Coledan D3, D vitamini eksikliği tedavisinde ve önlenmesinde kullanılan bir ilaçtır. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizm (rikets), yetişkinlerde osteomalazi hastalıklarına sebep olabilir, bu nedenle tedavi edilmesi gerekir. Bu ilaç, kalsiyum ve fosfor metabolizmalarına etki ederek kandaki düzeylerini artırır. Tablodan güncel fiyatına ulaşabilirsiniz.
D vitamini vücuda deri ve ağız yolu olmak üzere iki şekilde alınabilir. Yüz ile diz ve dirseklerden aşağısının 10-15 dk güneş görmesi günlük ihtiyacımızı karşılamada yeterlidir. Besin veya güneş yoluyla yeterli D vitamin alamadığımız durumlarda, Coledan D3 gibi ilaçlar ile bu eksikliği kapatmamız gerekir. Yazımızda Coledan D3 ilacının nasıl kullanıldığından, etki mekanizmasından, yan etkilerinden ve bazı genel tavsiyelerden bahsettik.
Coledan D3 Nedir?
D vitamini yağda çözünen vitamin grubu bir ilaçtır. İnce bağırsaktan safra eşliğinde emilir. Fazlası vücuttan dışkı yoluyla atılır. İlacın içeriğindeki kolekalsiferol, bir provitamindir, ince bağırsaktan emilir, karaciğerde aktif formu olan 1,25-dihidroksi vitamin D’ye dönüştürülür.
Bu ilaç, ince bağırsaktan kalsiyum ve fosfor emilimini artırırken, böbrekten kalsiyum ve fosfor atılımını azaltmaktadır. Ayrıca kemikten kana kalsiyum geçişini artırabildiği de bilinmektedir. D vitamini ağız yoluyla alındığı zaman, safra eşliğinde dışkı ile atılır. Bu atılım sınırlı olduğundan fazlası vücutta birikir ve toksik etkilere sebep olabilir, bu nedenle aşırı doz veya uzun süreli kullanımından kaçınılmalıdır.
Coledan D3 Nasıl kullanılır?
1 mL ilaç 25 damlaya denk gelmektedir. Bu hesapla her 1 damla 600 IU D vitamini içerir. Tok karna kullanılması önerilir. Direkt ağza damlatılabileceği gibi besinlere damlatılarak da kullanılabilir.
Farklı yaş gruplarına göre farklı dozlarda kullanılır. D vitamini eksikliği varsa tedavi dozu, tedavi dışında eksiklik olmaması için idame (profilaksi) dozu uygulanır. Dozlar şu şekildedir:
Yaş Grubu | Günlük Tedavi Dozu | İdame(Profilaksi) Dozu | Günlük Maksimum Doz |
Yenidoğan | 1000 IU | 400 IU | 1000 IU |
1 ay-1 yaş | 2000-3000 IU | 400 IU | 1500 IU |
1-10 yaş | 3000-5000 IU | 400-800 IU | 2000 IU |
11-18 yaş | 3000-5000 IU | 400-800 IU | 4000 IU |
18 yaş üstü | 7000-10.000 IU | 600-1500 IU | 4000 IU |
Erişkinlerde, günlük kullanım yerine, haftalık olarak tek seferde 50.000 IU kullanımı da mümkündür.
Coledan D3 Ne İçin Kullanılır?
D vitamini, deride güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınlara maruz kaldığımızda sentezlenir. Güneşe aşırı maruziyet D vitamininde fazlalığa sebep olmaz. Çünkü ihtiyaç fazlası, hem aktif olmayan bileşiklere çevrilir hem de güneşle ciltte artan melanin pigmenti D vitamini sentezini engeller.
Yeterli güneş ışığı alamama ya da diyet ile aldığımız D vitamininden yeterince faydalanamama (ince bağırsakta emilim bozukları, vücuttaki vitamin aktifleştirme basamaklarında bozukluklar gibi) sonucu D vitamini eksikliği görülür. D vitamini eksikliği sonucu ince bağırsaktan kalsiyum emilmemeye başlar. Durum kronikleşirse kemikler yumuşar ve rikets, osteomalazi görülebilir. Ayrıca ilerleyen yaş ve kış mevsimi, D vitamini depolarının tükenmesine yol açar. Bunların sonucunda düşme riski ve kemiklerde kırıklar artar.
D vitamini, kanda 25 OH D vitamin düzeyine bakılarak ölçülür. Bu değer >30 ng/mL ise yeterli olduğu kabul edilir. 20-30 ng/mL arasındaysa D vitamini yetersizliği, <20 ng/mL ise D vitamini eksikliği teşhisi konur. Bu hastaların, Coledan-D3 gibi D vitamini destek ilaçları kullanması gerekir.
Coledan D3 Yan Etkileri Nelerdir?
Bu ilaç gerekli durumlarda ve uygun sürelerde kullanıldığında yan etki olma ihtimali azdır, yeterli çalışma olmadığından yan etkilerin sıklığı bilinmemektedir. İlacın içeriğindeki maddelere duyarlılığı olanlarda ya da tedavi süresi ve dozu aşırı miktarlara ulaştığında gözlenebilecek yan etkiler şöyle sıralanabilir:
- Kanda kalsiyum miktarının normalin üstüne çıkması (hiperkalsemi)
- İdrarla atılan kalsiyum miktarında artış (hiperkalsiüri)
- Kabızlık, bulantı, karın ağrısı
- Kaşıntı, döküntü, ciltte kabartılar (alerjik belirtiler)
- Aşırı idrar yapma (poliüri), aşırı su içme (polidipsi), idrar yapamama (anüri)
- Ateş
Bu ilaç, polioksil 35 kastor yağı içerir. Bu nedenle mide bulantısı ve ishal yapabilir.
Coledan D3 Fiyatı ve Muadilleri
İlacın Şubat 2023 tarihindeki güncel fiyatı 100.29 TL’dir, yazımızın başındaki tabloda fiyatlar anlık olarak güncellenmektedir. İlaç SGK tarafından karşılanmaktadır.
Bu ilacın pek çok muadili piyasada mevcuttur. Bunlardan bazıları; Cholevit, D-Colefor, Desiferol, Devit-3, Dorevit-D3, Forte-D, Monovit D3, Pedia-D, Soliday D3, Sundrop-D3, Vitade-3, Viterol-D3, Vitoel-D3
Coledan D3 Kullananlara Genel Tavsiyeler
Tavsiye edilen günlük besinlerle alınması gereken D vitamini miktarları şu şekildedir:
- 0-12 ay 400 IU
- 1-70 yaş 600 IU
- >70 yaş 800 IU
Hamilelikte annede yeterli D vitamini olması, fetüs büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Rutin D vitamini kullanılması önerilmez. Annenin kanındaki D vitamini ölçülerek gerekli durumlarda günde 1000 IU’ye kadar kullanılması önerilir.
Emziren annelerde D vitamini süte geçer, sadece anne sütü ile beslenen bir bebeğe annedeki D vitamini yeterli gelmeyebilir, D vitamini takviyesi gerekebilir. Ayrıca prematüre doğan, koyu renk tenli olan, D vitamini eksikliği riski olan bebeklere de D vitamini desteği önerilebilir.
İlacın kullanılması sırasında görülebilecek bazı önemli durumları şöyle sıralayabiliriz:
- Toksisite (Zehirlenme), aşırı doz kullanımda gözlenebilir. Belirtileri; bulantı, kusma, iştah kaybı, kabızlık, dehidrasyon (sıvı kaybı), halsizlik, konfüzyon (bilinç bulanıklığı), kilo kaybı olabilir. Etkileri tedavi bırakıldıktan sonra 2 aydan fazla süre devam edebilir.
- Multivitamin ve minerallerle birlikte kullanımı ilaç etkilerini ve toksisitesini artırabilir, bu nedenle kombinasyondan kaçınılmalıdır.
- Tiyazid ve tiyazid benzeri diüretikler ile birlikte kullanımı kandaki kalsiyum miktarını çok fazla artırarak hiperkalsemiye sebep olabilir. İki ilaç birlikte kullanılacaksa tedavi hekim gözleminde devam etmelidir.
Qalyviz Nedir? Yan etkisi var mı?
Coledan D3 Kilo Aldırır Mı?
Coledan D3 ‘ün kilo üzerine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Coledan D3 ile Devit Arasında Fark Var Mı?
Her iki ilaç da aynı etken maddeye sahip olup muadil ilaçlardır. Farklı yardımcı maddeler içerebilirler ancak temelde benzer etkiye sahiptirler.
Kaynak: Prospektüs
Cevap Yazın