Janumet 50 1000 mg tablet, şeker hastalarına sıkça reçete edilen bir şeker ilacıdır. Çeşitli şeker ilaçlarından biridir. İçerisinde sitagliptin ve metformin bulunmaktadır. Bu sayede kandaki şeker miktarını düzenler ve ileride şeker hastalığı sebebiyle gelişebilecek ek hastalıkların, riskini azaltır.
Janumet tablet hekim tarafından reçete edildiğinde kullanılması gereken ve kullanılan doz konusunda dikkatli olunması gereken bir ilaçtır. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde görebileceğiniz üzere geniş kullanım alanı yerine kısıtlı bir kullanım alanı bulunmaktadır. Dikkatsiz kullanımı öncelikle şekerin ani ve fazla düşmesine böylece baş dönmesi, sersemlik gibi belirtilere yol açmaktadır. Kullanım şekli ve kullanım alanlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Janumet 50 1000 mg Nedir?
Janumet 50 1000mg tablet film kaplı ağızdan alınan bir tablettir. İçerisinde 50 mg sitagliptin ve 1000 mg metformin hidroklorür etken maddelerini bulunmaktadır. Sitagliptin ve metformin vücutta üretilen şeker miktarının düşürülmesini ve yemeklerden sonra insülin seviyesinin arttırılmasını sağlar.
İçerisindeki etken maddeler sayesinde insülin hormonunun üretimini artırır. Buna ek olarak hücrelerin insüline duyarlılığını da artırarak kan şekerini azaltır. Etkisini gösterebilmesi için vücudun azalmış da olsa insülin üretebilmesi gerekmektedir. Bu sebeple Tip 2 şeker hastalığı olanlarda kan şekerini düşürmek için kullanılır. Her kutuda 56 tabletlik ambalajlar halinde satılmaktadır.
Janumet 50 1000 mg Nasıl Kullanılır?
Janumet tablet yeterli miktarda su ile günde 2 defa ağızdan alınmalıdır. Yemeklerden sonra alınması mide rahatsızlığı yaşanması ihtimalini azaltacaktır.
Tip 2 Diyabet Hastalarındaki Kullanımı
Janumet tabletin asıl kullanılması gereken hasta grubu Tip 2 diyabet hastalarıdır. Vücuttaki insülin ve şeker metabolizmasında yıllar içerisinde gelişmiş fonksiyon bozukluklarını düzenlemek için kullanılır. Tip 1 diyabet hastaları üzerinde etkinliği yoktur ve kullanılması kesinlikler önerilmemektedir.
İlacın dozu hastanın kendine özel olarak hekimi tarafından ayarlanmalıdır. Tip 2 diyabet hastalarında standart başlangıç dozu 50 mg sitagliptin ve 1000 mg metformin içeren tabletlerden günde 2 tane alınması şeklindedir.
Çocuklardaki Kullanımı
18 yaş altı çocuklarda kullanımı uygun değildir. Yaşları 10-17 arası olan hastalarda ve ergenlerde etkinliği bulunmamaktadır. 10 yaşından küçüklerde kullanılırsa etkinliği bilinmemekle beraber güvenliği olduğu da kanıtlanmamıştır.
Böbrek Yetmezliği ve Karaciğer Yetmezliğinde Kullanımı
Eğer şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğunuz ve/veya karaciğer fonksiyon bozukluğunuz varsa ilacın vücutta birikmesi ile oluşabilecek yan etkiler sebebiyle kullanmamanız gerekmektedir.
Kullanımında Sakınca Olan Kişiler Kimlerdir?
- Etken veya yardımcı maddelere karşı alerjisi olan kimseler
- Diyabetik ketoasidoz, diyabetik pre-koma hastaları
- Orta ve şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğu olanlar
- Karaciğer fonksiyon bozukluğu olanlar
- Akut alkol zehirlenmesi ve alkolizm durumları yaşayan kişiler
- Emziren kadınlar
Janumet 50 1000 mg Ne İçin Kullanılır?
Janumet 50 1000 mg tablet içerisinde sitagliptin ve metformin olmak üzere 2 etken madde bulunmaktadır. Başlıca Tip 2 şeker hastalarında kullanılmaktadır ve bu 2 etken maddenin birbirini tamamlayıcı etkinliğinden faydalanılmaktadır.
Janumet Etken Maddesi Ne İşe Yarar?
Sitagliptin etken maddesi vücudumuzdaki şeker metabolizmasında enzim aktivasyonunu engelleyerek temel hormon olan insülin salınımı arttırır. Bu etkisi ile beraber kandaki şeker miktarı yükseldiğinde vücuttaki şekeri arttıran glukagon hormonunun salınımını azaltır. Böylece kandaki şeker miktarını azaltırken vücuttaki şekerin kullanılmasına da katkı sağlar.
Metformin etken maddesi etkisini 3 farklı mekanizma ile gösterir. Öncelikle karaciğerde glukoz üretimini engelleyerek vücuttaki şeker miktarının artmasını engeller. Şekerin üretilmesini engellerken aynı zamanda kaslarda insülin hormonuna olan duyarlılığı arttırarak şekerin enerji kaynağı olarak kullanılmasını da arttırır. Vücudun içinde hazırda bulunan şekerle sınırlı kalmadan barsaklardaki besinlerden şekerin emilimini de geciktirir.
Janumet 50 1000 mg Yan Etkileri Nelerdir?
Janumet tablet de diğer ilaçlar gibi etken maddelere duyarlı bireylerde bazı yan etkilere sebep olmaktadır. Bu etkiler fark edildiğinde hekiminize başvurmalısınız. Gerekli doz ayarlaması veya ilaç değişimi yapılmalıdır.
Bu yan etkileri aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz:
Yaygın Yan Etkiler:
- Bulantı-Kusma
- Şişkinlik
- Kan Şekerinin Düşmesi
Yaygın Olmayan Yan Etkiler:
- İshal
- Uyku Hali
- Kabızlık
Çok Seyrek Görülen Yan Etkiler:
Diğer yan etki gruplarından farklı olarak bu yan etkiler fark edildiğinde daha ciddi olmaları sebebiyle ilacı almayı hemen bırakmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
- Kusma ve bulantı ile beraber veya tek başına karın bölgesinde sırta vuran şiddetli ve devamlı ağrı
- Deride alerji belirtileri (döküntü, deri soyulması, kurdeşen) veya yüzün, dudakların, dilin, boğazın nefes almayı engelleyecek şekilde şişmesi
- Sersemlik, sarılık, kaslarda kramplar, aşırı yorgunluk gibi laktik asidoz belirtileri
Janumet 50 1000 mg Fiyatı ve Muadilleri
Farklı dozlardaki piyasa ücretleri ve muadil isimleri aşağıdaki tablodaki gibidir. En güncel fiyatlara ise en yukarıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.
Janumet 50 1000 mg Dozu | Fiyatı |
---|---|
50/1000 mg 56 Tablet: | 201,53TL |
50/850 mg 56 Tablet: | 269,59TL |
50/500 mg 56 Tablet: | 607,24TL |
SGK tarafından karşılanmaktadır. İlacın Velmetia isimli muadili de bulunmaktadır.
Janumet 50 1000 mg Tableti Kullanacaklara Genel Tavsiyeler
Doz aşımı olması durumu: Kullanmanız gereken dozdan daha fazla aldıysanız hemen hekiminize başvurunuz.
Aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaç tanesini fark ederseniz hastaneye gidiniz:
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Üşüme veya rahatsızlık hissi
- Karın ağrısı
- Aşırı bulantı-kusma
- Kas krampları
- Hızlı nefes alıp verme
Majezik hangi ağrılara iyi gelir? Hangi ağrılarda kullanılmamalıdır? Majezikle ilacı hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayabilirsiniz.
Janumet Tablet Günlük Yaşamı Etkiler Mi?
Şeker hastalarında daha önceden şeker ilacı kullanılmış ise normal hayat akışı içerisinde fark edilecek bir etki yaratmamaktadır. Ancak ilk kez şeker ilacı kullanacak bireylerde yan etkilerin görülmesi mümkündür: Böyle durumlarda hekiminize başvurunuz.
Janumet Tablet Kırılarak Dozu Ayarlanabilir Mi?
Kırılması ya da açılması durumunda etkisini yitirmektedir. Kullanım sırasında kesinlikle kırılmamalıdır.
Janumet ile Glifor Arasındaki Fark Nedir?
İkisinde de metformin adı verilen şeker hastaları tedavisinde ilk olarak kullanılan etken madde vardır. Tek fark Glifor’da sitagliptin olmamasıdır.
Janumet Tableti Kullanmanıza Rağmen Şekeriniz Yüksekse Daha Fazla Kullanmak İşe Yarar Mı?
İlacı düzenli kullanmanıza rağmen şeker seviyesiniz düzenlemiyorsa dozu hekiminize danışmadan arttırmak ciddi yan etkilere sebep olabilir. Böyle durumlarda hekiminize danışarak ilacın dozunu ayarlayabilir ya da farklı bir şeker ilacı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Kaynak: Prospektüs
Gayet bilgilendirici oldu, kısa öz ve net.Teşekkürler.
Kullanımı konusunda şüphelerim vardı, yardımcı oldu