozu günün aynı saatinde kahvaltıdan önce alınmalıdır. Günde 2 doz alımda ise dozlardan birini kahvaltıdan önce diğerini akşam almalısınız. Aynı anda birden fazla kapsül almayınız. Mide koruyucu olarak kullanıyorsanız diğer ilacınızdan 15 dakika önce bu ilacı almalısınız.
Lansor 30 mg Ne İşe Yarar?
Sindirim sistemi hastalıkları üzerine etkisi olan bir ilaçtır. Aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız doktorunuz bu ilacı reçete edebilir:
- Reflü Özafejit (Yemek borusu iltihabı) tedavisinde
- Duodenal ve mide ülserlerinin tedavisi ve önlenmesinde
- Midede ve on iki parmak bağırsağında H.Pylori bakterisine bağlı ülserlerin tedavisinde
- Bazı ilaçların mide asidini artırması sonucunda mideye zarar vermesini önlemede
- Reflü hastalarında aside bağlı yemek borusu hasarının azaltılmasında
- Pankreas veya bağırsakta oluşan bir tümörün neden olduğu nadir bir hastalık olan Zollinger-Ellison sendromunda
Lansor 30 mg Yan Etkileri Nelerdir?
İçeriğinde bulunan maddelere karşı duyarlılığı olan kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Aynı zamanda midede bulunan parietal hücrelerin aktivitesinin baskılanması da bazı yan etkiler oluşturabilir. Bu yan etkilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız mutlaka bir sağlık kuruluşunun acil bölümüne başvurunuz.
Yaygın Yan Etkiler
- Baş ağrısı, baş dönmesi
- Karın ağrısı, ishal
- Kaşıntı, kızarıklık
- Yorgunluk
- Ağız veya boğaz kuruluğu
Yaygın Olmayan / Seyrek Yan Etkileri
- Depresyon
- Eklem ve kas ağrısı
- Ödem
- Sarılık
- Aşırı terleme
- Cinsel güçsüzlük
Proton pompa inhibitörleri grubundaki ilaçların parietal hücreleri baskılaması sebebiyle bu gruptaki ilaçların uzun süreli kullanımı B12 eksikliğine sebep olabilir.
Lansor 30 mg Ne Kadar ve Muadilleri Nelerdir?
Lansor 30 mg 97.94 TL olarak eczanelerde satışa sunulmuştur. Güncel olarak SGK ödeme listesinde yer almaktadır.
Lansoprozol etken maddesini içeren muadil ilaçlar:
- Aprazol
- Degastrol
- Gastrodex
- Helicol
- Lansara
- Lansazol
- Lansoprol
- Lansoter
- Lanzap
- Lanzedin
- Lapilori
- Lasotab
- Lukazrol
- Opagis
- Pepticer
- Ranelan
- Vogast
- Zoprol
Lansor 30 mg Kullananlara Genel Tavsiyeler
Yazımızda verilen bilgilere ek olarak aşağıda belirtilenlere de dikkat etmeniz önerilir:
- Karaciğer hastalığınız varsa bu ilacı dikkatli kullanmalısınız.
- İçeriğinde şeker bulunduğundan dolayı şekerlere karşı intoleransınız var ise bu ilacı dikkatli kullanınız.
- Proton pompası inhibitörleri grubu ilaçların 1 yıldan uzun süreli kullanımı önerilmez. Yalnızca doktorunuz önerdiğinde daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Kas gevşetici olarak kullanılan Flessinin ne gibi yan etkileri vardır?
İlacı İçtikten Ne Kadar Süre Sonra Etki Eder?
Mide yanması için kullanıldığında aç karnına alınırsa 15 dakika içerisinde mide yangısını azalttığı görülmüştür.
Lansor 30 mg Mide Gazına İyi Gelir mi?
Midedeki asidin azaltılmasını sağlayarak mide mukozasının yenilenmesine katkıda bulunur. Midenin iyileşmesi de gaz şikayetinin geçmesini sağlar.
Kaynak: Prospektüs
Mide astarı yara mide mikroplarından nasıl kurtulurum
السلام عليكم دكتورة شكرا لك ع هذا العمل الجيد بارك الله فيك انا اعاني مم الالم في
المعدة من اكثر من سبع سنوات بعد عملية في جدار البطن بيسموا فتك في جدار البطن خط ابيض من ذلك الوقت بعد العملية في المعدة صار عندي مشكل كثيرة في الهضم والتنفس وانتفاخ في البطن والمعدة وضيق في الصدر وغازات والمعدة لا تهضم الا بعد يوم او يومين وعملت تصوير ويقول الطبيب هذه غازات واعصاب القلون والالم المعدة ممكن علاج يفيد مشكورا سلفنا طبعنا انا استعمل الكثير من ادوية المعدة والانتفاخ والادواية لقد مللتو من استخدام الكثير من الادواية لله الامر تعب جدا جدا اللهم اشفي الجميع وشكرا لكم