Ebafit 20 mg tablet alerjileri olan hastalarda kaşıntı, hapşırma gibi yakınmaları hafifletmek için kullanılmaktadır. Yalnızca tablet formu bulunmaktadır. İlacı ağızdan, aç veya tok karnına kullanabilirsiniz.
Kullanım sırasında görülen yan etkiler genellikle hafif yan etkilerdir ve diğer alerji ilaçlarının aksine uyku haline sebep olmamaktadır.12 yaş ve üzerindeki hastalarda kullanılması uygundur. Ancak her alerji hastasında kullanılmamaktadır. Kimlerin kullanımı için uygundur?
Ebafit 20 mg Tablet Nedir?
Ebafit 20 mg tablet ağızdan alınan beyaz, dairesel film kaplı tablet şeklindedir. 10,20,30 tablet bulunan ambalajlar halinde satılmaktadır. İçerisinde ebastin etken maddesi bulundurmaktadır. Ebastin etken maddesi alerjik hastalıklara karşı uzun etkili bir ilaçtır. Sıklıkla 12 yaşın üzerindeki alerji hastalarında kullanılır.
12 yaşın üzerindekilerde önerilen günlük doz 1 tablettir. Ancak ilacın ne zaman ve ne kadar kullanılacağı konusunda standart bir doz yoktur. Doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayınız. Kullanım süresince daima doktorunuzun talimatlarına uyunuz.
Ebafit 20 mg Tablet Nasıl Kullanılır?
Ebafit 20 mg tablet yeterli miktarda su ile ağızdan alınmalıdır. Aç veya tok karnına kullanılabilir. Bu tablet kesinlikle kırılmamalı veya açılmamalıdır, bunlar olduğu takdirde etkisini kaybedecektir. 12 yaş üzerindeki hasta grubunda günlük doz önerisi bir tablettir.
12 yaşın altındaki çocuklarda önerilen günlük doz miktarının güvenilirliği belirlenmemiştir. Yaşlılarda doz ayarlamasına ihtiyaç yoktur, yetişkin dozu kullanılmaktadır. Ebafit 20 mg tableti hekiminiz belirtmeden kullanmayı kesmeyiniz. Tedaviyi yarıda bırakmak tedavi etkisini azaltabilir, hatta tedaviye baştan başlamayı gerektirebilir.
Ebafit 20 mg tabletin dikkatli kullanılması gereken durumlar:
- Yakın zamanda kanda potasyum yüksekse,
- Ciddi karaciğer yetmezliğiniz varsa,
- Elektrokardiyogramda anormal sonuçlarınız varsa (QT aralığı uzaması),
- Rifampisin (Tüberkülozu tedavi etmek için kullanılan bir antibiyotik) kullanıyorsanız,
- Mantar enfeksiyonu için şu anda ilaç tedavisi alıyorsanız.
Ebafit 20 mg Ne İçin Kullanılır?
Ebafit 20 mg tablet içerisindeki ebastin etken maddesi vücutta alerjiye sebep olan reseptör*leri etkisiz hale getirerek işlevini yerine getirir. Böylece alerjinin temel belirtileri olan burun tıkanıklığını, kaşıntıyı, burun akıntısını, hapşırmayı tedavi eder. Aynı grupta bulunan alerji ilaçları genelde uyku haline sebep olurlar. Ancak Ebafit 20 mg içerisindeki ebastin etken maddesi uyku haline sebep olmayan bir ilaçtır.

Alerji ilaçlarının alerjinin kendisini değil belirtilerini tedavi ettiğini akılda bulundurmak gerekir. Ebafit 20 mg tablet kullanıldığı sürece belirtileriniz üzerinde işe yarayacaktır. Ev tozu akarı gibi alerji etkenleri ile ilgili hapşırık, burun akıntısı ve kaşıntısı, damakta kaşınma, gözlerde kaşınma, kızarıklık ve yaşarma belirtilerini veya saman nezlesi belirtilerini kontrol altına almak amacıyla kullanılmaktadır.
12 yaşın üzerindekiler başlıca kullanıldığı hastalıklar
- İdiyopatik kronik ürtiker (Kurdeşen; deride kızarma, şişlik, kaşıntı),
- Alerjik konjonktivit (Gözde sulanma ve kaşınma),
- Mevsime bağlı alerjik rinit (saman nezlesi),
- Kronik alerjik rinit (tüm yıl devam eden alerjik nezle),
- Alerjik dermatit
Ebafit 20 mg Yan Etkileri Nelerdir?
İlacın etken maddesine duyarlı kişilerde çeşitli yan etkiler görülebilir. Aşağıda bulunan yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz Ebafit 20 mg tablet kullanımını hemen bırakınız ve derhal en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- El, ayak veya bilekte şişme
- Ağızda veya boğazda nefes almayı/yutmayı zorlaştıracak şekilde şişme
- Çarpıntı
- Kalp atım hızının artması
- Yukarıdaki yan etkiler en nadir ve ciddi yan etkilerdir.
Aşağıdakilerden birini fark ederseniz hemen doktorunuza bildiriniz veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu yan etkiler nadirdir ve oluşması durumunda hastanede müdahale gerekebilir.
- Yutak iltihabı
- Kadınlarda adet düzensizliği
Aşağıdaki yan etkiler hafif yan etkilerdir, doz ayarlaması veya ilacın kesilmesiyle kısa sürede düzelir:
- Bulantı-Kusma
- Hazımsızlık
- Karın Ağrısı
- Nezle
- Burun Kanaması
- Kızarıklık
Ebafit 20 mg Fiyatları ve Muadilleri
Ebafit tablet SGK tarafından karşılanmamaktadır. Ebafit kutu fiyatı doza ve film kaplı tablet sayısına göre aşağıdaki gibidir. En yukardaki tablolarda ise fiyat sürekli güncellenmektedir.
- 20 mg 30 Tablet: 83.50 TL
- 20 mg 20 Tablet: 55.52 TL
- 20 mg 10 Tablet: 35.04 TL
- 10 mg 30 Tablet: 46.79 TL
- 10 mg 20 Tablet: 35.04 TL
Piyasada muadili olarak Kestine tableti bulunmaktadır. Kestine tableti de farklı doz ve ambalajlarda bulabilirsiniz.
Ebafit 20 mg Tablet Kullanacaklara Genel Tavsiyeler
- Önerilen dozdan fazlasının kullanılması durumunda;
Ebafit 20 mg tablet ile ilgili yapılan çalışmalarda belirli bir maksimum doz seviyesi bulunamamıştır. Ancak hekiminiz tarafından önerilen günlük doz aşılmamalıdır. Ebafit tabletin etken maddesi olan ebastinin kendine özgü bir antidotu yani etkisini giderek ilacı yoktur.
Önerilen dozu yüksek miktarlarda aştığınızda veya önerilen doz aşılmasını takiben belirtiler fark ettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
- Herhangi bir dozun unutulması durumunda;
Günlük kullanımda dozların herhangi biri unutulursa çift doz alınarak doz eksikliği tamamlanmaya çalışılmamalıdır. Gün içerisinde unutulan doz zamanında alınmış gibi davranılmalıdır. Geri kalan dozlar her zamanki saati ve dozunda kullanılmaya devam edilmelidir.
- Ebafit kullanıyorsanız bizimle deneyiminizi paylaşın. İlaçla alakalı aklınıza takılan soruları da bize aşağıdaki bölümden sorabilirsiniz.
Lansor mide koruyucu yemeklerden kaç dakika önce alınmalıdır?
Reçetesiz Temin Edilebilir Mi?
Ebafit tablet reçete edilmeden alınamamaktadır. Herhangi bir ilaç gibi reçetesiz kullanılmamalıdır. Yanlış dozlarda kullanım yan etkilere sebep olabilir.
Sürekli Kullanılmalı Mıdır?
Alerji belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Bazı hasta gruplarında bu belirtiler yalnızca dönemsel olarak ortaya çıkmaktadır. İlacın kullanım süresi yazımızda da belirtildiği üzere hasta grubuna göre belirlenmektedir.
Her Alerjik Hastalıkta Kullanılır Mı?
Alerji ilaçları çok çeşitlidir ve farklı mekanizmalara sahiptir. Bu yüzden her alerji ilacı her hasta grubuna verilememektedir. Alerjik belirtileriniz doğrultusunda hekiminiz tarafından reçete edilen ilacı kullanınız.
Kaynak: Prospektüs , Ebastin , Antihistaminik
Çok açıklayıcı olmuş , teşekkürler..
هل له أعراض او ضرر على المرأة الحامل