Akut otitis media, kulak zarı ile iç kulak arasında bulunan orta kulak bölümünün enfeksiyonuna verilen isimdir. Enfeksiyon östaki borusunun şişmesi ya da tıkanması sonucu meydana gelir. En yaygın belirtisi ateş ve kulakta ağrıdır. Tedavisi erken dönemde başlanırsa tamamen ilaçlarla yapılabilmektedir, bazı durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Akut Otitis Media Nedir?
Otitis Media halk arasında orta kulak iltihabı olarak bilinmektedir. Orta kulak, kulak zarı ile iç kulak arasında bulunan kulak bölgesine verilen isimdir. Orta kulak iltihabının ne kadar sürdüğüne göre akut ya da kronik olarak isimlendirilir. Genelde 3 haftadan kısa süren enfeksiyonlar Akut Otitis Media olarak adlandırılır.
Orta kulak iltihabı oldukça ağrılı bir enfeksiyon çeşididir. Her yaş grubunda ortaya çıkabilir ancak en sık çocuklarda özellikle de 0-2 yaş aralığında görülür.
Akut Otitis Mediaya Ne Neden Olur?
Östaki borusunun farklı sebeplerden tıkanması ya da şişmesi sonucu orta kulağa sıvı hapsolur ve bu sıvı enfekte olursa bu duruma akut otitis media denir. Östaki borusu orta kulak ile geniz arasındaki bağlantıyı oluşturur ve orta kulaktaki basıncın dengelenmesinde rol oynar. Otitis mediaya neden olan etkenler üst solunum yolu aracılığıyla vücuda girer.
Östaki borusunun şişmesine ya da tıkanmasına yol açan bazı nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Alerjiler
- Soğuk algınlığı
- Sinüzit
- Üst solunum yolu enfeksiyonları
- Sigara dumanı maruziyeti
- Bebeklerde yatar pozisyonda sıvı tüketimi
Bazı durumlarda kişinin orta kulak iltihabına yakalanma riski daha yüksektir. Bu riskin daha yüksek olduğu kişiler şu şekilde sıralanabilir.
- 6 ila 36 ay aralığındaki bebekler
- Emzik kullananlar
- Kreşe gidenler
- Emzirme yerine biberonla beslenen bebekler
- Sigara dumanına ve yoğun hava kirliliğine maruz kalan kişiler
- Yükseklik ya da hava değişimi yaşayanlar
- Yakın zamanda üst solunum yolları ya da kulak enfeksiyonu geçirmiş olan kişiler
- Soğuk iklim şartlarında yaşayanlar
Akut Otitis Media Belirtileri Nelerdir?
Orta kulak iltihabının temel belirtileri ateş ve kulakta ağrıdır. Bebeklerde bu durumun artaya çıktığını işaret eden bazı belirtiler huzursuzluk, ağlama, uykusuzluk, enfeksiyonun olduğu kulağı çekiştirme şeklinde söylenebilir. Bunlar dışında orta kulak iltihabı tablolarında görülebilecek belirtiler şu şekilde listelenebilir:
- Kulak ağrısı
- Baş ağrısı
- Boyun ağrısı
- Kulakta dolgunluk hissi
- Kulak akıntısı
- Halsizlik
- İshal
- Kusma
- Duymada azalma
Akut Otitis Media Tanısı Nasıl Konur?
Akut otitis media tanısı genellikle doktorunuzun alacağı detaylı hastalık öyküsü ve yapacağı fizik muayenenin yanında otoskopik muayene ile konur. Otoskopik muayene otoskop adı verilen bir cihaz yardımı ile yapılır ve hekim dış kulak yolu ile kulak zarını bucihaz ile gözlemler. Bu muayene ile gözlemlenen kızarmış, bombeleşmiş ve az hareket eden ya da hiç hareket edemeyen kulak zarı orta kulak iltihabını işaret eder.
İhtiyaç duyulan bazı durumlarda kullanılabilen diğer yöntemler arasında Tympanometri testi (Bu testte doktor küçük bir alet yardımıyla kulaktaki hava basıncını ölçerek kulak zarının yırtılıp yırtılmadığını kontrol eder.) ve İşitme testi (enfeksiyonun işitme kaybına yol açıp açmadığını tespit etmek için) söylenebilir.
Akut Otitis Medianın Tedavisi Nasıldır?
Orta kulak iltihabı tedavisinde genellikle yaygın etkenlere yönelik antibiyotiklerin yanı sıra ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılır. Erken dönemde ilaç tedavisine başlanamazsa enfeksiyon kulak zarında hasara neden olabilir ve bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale ile orta kulakta biriken iltihaplı sıvı boşaltılabilir.
Sık tekrarlayan orta kulak iltihabı vakalarında ve uzun süren enfeksiyonlarda kulak zarına tüp uygulaması yapılabilir. Bu tüp orta kulaktak sıvı birikimini engeller ve böylece enfeksiyonun önüne geçilmiş olur. Takılan tüp bir süre sonra kendi kendine dış kulak yolundan dışarı atılır.
Cüzzam Hastalığı yazımız dikkatinizi çekebilir.
Akut Otitis Media Nasıl Anlaşılır?
Akut otitis media en yaygın olarak kulak ağrısı şikayeti ile kendini gösterir. ayrıca enfeksiyon sebebiyle yüksek ateş de sık sık görülmektedir.
Akut Otitis Media Tedavi Edilmezse Ne olur?
Akut otitis media erken dönemde ilaçla tedavi edilmezse ilerleyen enfeksiyon kulak zarında hasara sebep olarak duyma kayıplarına sebep olabilir. Kronikleşen enfeksiyon cerrahi müdahale gerektirebilir.
Yetişkinlerde akut otitis media görülür mü?
Akut otitis media genellikle küçük çocuklarda görülür ancak her yaş aralığında ortaya çıkma ihtimali vardır.
Kaynak: www.healthline.com
Cevap Yazın