Merhaba!

Hesabınıza Giriş Yapın

Hesap Oluşturmak için Tıklayın
×
Hesap Oluştur

Aşağıdan hesap oluşturabilirsin.

Zaten bir hesabınız var mı? Giriş yap
×
Merhaba! Parolanızı sıfırlamak için eposta adresinizi veya kullanıcı adınızı girin.
Giriş yapmak Tıklayın

Fizik Tedavi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Fizik Tedavi Nedir ? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Fizik Tedavi Nedir ? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Fizik tedavi nedir? Fizik tedavi kimlere uygulanır? Fizik tedaviye giderken nasıl giyinmeli ve yanımıza almamız gerekenler nelerdir? Fizik tedavinin yan etkileri nelerdir? Fizik tedavi fazla elektrik akımı zararları ve fizik tedavi sonrası ağrılar ne zaman geçer gibi sorular sıkça soruluyor. Gelin bu soruların cevaplarına birlikte göz atalım.

Fizik Tedavi Nedir?

Fizik tedavi nedir sorusunun cevabı olarak; Fizik tedavi ve rehabilitasyon, genel olarak kas ve eklem hastalıkları, fiziksel aktivitelerinde zayıflama olan insanlar ile hareket veya işlevsel yetileri yerine getiremeyen hastaların tedavi edilmesine destek olan tıbbi uzmanlık dalıdır. Hastaların düşen kas gücünü ve hızını geri kazanmak için fizik tedavi uygulanmaktadır.

Özellikle Pandemi döneminde değişen yaşam koşulları ve teknolojik bağımlılıklar (uzun süre bilgisayar kullanımı v.s) nedeni ile hareketsiz geçirilen dönemlerin ve sporsuz yaşamın büyük etkisinin olduğu kas hastalıkları, fiziksel aktivitede zayıflamaya neden olur. Bu düşen kas gücünü ve hızını geri kazanmak için fizik tedavi uygulanmaktadır.

Fizik Tedavi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Fizik Tedavi Nedir?

Fizik tedavi, duruş bozukluğu ve kas dengesizliğini düzenleyerek hareket etme kabiliyetini ve dayanıklılığı arttırır. Hastalık yönetimindeki asıl amaç düzgün çalışan fonksiyonların düzeyini korumak ve yüksek bir yaşam kalitesi sunmaktır. Bu yüzden de fizik tedavi ve rehabilitasyon sağlayan merkezlerinin önemi oldukça büyüktür

Fizik tedavinin ana hedefi ağrısı olan hastaların ağrılarını gidermek ya da azaltmaktır. Erken teşhis edildiğinde ise, en kısa sürede ve en uygun tedaviye karar verilmesini sağlamasıdır. Doğru zamanlama ile yapılan müdahale hastayı kritik bir durumdan kurtarabilir. Örneğin, belinizde sabahları kalktığınızda ağrılar ile uyanıyorsunuz. Bu durumu önemseyip  hemen bir sağlık kuruluşuna başvurursanız, belinizde oluşabilecek mevcut sorun daha da büyümeden tespit edilir ve tedavi süreci ile sağlığınıza çok daha kısa sürede kavuşabilirsiniz.

Fizik Tedavi Kimlere Uygulanır ve Hangi Hastalıklara Bakar?

Hareket etmemizi sağlayan tüm eklem bölgelerinin (dirsek, bel, bilek, boyun, omuz, diz vs.) rahatsızlığından kaynaklanan ve büyük çoğunluğunun kemik ve kas sorunlarının oluşturduğu hastalıklar fiziksel tedavi yöntemiyle iyileştirilebiliyor. Ağrıları kontrol altına almak ve oluşan hasarı en aza indirgemek için fizik tedavi kaçınılmazdır. Aşağıda, hangi durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına başvurulabileceğinizi belirttik;

1- Omurga Hastalıkları

Fizik Tedavi Nedir
Fizik Tedavi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
  • Bel ve Boyun, Eklem ve Kas incinmelerine bağlı ağrılar
  • Bel Fıtığı
  • Boyun Fıtığı
  • Duruş bozukluklarına bağlı sırt, boyun ve bel ağrıları
  • Skolyoz

2- Eklem Hastalıkları

Fizik Tedavi Nedir

Fizik Tedavi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
  • Artroz (Kireçlenme)
  • Omuz, Dirsek, El ve El bileği ağrıları
  • Kalça, Diz, Ayak ve Ayak bileği ağrıları

3- Yumuşak Doku Romatizmaları

Fizik Tedavi Nedir
Fizik Tedavi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
  • Fibromiyalji Sendromu
  • Tetik parmak
  • Tenisçi dirseği
  • Karpal Tünel Sendromu vb.

4- Kalça, diz ve omuz protez ameliyatları, artroskopik girişimler benzeri ortopedik ameliyatların ertesinde

5- Kırık sonrası gelişen eklem sertliklerinde

6- Osteoporoz (Kemik erimesi)

7- Beyin kanaması ya da beyin damarlarında tıkanmaya bağlı felçler (İnme)

8- Omurilik yaralanmalarına bağlı felç geçiren vatandaşlar fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına başvurulabilirler.

Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Fizik tedavi, insan vücudunda hasar gören eklem veya yumuşak dokuları onarma veya eski fonksiyonuna kavuşturma sürecini kapsayan tıp fonksiyonudur. Hastalığın teşhisi konulduktan sonra hastanın durumuna göre uygun bir fizik tedavi programı planlanmasının ardından uzman hekim ve fizyoterapist denetiminde yapılır.

Bu tedavi programı ilaç, fizik tedavi tekniklerinin uygulanması ve tedavi edici egzersizlerden bir veya birkaçını içerebilir. Eklem ağrıları, kireçlenme, bel tutması, sırt ve boyun ağrısı gibi rahatsızlıkların tedavisi için sıkça kullanılan bir yöntemdir. Uygulanan tedavi yöntemleri ile işlevini yitiren bölgeler için eski aktifliğinin yerine getirilmesi sağlanmaktadır.

Fizik tedavide kullanılan yöntemlerde genel olarak sorunlu bölgede kan dolaşımının hızlandırılması ve elektroterapi yöntemleri ile de ağrılı bölgede ağrı eşiğinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Aşağıda sizlere fizik tedavide kullanılan yöntemleri belirttik;

Isı, ışık, su ajanları

Yüzeyel ısı (infraruj, sıcak paket, parafin, girdap banyosu),

Derin ısı (ultrason, yüksek yoğunluklu lazer, TECAR)

Hidroterapi (Havuz içi egzersiz, kontrast banyo, kaplıca tedavisi, su altı masaj, girdap banyosu)

Elektroterapi

Fizik Tedavi Nedir
Fizik Tedavi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Vücuda belirli frekans ve şiddette akım verilmesiyle uygulanır. Akut veya kronik ağrı, ödem  tedavisinde, kas kuvvetlendirilmesinde veya belirli kasların fonksiyonel olarak çalıştırılması için kullanılabilir.

Mekanoterapi

Fizik Tedavi Nedir
Fizik Tedavi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Mekanik cihaz ve aparatların tedavi amacıyla uygulanmasıdır. Yürüme robotları, kol robotları, Traksiyon, spinal dekompresyon(bel-boyun çekme), pnömatik kompresyon, CPM cihazları vb. kullanılır.

Manuel Terapi Yöntemleri

Fizik Tedavi Nedir
Fizik Tedavi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Manuel terapi herhangi bir cihaz ya da makineye kullanmaksızın sadece elle uygulanan bir fizik tedavi şeklidir. Manuel terapide uygulayıcılar kas spazmı, kas gerginliği ve eklemlerdeki fonksiyon bozukluklarının neden olduğu problemleri azaltmak için  yalnızca ellerini kullanırlar.

Fizik Tedaviye Giderken Nasıl Giyinmeli ve Yanımıza Almamız Gerekenler?

Fizik Tedavi sırasında özellikle tedavi alanının rahatça açılabilmesi için ve egzersizlerin rahat, güvenle yapılabilmesi için günlük, esnek, yumuşak ev kıyafetleri veya eşofman şort gibi giyecekler seçilmesi uygun olur. Fizik Tedavi sonrasında özellikle bel boyun uygulamaları sonrasında sadece cereyana maruz kalmamak önemlidir ve klimadan uzak durulmalıdır. Pek çok zorluğu bulunan bu süreç esnasında ve sonrasında dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Bu noktalara birlikte göz atalım.

  1. Fizik tedavi uygulaması için gün planlaması yapılan kişilerin öncelikli olarak randevu saatlerini geciktirmemeleri gerekmektedir. Hastaya söylenilen tarih ve saatte orada olmaları çok önemlidir.
  2. Tedavinin uygulanacağı gün, hastanın aç olmaması gerekir. Yemek yedikten hemen sonra seans saatine gelinmesi ise hastayı olumsuz olarak etkileyecektir. Bu yüzden yemek yedikten en az 2 sonra gelinmesi önerilir.
  3. Tedavi esnasında, metal eşyaların varlığı cihazın etkisini azaltacağı için; metal eşya ile seansa girilmemesine özen gösterilmelidir.
  4. Bazı fizik tedavi unsurları, ortamda manyetik alan oluşturabileceği için; cep telefonlarının uygulama süresi boyunca kapalı olmasında fayda olacaktır.
  5. Seansın planlandığı gün egzersizlerin rahat bir şekilde yapılabilmesi için bol giysilerin giyilmesi tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra; tedavi sonrasında terleme ihtimalinize karşın; yedek giysi ve havlu bulundurmanız hasta olmamanız açısında oldukça önemlidir.
  6. Tedavi programları devam ederken, hastanın banyo yapmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir.
  7. Hastanın, tedavi süresi boyunca ağır aktivitelerden kaçınması ve kendisini zora sokmaması tedavi sürecinin gidişatı açısından çok önemlidir.
  8. Fizik tedavi uygulamalarına başlamadan önce; hastanın fazla kilo problemi var ise bu kilolardan kurtulmaları; tedavi süresine olumlu katkılar sağlayacaktır.
  9. Fizik tedavi uygulamaları sonrasında; hasta otururken muhakkak sırt bölgesine, destekleyici bir yastık koymalıdır. Böylelikle bel bölgesinin şekli bozulmayacak olup, korunacaktır.
  10. Araç kullanacak kişiler ise aracın pedallarına göre koltuğunu ayarlamalı ve asla pedallara ulaşma konusunda zorluk çekmemelidirler.
  11. Boyun fıtığı veya bel fıtığı gibi rahatsızlıklarla mücadele eden kişiler uzun süre boyunca ayakta durmamalıdırlar. Eğer yaşamları gereği ayakta durmaları gerekiyor ise de sürekli pozisyon değiştirerek durmaları gerekmektedir.

Bu noktalara dikkat etmeniz, iyileşme sürecinizi olumlu yönde etkileyecektir.

Fizik Tedavinin Yan Etkileri

Fizik tedavinin yan etkileri ve riskleri oldukça az olan tedavi yaklaşımıdır. Bununla birlikte, nadir de olsa cilt kızarıklıkları, hassasiyet gibi istenmeyen etkiler görülebilir. Aslında fizik tedavi doğru yapıldığı takdirde zararsız bir tedavidir denilebilir.

Halk arasında “fizik tedavinin kemikleri eriteceği”, “fizik tedavi cihazlarının kansere neden olduğu ” ve “fizik tedavinin fazlası uygulanmasının eklemlerde bozulmalara” neden olabileceği gibi sözler dolaşsa da bunların gerçekle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Fizik tedavi sağlıklı dokulara hiç bir zarar vermez.

Bir hasta ortalama 10 ile 30 gün arasında ve ortalama seans süresi ise 45 dakika ile 1,5 saat arasında fizik tedavi alabilir. Burada önemli olan fizik tedavi yapılacak hastaya doğru teşhis konulması ve doğru fizik tedavi yapılmasıdır.

Hastanın tedavi uygulanacak bölgesinde metal varsa, kalp pili ve benzeri vücuda yerleştirilen tıbbı cihazlar varsa kullanılacak fizik tedavi aletleri bu cihazlara zarar vermeyecek şekilde düzenlenmelidir. Bu konuda hasta da uyanık olmalı ve doktorun bu bilgileri sormayı bazen unutabileceği akılda tutulmalıdır. Yine yanlış bilgi olarak fizik tedavi iltahaplı romatizması olanlara iyi gelmez diye yaygın olarak söylenen ama temelde yanlış olan bir durum daha vardır.

Fizik Tedavi Fazla Elektrik Akımı Zararları

Ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü kaldırmak için elektroterapi uygulaması yapılır. Fizik tedavide Elektroterapi uygulamasının amacı, ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmak, vücut işlevlerini iyileştirmektir. Bunun için farklı ve değişik frekanslarda elektrik akımları kullanılır. Yüksek yoğunluktan düşük yoğunluğa doğru hareket etme eğiliminde olan iyonların elektriksel potansiyel farkı, yine iyonların hareket etmesini sağlayacak bir elektrik enerjisini doğurur.

Elektrik akımının seviyesi ise, vücuda bağlanan elektrotlardan belirgin bir şekilde akımı hissedecek seviyede olması yeterli olacaktır. Akımın çok düşük olması veya çok yüksek olması tedavinin gidişatını olumsuz etkileyebilir.  

Fizik Tedavi Sonrası Ağrılar Ne Zaman Geçer

Fizik tedavinin başlangıcında bazı hastalar ağrılarının arttığını ifade ederler. Ancak bunun bilimsel bir dayanağı yoktur. Hastanın durumunda o sırada biraz değişiklik olmuş; ödem ve enflamasyonu artmış olabilir. Bu bir süreçtir, sabırla tedaviye devam edildiğinde hem verilen ilaçların hem de fizik tedavinin etkisi yavaş yavaş kendini gösterecektir.

Ağrı artışı olduğunda muhakkak hastanın tekrar değerlendirilmesi gerekir. Fizik tedavinin etkisi 1 haftadan sonra kendini gösterecektir. 2 hafta içinde ağrıların azalmaya başlaması gerekir. Ağrı gittikçe artıyorsa hastanın muhakkak tekrar değerlendirilmesi ve ona göre tedaviye devam edip etmemek konusunda karar verilmesi gerekir.

Çapraz bağ kopması nedir? yazımız dikkatinizi çekeceğini düşünüyoruz.

Fizyoterapi ve Fizik Tedavi Aynı şey mi?

Fizyoterapi ve fiziksel terapi aynı anlama gelen kelimelerdir. Fiziksel yöntemler kullanılarak hareket kabiliyetini iyileştirmek, düzeltmek amaçlanmaktadır.

Fizik Tedavi Kaç Gün Sonra Etkisini Gösterir?

Fizik tedavi 10-15 gün sonra etkisini gösterir. Eğer 2 ay sonucunda olumlu bir etkisini göstermediği takdirde fizik tedavi doktoruna durumun danışılması gerekmektedir.

Kaynak: webmd.com